Démon zvaný migréna

Kdo nezažil, nepochopí, jaké zoufalství přináší mnohahodinová trýznivá bolest hlavy. A co teprve, když jako těhotná nesmíte silné tišící léky.
Démon zvaný migréna

Jako migrénu většina z nás správně označuje úporné pulzující bolesti hlavy zesilující intenzity, které znemožňují jakoukoliv aktivitu. Její projevy jsou různé, také ohnisko bolestí se může měnit. Kromě přecitlivělosti na podněty světelné či zvukové mohou samotné bolesti hlavy provázet zrychlený pulz, zvýšené pocení, závratě, nevolnost či zvracení, dokonce i poruchy hybnosti, necitlivost na jedné polovině těla, horší koordinace pohybů a mnohé další komplikace. Délka záchvatu mívá různé rozpětí, nejčastěji migreničky uvádějí od čtyř hodin do tří dnů.  

Je výsadou žen?
Mezi muži tradované sexistické vtipy o ženské migréně je třeba uvést na pravou míru. Většinou si na opakované záchvaty migrény opravdu stěžují převážně ženy, ale ani u opačného pohlaví není tento jev zcela výjimečným. Provázanost migrény s menstruačním cyklem je zřejmá a bude mít pravděpodobně souvislost s estrogenem. Pro mnoho žen-migreniček představuje těhotenství značnou úlevu. Matka příroda je dokonce natolik moudrá, že ve většině případů vybavila proti migréně také kojící matky. Období laktace má podobný efekt jako antimigrenika – hormony podporující kojení chrání ženu před záchvaty krutých bolestí.  

Migréna v těhotenství
Bohužel i opak může být pravdou. Změna hormonů dokáže v některých případech, zejména v prvním trimestru těhotenství, migrenické záchvaty odstartovat. A co si v takovém případě počít, když je většina účinných léků těhotným a kojícím matkám zapovězena?

„Hned při prvních příznacích doplňujte tekutiny a odpočívejte nejlépe vleže v tiché, vyvětrané a zatemněné místnosti,“ radí MUDr. Monika Drašnarová a doporučuje zaměřit se v těhotenství na prevenci záchvatů migrény, a to „šetrným denním režimem s dostatkem odpočinku i spánku a omezením stresových situací, úpravou pitného režimu a dietními opatřeními. Většina léků proti migréně sice proniká placentou, je ale těžké rozhodnout, zda mají větší negativní dopad na dítě než stresové hormony, které matka ve chvílích bolestivého záchvatu produkuje. V opravdu výjimečných případech proto mohou lékaři svolit v omezené míře k obvykle nepovoleným prostředkům. Stejně jako každý může popisovat bolesti, jejich intenzitu a průběh zcela odlišně, může být odlišný také způsob, jakým se daří úporné bolesti zažehnat. Proto je nezbytné přistupovat ke každému případu individuálně a zejména v těhotenství konzultovat léčbu s lékařem.

Tipy, co dělat při záchvatu
Ve chvílích migrenózního záchvatu je často jedinou záchranou cesta rovnou do postele – tma, ticho a spánek. Co ještě může pomoci?

Bolesti mohou někdy slevit v horké sprše; ztuhlé svalstvo bývá častým viníkem velmi nepříjemných bolestí hlavy.

Některé migreničky nedají naopak dopustit na studenou sprchu a hodně sladký ledový nápoj, výjimečně malé množství coca-coly, z bylinek pak meduňkový, řebříčkový čaj či Migrenan od dr. Popova.

Zklidňující účinky nabízejí také nálepky Viacell nebo různé japonské olejíčky a tygří masti, vetřené do spánků a na čelo.

Lékárny nabízejí kromě nejrůznějších medikamentů také čelenku proti migréně Migracalm. Ta působí tlakem na určitý bod ve výši spánků, v němž je soustředěn nejsilnější pocit bolesti při záchvatu migrény, a tuto bolest zmírňuje.

Podobně nalézají uplatnění při obtížích s migrénou akupresura či akupunktura.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články