Maminka.czDen matek

Den matek aneb Udělejte si to hezké. Dopřejte si doma lázně, vsaďte na dobré jídlo, uspořádejte on-line večírek

Simona Procházková 14.  5.  2023
Maminkám můžeme udělat (nejen) v den jejich svátku radost mnoha způsoby, a nemusí přitom vůbec jít o nic velkolepého. Tady je malá inspirace, čím potěšit, poděkovat, dát najevo lásku a uznání té své. A samozřejmě také připravit hezký den i sama sobě a své rodině. Oslavujete přece také sebe!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Všechny maminky dnes mají svátek, tak si ho užijte naplno a po svém. Stačí zapojit fantazii a kreativitu. Udělat si oslavu Dne matek jedinečnou a nezapomenutelnou nemusí být náročné ani finančně nákladné! Každá máma, tedy i vy sama, si zaslouží, a to nejen v tento den, trochu toho rozmazlování a hýčkání.

VIDEO: Dílnička: Kytička ke Dni matek

Objednejte originální kytici

Nemůžete být s mámou? Překvapte ji na dálku nádhernou kyticí. Internetových květinářství a floristických salonů funguje celá řada, stačí jen vybrat a objednat. Mamince až domů dovezou puget přesně podle představ. Květiny se dají navíc kombinovat s oblíbenými čokoládovými pralinkami, kytici můžete nechat připravit z ovoce, marcipánu nebo oříšků, dokonce například z mini balení kosmetických produktů. Toužíte po podobné pozornosti i vy? Pošlete odkaz na oblíbený květinový obchod partnerovi nebo si klidně kytičku pořiďte sama.

Udělejte si lázně doma

Domácí spa navodí pohodu úplně stejně jako návštěva profesionálního wellness studia. Naplánujte si odpoledne plné hýčkání. Horká voňavá vana, manikúra a pedikúra, masáž zad od partnera, společný kadeřnický salon s dcerou. S dětmi můžete uspořádat tvořivé dílničky a vyrobit vlastní koupelovou sůl nebo peeling s éterickým olejem, hodně oblíbené jsou také koupelové bomby, které si ratolesti mohou nabarvit a dozdobit podle přání (návody na výrobu najdete na internetu). Bude zábava! Hotové vlastnoruční výrobky pak můžete věnovat babičkám jako dárek.

Proč děti tolik potřebují babičky a dědečky? Teď se to dozvíte

Užijte si sváteční večeři

Nebo rodinný oběd. Dejte si práci s přípravou několikachodového menu (nebo nechte v kuchyni řádit zbytek rodiny a jen „koučujte“), děti ať slavnostně prostřou stůl a usedněte k němu všichni společně. Povídejte si, nespěchejte, užijte si čas se svými milovanými. Do krabice nebo košíku zabalte dobroty, čerstvě upečené koláčky nebo koblihy, ovoce, oblíbenou čokoládu, domácí paštiku, pečené kuře a podobně a nechte doručit svým maminkám a babičkám až ke dveřím s kartičkou, milým vzkazem a poděkováním nebo s obrázky a přáníčky od dětí.

Podnikněte virtuální večírek

Pokud zrovna není příležitost a čas sejít se s přáteli nebo širší rodinou na společný oběd, zahradní party či na pořádné grilovačce, vezměte si na pomoc moderní technologie. Uspořádejte on-line video hovor s příbuznými nebo přáteli, je to cesta, jak vtipně popřát všem maminkám v rodině nebo kamarádkám, případně si i na dálku připít. Ti odvážnější mohou nacvičit malé divadelní představení nebo pogratulovat písničkou. Pobavíte se všichni.

GALERIE: Den matek oslavíme už v neděli. Čím potěšit tu svou? Inspirujte se v galerii

Bláznivé tvořivé odpoledne

Co takhle zapojit všechny doma a vyrobit si něco společně pro radost a na památku? Nemusíte být zrovna mistr kutil a pouštět se do sofistikovaných záležitostí, chce to jen nápad. Nový obraz na stěnu, který společně namalujete olejovými barvami, keramická vázička nebo miska na oříšky z keramické hlíny, která uschne samovolně na vzduchu a dekorovat ji pak můžete podle chuti. Vyrobte si domácí zmrzlinu a děti ať pro maminku, oslavenkyni, nachystají originální pohár se šlehačkou, upečte třípatrový dort jako z luxusní cukrárny nebo se pusťte do zahradničení a založte bylinkový záhon, zasaďte slunečnice a tak dále. Jde o skvělý způsob, jak spolu trávit čas a zároveň společně vytvořit něco jedinečného. Tenhle den si budete pamatovat!

Obdarujte ostatní maminky

Udělejte radost i „cizím“ maminkám, které na tom nejsou tak dobře jako vy nebo se ocitly v nouzi. Máte ve svém okolí nějakou mámu, která je na děti sama, počítá každou korunu, nemá příbuzné? Určitě potěší maličkost pro radost nebo pár dobrot pro děti. Nabídněte pomoc čerstvě rozvedené sousedce, věnujte oblečení po vašich ratolestech někomu, kdo ho ocení a potřebuje, pošlete určitou finanční částku na charitu, pozvěte na kávu nebo doneste domácí koláč či kytičku té milé staré dámě odnaproti, kterou téměř denně potkáváte, když venčí pejska…

GALERIE: Jaká matka, taká Katka aneb mámy se svou vlastní mini kopií

 

Témata: Rodina, Mateřství, Jen pro maminku, jídlo, Rodina a vy, Matka, svátek, internet, inspirace, oslava, večírek, květiny, Den matek, on-line, Setkávání, Dom, Salón, Marcipán, Koblih, Maminka, Váňa, Kytice, Lázně, Radost, Slunečnice