Maminka.czRodina

Deník Zasloužilé mámy: „Každé mámě, která nemá doma uklizeno“

redakce 1.  11.  2016
Taky znáš ten úžasný pocit, když jdeš spát a celý dům je uklizený a táááák čistý? Já už také ne. Abych byla upřímná, spousta maminek to má stejně jako já.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Být mámou, to je hodně práce. Jak to, že dokážeš skloubit denní povinnosti a každý se může o tebe opřít, ale nedokážeš zařídit, aby tvůj byt byl uklizený déle než pět minut?

Jednou jsem četla pravděpodobně nejkratší příběh na světě: „Kdysi dávno byl můj byt čistý a pak vstalo batole.“ Konec příběhu. Opravdu nechápu, jak to dělají některé mámy, že mají i s dětmi perfektně naklizeno. Všechno se u nich blýská čistotou, v troubě se peče jablečný koláč a ony se usmívají. Jestli jsi jednou z nich, žádám Tě a opravdu upřímně, poraď mi jak na to, řekni mi to tajemství.

Autorka textu Monika je mámou pěti dcer... Kdo to zvládne? :-)

 


U nás doma jsou všechny návštěvy vítány s nadšením. Vlastně už pouhé zazvonění zvonku vyvolá v našich dětech příval energie a ony se vrhají ke dveřím, zjistit, kdo je za nimi.

Já s nimi to nadšením nesdílím a často se vypotácím do předsíně s vlasy v culíku. Štěstí, když mám na sobě vůbec podprsenku. To už považuji za takové malé (nebo velké) vítězství. A i když jsem pár minut předtím zrovna pouklízela lego všude po obýváku,  stejně byste všude po bytě mohli najít kostičky společně s dalšími hračkami, které v zápalu hry naše nejmladší dcera trousí.

Dnes chci mluvit k Vám všem, kdo trávíte denně hodně času uklízením bytu nebo domu, aby se v něm ostatní členové rodiny cítili dobře. Vy všechny, kdo pracujete tvrdě, aby byla vaše rodina spokojená. Kdo myjete nádobí, vynášíte odpadky, vytíráte zem. Kdo trávíte dopoledne uklízením hraček po bytě, rovnáním plyšových zvířátek do poliček.  

Každý den, den za dnem, pořád stejná rutinní práce, kterou málokdo ocení. Protože čisto chce mít doma každý a přijde mu to samozřejmé. I mně kdysi přišlo SAMOZŘEJMÉ mít doma uklizeno. Než přišly děti. Teď mi to přijde NEMOŽNÉ.

Vy z Vás, které byste mohly klidně trávit uklízením celý den, dokud nepřijde třetí hodina odpoledne. Domů se nahrnou vaši roztomilí potomci a obrátí celou domácnost naruby. Všechna ta práce, kterou jste udělaly, se po chvíli zdá jako zbytečná, protože ji nejenom nikdo neocení, ale ani není už skoro vidět v tom návalu drobků, fleků od šťávy na podlaze, kostek z lega a panenek.

Tenhle dopis je pro Vás, které žijete každý den v bytě, který není uklizený jako ty, které vidíme v časopisech o bydlení. Doufám, že si budete následujících šest věcí pamatovat.

Témata: Rodina, Vaše příběhy, Váš domov, Kitchenette, Deník zasloužilé mámy, deník, Ostatní člen, Praní prádla, Utírání, Svěží vzduch, Nejmladší dcera, Dom, Malý prs, Jablečný koláč, Denní povinnost, Polička, Zdravotní sestra, Kaz, Náročná práce, Perfektní matka, Den, Celý byt