Maminka.czBlogy

Deník zasloužilé mámy: Každé mámě, které nejde vše podle plánu

Deník zasloužilé mámy 21.  11.  2016
Dnes píši tento článek napůl. Napůl sedím a napůl odbíhám. Dnes se totiž naše dcery rozhodly, že než půjdou spát, budou "něco" potřebovat. Cokoliv. Zdá se tedy, že je dnes nemožné, aby šly rovnou spát, bez toho aniž by z pokoje již potřetí vyšly.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zdá se, že tento týden nejde nic podle plánu. Měla jsem plán, jasný a plný bodů, které jsem chtěla splnit, ale na konci týden je nutné si přiznat, že ani z poloviny není můj plán splněný.

Když to nejde podle plánu...

Někdy totiž nejde všechno podle plánů, někdy nejde podle plánů nic. Mám na tom i svůj podíl, všechny vzestupy i pády jsou i mým přičiněním. Někdy se mi prostě něco nechtělo, a tak se mi hromadí prádlo v koši a další várka v pračce.

Jsem normální. I mé děti jsou normální. I vaše rodina je normální. Proč?
Protože nejsme dokonalí.

Mateřství není založeno na dokonalosti. Na bio jablkách, bambusových organických ponožkách, celozrnných těstovinách, na dokonale uklizeném obývacím pokoji. Ten mimochodem, jestli Vás to zajímá, zrovna teď dokonalý není.

Všude po zemi se povalují pomalované papíry od naší nejmladší dcery, která maluje průměrně každou minutu jeden. Uprostřed toho všeho leží rozevřená knížka.

Mateřství není založené ani na nikdy nepřestávající trpělivosti, ani na dokonalých obrázcích na Instagramu.

Mateřství je založeno na realitě. Na skutečných ženách, které ztrácejí trpělivost. Které chtějí hodit ručník do ringu, které mají děti jako mám já, které prostě někdy večer nechtějí jít spát.

Je plné maminek, které chodí do práce, i kdyby raději zůstaly se svými dětmi doma. Nebo naopak maminek, které jsou frustrované z každodenní rutiny a raději by do práce šly.

Deník zasloužilé mámy: Každé mámě, která to chce dnes vzdát


Skutečné mámy, které s dětmi chodí do zoo a kaváren, chodí s nimi nakupovat potraviny, k dětskému lékaři, vozí je do školy a školky, dělají všechny ty normální věci.

Mámy, které cítí, že všechno, co dělají stále znovu a znovu jako praní prádla, nikdy neskončí.

Mámy šťastné, ohromené, smutné, překvapené, zoufalé a skutečné.

Tohle je dnes moje zpověď. Neznamená to, že nechci být lepší. Myslím, že se každá budíme ráno s tím, že dnes to zvládneme lépe. Dnes splníme ten dlouhý seznam úkolů, vypereme všechno to špinavé prádlo a náš dům bude uklizený.

I já jsem dnes měla plán...

Nachystat dobrý oběd, jít s dětmi ven. Nakonec jsem z toho nezvládla nic.

Oběd byl rychlý, a protože mě skolila chřipka, ven jsme nešly. Dnes bych si tedy mohla říct, že nebyl úspěšný a nezvládla jsem to, co jsem chtěla.

Ale jestli jsem  něco za dobu, co jsem jako máma zjistila, je fakt, že být mámou znamená naučit se být trpělivý a učit se tomu  každý den, i když nic nejde podle plánu.

Je naprosto v pořádku, pokud  Vám chutná mražená pizza, kterou dnes máte k večeři. Nepřemýšlejte nad tím, jestli to tak dělají i jiné mámy. Jestli i ony místo večeře o dvou chodech, právě ohřívají pizzu. Věřte, že dělají.

Miliony matek po celém světě právě teď v tuto chvíli připravují rychlé, mražené nebo instantní jídlo pro svou rodinu.

Nejen mateřství, ale vlastně celý život je cesta k objevení sama sebe. Postupem času zjistíme o sobě věci, o kterých jsme neměly ani ponětí. O tom, jak zvládáme náročné okamžiky,  když se naše děti hroutí uprostřed obchodu.

Jak se vypořádáváme s únavou, velkým vyčerpáním. S pláčem našich dětí, který někdy nemá konce. Ať už jste máma v jakékoliv fázi mateřství, čerstvá maminka po porodu a nevěřícně zíráte na ten malý kousek Vás, který Vám řídí život. Postupně, i když Vám to tak teď vůbec nepřijde, budete získávat více a více zkušeností a sebevědomí. Uvědomte si, že děláte všechno dobře, správně.

Děláte všechno dobře i když Vaše děti dnes nechtějí být v posteli. I když nesnášíte nočník. Kdo vlastně má rád nočníkovou fázi?

I když jste podrážděná a potají jíte zmrzlinu, aby Vás nikdo neviděl. Doufám jen, že si to užíváte, protože byste měla!

Každý den se snažíme být perfektní, ale nikdy nejsme. Vlastně se to jen učíme, den za dnem. Ale je to dlouhá cesta. Ani já nejsem perfektní, ani má rodina.

Ale vím, co potřebují naše děti. A vy to víte také. Všechny mámy to ví. Nepotřebují dokonalost, potřebují nedokonalou mámu, která v jejich očích je DOKONALÁ.

A to je dnes má zpověď. Dnes jsem nezvládla spoustu věcí a zítra, je pravděpodobně nezvládnu také. Ale na tom nezáleží, protože každý den nemůže být ideální.

Deník zasloužilé mámy

Blogerka Monika je máma pěti dcer, panička jedné kočky a žena jednoho muže. Sledovat ji můžete na jejím facebooku.

 

Deník zasloužilé mámy: Chvíle, kdy jsem se přestala snažit být perfektní  

Deník Zasloužilé mámy: „Každé mámě, která nemá doma uklizeno“
 

Témata: Blogy, Deník zasloužilé mámy, deník, Praní prádla, NEJ, Malý kousek, Normální věc, Instantní jídlo, Dlouhý seznam, Špinavé prádlo, Plán, Čerstvá maminka, Den, Kaz, Pizza