Maminka.czŠkolák

Desatero, jak na túru s dětmi

redakce 24.  6.  2010
Desatero, jak na túru s dětmi
Přecpané pláže, kde se musíte proplétat záplavou slunečníků, kde vás okukuje obtloustlý pán z vedlejšího lehátka a ještě Vám kouří pod nos? Špatné svědomí z toho, že celý den jen ležíte na pláži a večer se přejíte na hotelovém bufetu? Že už vás to nebaví?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nevadí. Stále existuje mnoho krásných, neobjevených míst, kde za celý den potkáte sotva pár turistů (nebo spíše spřízněných duší), kde třeba i přes fyzickou únavu zažijete krásný pocit z pohybu, ze zvládnuté túry a z pobytu v přírodě. Chození po horách a aktivní dovolená, a to klidně s celou rodinou, je stále oblíbenější způsob, jak si užít léto trochu jinak.

Chození je jedna z našich nejpřirozenějších činností, umíme ji už od malička, a to velmi dobře. Proč tedy tuto schopnost nevyužít i k letnímu odpočinku? Ne nadarmo se říká, že nejlepším psychickým odpočinkem je fyzická námaha. Navíc je chůze považována za nejzdravější způsob, jak se udržet fit a ve formě. Odměnou Vám a Vašim nejbližším bude pocit vítězství a spokojenosti ze zdolané cesty nebo kopce.

Volit lze výlety v různé obtížnosti i různém terénu. Díky tomu, že k chůzi v podstatě nic nepotřebujete, můžete vyrazit téměř kamkoli a s kýmkoli, i s těmi nejmenšími. Na začátek mohou stačit výpravy po krásách České republiky - českých hradech a zámcích, českých pohořích nebo skalních městečkách. Pro ty, kteří raději objevují dálky, jsou k dispozici pěší zájezdy do celého světa, od Rakouska, Slovinska i Slovenska, až například po Ekvádor, Tasmánii, Jemen, Venezuelu nebo Kanadu. Do těch méně exotických lokalit však není problém vypravit se tzv. na vlastní pěst, dobré je ale cestu pěčlivě naplánovat, zjistit si, jaká je náročnost vybraných tras, zda jsou na cestě místa k odpočinku a občerstvení, zvlášť putujete-li s dětmi.

Ačkoli je možná plánování turistické dovolené o maličko náročnější než objednat zájezd k moři od „cestovky“, společně zažité dobrodružství stmelí rodinu jako nic jiného a dodá mnoho energie a zážitků do všedních dnů. Děti poznají mnoho nového a budou mít co vyprávět a čím se pyšnit ve škole či školce, Vás bude každý den těšit na pracovním stole hromadná vrcholová fotka.

Desatero, jak na túru s dětmi:

1. Náročnost trasy

Putujete-li s dětmi, přizpůsobte náročnost trasy podle schopností a dovedností nejmladšího dítěte!
Náročnost trasy je třeba zvolit opravdu zodpovědně. Důležité je odhadnout správně také dobu trvání túry. Počítat bychom měli i s variantou náhlé změny počasí. Proto je vždy lepší se nepřeceňovat a nechat si časovou rezervu. Opatrnost je v tomto případě na místě.

2. Přestávky

Stanovte si dostatek míst na přestávku a na svačinu. U dětí však s klasickými odpočinkovými pauzami moc neuspějete. Lépe uděláte, nazvete-li přestávky např. jako „doplňování energie“, „mlsací pauza“ nebo úplně nejlépe svým vlastním originálním a vtipným názvem. Udělejte pro ně celý výlet zajímavější!
Samozřejmostí pak je, mít u sebe pro nejmenší dostatek džusů, vody a rozhodně také oblíbených dobrot.

3. Na cestě

Důležité je děti zaujmout.
Před cestou dětem vyličte, jaké zajímavé věci na ně čekají - velikánské jezero, vodopád, „nebezpečná“ stezka, kde se budou muset držet řetězů, aby nespadly. Pro ty nejmenší můžete vymyslet i jednoduchý dobrodružný příběh.

4. Cesta hrou

Vymyslete si vlastní hru, kterou s nimi v průběhu cesty budete hrát. Učte se poznávat rostliny a zvířata kolem vás a nejlépe je pověřte vedením celé výpravy. Získají tak pocit důležitosti a celý výlet pro ně bude hned zajímavější.

5. Parťák

Povolte svému dítěti vzít s sebou kamaráda – někoho se stejným pohledem a názorem na věci, někoho, s kým bude moci sdílet své nejnovější zážitky, předhánět se v nově získaných přírodovědných znalostech.

6. Vybavení

Nechte dítě nést svůj vlastní batoh. Bude se cítit více zapojeno do celé akce, bude rovnoprávným členem výpravy.
Baťůžek musí být samozřejmě malý a lehký. Jak si časem bude dítě zvykat, nechte jej nést třeba vlastní vodu, svačinu a baterku. Tak jako tak buďte stále připraveni nést jeho batoh sami, když už dítě nebude moci.

7. Boty

Dětem nikdy neobouvejte otevřené boty – volte pevnou a stabilní obuv (např. outdoorové boty z HUDYsport)

8. Oblečení

Děti prochladnou snáze a rychleji než dospělí, oblékejte je proto vrstveně. Jednotlivé vrstvy můžete svlékat, když se děti zahřejí, a opět oblékat, když je jim zima.

9. Pro nejmenší

I ti, co toho zatím příliš nenachodí mohou na túru!
Máte-li v rodině opravdu čerstvý přírůstek, ale nechce se vám zůstávat doma, nemusíte. Existují dětské sedačky, takže i ti nejmenší mohou putovat s námi, a to navíc s perfektním výhledem z vašich zad.
Aby děti měli na cestách společnost, nechte je vzít si s sebou jejich oblíbenou hračku (pochopitelně v přiměřené velikosti).

10. V cíli

Po vyčerpávající výpravě bychom neměli zapomenout na zaslouženou pochvalu!

Více tipů najdete na www.hudy.cz.

Témata: Děti, Školák, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Dobrodružný příběh, Děs, Jemen, Jak, Desatero, Ekvádor