Maminka.czŠkolák

Desatero pro správný výběr dětských botiček

redakce 9.  1.  2013
Desatero pro správný výběr dětských botiček
Nákup dětské obuvi je jedna z věcí, kterou by maminky rozhodně neměly podcenit, a při výběru botiček vždy upřednostnit kvalitu před cenou. Nesprávně vybraná obuv nebo obuv zděděná po starších sourozencích totiž může vážně ohrozit zdravý vývoj dětské nohy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Projekt „Žirafa“ je v souvislosti s dětskou obuví dnes už poměrně rozšířený termín. Symbol Žirafy je symbolem zdravotně nezávadné obuvi zavedený Českou obuvnickou a kožedělnou asociací ve spolupráci s Českou ortopedickou společností.

Kritéria pro zdravou a bezpečnou dětskou obuv jsou průběžně doplňována v návaznosti na vývoj poznatků o zdravotně nezávadném obouvání dětí.

I přesto, že si vybíráte pro své dítě kvalitní obuv označenou symbolem žirafy, nezapomínejte respektovat základní pravidla pro výběr dětské obuvi.

1. Péče odborníků Při každém nakupování obuvi žádejte kvalifikované přeměření velikosti nohou dítěte. Velikost nohy se měří v zatížení ve stoje včetně ponožky či punčochy. Nechte dítě (vždy v celém páru obuvi) projít po prodejně, sednout si, dřepnout si...

2. Správná délka Vždy zkontrolujte vzdálenost mezi nejzazším bodem oblouku paty a koncem nejdelšího prstu. Obuv musí být vpředu před prsty o 10 až 15 mm delší, než noha (tzv. nadměrek). Jedna polovina tohoto prostoru slouží jako rezerva pro pohyb prstů při chůzi, druhá pro jejich růst.

3. Správná šířka Šířka obuvi musí odpovídat obvodu nohy v místě prstních kloubů. Příliš široká bota nohu nedostatečně fixuje, noha v ní klouže při chůzi a poškozuje prsty tlakem na obuv. Úzká bota zase omezuje krevní oběh a deformuje přední část nohy.

4. Zkoušení obuvi Uváděné označení velikosti obuvi je pouze orientační. Vnitřní prostor boty se může lišit od uvedené velikosti. Proto je nutné při nákupu obuv vyzkoušet. Určitě dítěti vyzkoušejte levou i pravou botu a velikost obuvi volte podle delší a širší nohy. Je běžné, že mezi levou a pravou nohou je určitý rozdíl.

5. Materiál svršku Vybírejte obuv, která je vyrobena z přírodních materiálů. Useň a textil jsou měkké, prodyšné, absorbují vlhkost a přizpůsobí se tvaru nohy.

6. Váha a střih obuvi Čím lehčí, tím lepší! V nejmenších velikostních skupinách kupujte obuv výhradně kotníčkovou. Doporučujeme obuv šněrovací nebo uzavíratelnou páskem na sponu nebo suchý zip.

7. Stélka obuvi Dětské nohy se poměrně hodně potí, přičemž největším zdrojem vlhkosti je ploska nohy (chodidlo). Proto musí být každá obuv, zvláště pak obuv uzavřených střihů, ve vnitřní nášlapné části vybavena vlepovací nebo vkládací stélkou ze savého materiálu.

8. Ohebnost a tlumící vlastnosti V místě, kde se noha při chůzi ohýbá (tj. v oblasti prstních kloubů), musí být obuv dostatečně ohebná. Tuhá a nepoddajná bota zvyšuje únavu a narušuje pohodlí chůze a zdravý vývoj nohou.

9. Opatek Je to vnitřní dílec v patní části obuvi, který udržuje nohu ve správné pozici. Měl by být dostatečně tuhý, vysoký a dlouhý. Noha v obuvi musí být dokonale fixována a nesmí docházet k nežádoucím bočním pohybům patní části nohy.

10. Podpatek Podpatky u dětské obuvi musí být co nejnižší s velkou plochou pro udržení stability dítěte. Obuv s vysokými štíhlými podpatky není pro děti vhodná.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Dětské oblečení a dětská obuv, Výběr, Prstní kloub, Správná délka, Kvalitní obuv, Podpatek, Nejzazší bod, Desatero, Botič, Největší zdroj, Správný výběr, Děs, Dětský, Zdraví na Heureka.cz