Maminka.czNovorozenec

Deset kroků proti pláči miminka

Regina Rothová 14.  3.  2016
Probdělé noci plné nepohody nejsou v prvních měsících života miminka žádnou vzácností. Zkusme proto společně vytvořit plán, jak mu a vlastně zároveň i sobě pomoct…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Víc než polovina miminek trpí na koliky, tedy křečovité bolesti bříška. „Vzpomínám si, jak jsem malého neustále nosila, houpala, tišila a téměř omdlévala únavou. Už jsem nevěděla, jestli je den nebo noc, nemyla jsem se, nejedla, toužila jsem jen po tom, aby to skončilo,“ líčí průběh šestinedělí Jitka. „Když jsem otěhotněla podruhé, od začátku jsem se děsila tohoto období a s druhým synem nic. Úplná pohodička.“

Existuje řada teorií, co koliku způsobuje, ale skutečnou příčinu nikdo zatím neodhalil. Může za to napolykaný vzduch při hltavém pití z lahvičky, maminčiny dietní chyby (nadýmavá zelenina, cibule…)? Co vůbec kolika je a jak ji definovat, je otázka, kterou se zabývají lékaři po celém světě.

Některé děti trápí denně, jiným se vyhýbá. Nejčastěji se kolika objevuje mezi 3. a 12. týdnem života kojence, často ve stejnou denní dobu (pozdní odpoledne a večer či noc jsou nejfrekventovanější období). Miminko má tvrdé, napjaté bříško a ozývají se z něj různé kručivé zvuky. Dítě říhá, kope nožičkama, šermuje rukama a celé se různě kroutí a svíjí.

Jednou z hlavních příčin bude zřejmě naplnění střev plyny, ale existuje jich rozhodně víc a v každém případě je tento stav vázán na jídlo. Začíná totiž už v průběhu krmení a trvá i po ukončení po různě dlouhou dobu, je to však zcela individuální. Řada odborníků je přesvědčena, že břišní nepohoda má souvislost s refluxem (kdy se vypité mléko vrací zpět do jícnu) a laktózovou intolerancí. 

Někteří razí teorii, že nepohoda je častěji daná stresem než objektivní nemocí bříška. Názorů a vysvětlení je řada, takže pokud chcete, aby bříško vašeho miminka bylo v pohodě, měla byste zkoušet různá řešení a hledat nejrůznější cesty, jak mu ulevit. Sledujte, co zabírá, kdy se cítí miminko dobře, kdy je klidné a spokojené a kdy naopak podrážděné a napjaté.

Že je kolika doslova rodinný problém, o tom je přesvědčena řada pediatrů. Proto při opakovaných atakách kolikových bolestí je dobré sledovat, jak přistupují k probdělým nocím a plačícímu miminku ostatní členové rodiny. Jak si pomáhají, zda snášejí určitý diskomfort s nadhledem a v klidu.Kolika odezní za několik hodin, ale narušení života celé rodiny může bohužel trvat mnohem déle. 

Dodržujte spánkový kalendář

Někdy se může zdát, že má miminko problémy s kolikou a zatím je na vině pouze chaos v rytmu spánku. Když ho uložíte ke spánku, nemůže usnout a pořádně si odpočinout, což může být podstatou neklidného a plačtivého chování. 

Rada: Rozdělte si diář na půlhodinové úseky, kam zaznamenávejte, kdy vaše dítě spí, pláče a jí. To bude dobrý pomocník, abyste vysledovala, zda jsou spací rituály a nedostatek spánku spouštěčem plačících epizod. Pokud se ukáže, že je to opravdová příčina, pomozte potomkovi vytvořit si pravidelné spací pauzy, kdy si skutečně odpočine. Je dobré ho ukládat v situaci, kdy už je hodně unavené, ale ještě vzhůru, aby si začalo spojovat pokládání do vlastní postýlky s odpočinkem, v němž načerpá sílu. Postupně, když vytrváte, získá svoji rutinu a na spánek v pravidelných intervalech si zvykne. 

Bříško pod tlakem

Masáže jako účinného pomocníka na bolesti, ale i pro zklidnění a navázání hlubšího vztahu, můžete využívat už od druhého týdne po narození. Zpočátku jemně zastudena lisovaným mandlovým olejem nebo olejem z meruňkových jader.

Éterické oleje začněte využívat až od 9. týdne života miminka, zkuste levanduli do 0,5 % ředění (1 až 3 kapky levandule do 20 ml nosného oleje). Masáž působí na svalový, oběhový a lymfatický systém. Masírovat můžete denně 15–20 minut. 

Pomozte miminku s krmením 

Většina dětí začíná plakat právě v průběhu jídla nebo těsně po nakrmení. Může to být nevhodnou polohou při krmení, kdy se mléko vrací zpět do jícnu, dítě polyká příliš vzduchu při sání nebo může mít nepříjemně stlačené bříško. Když vysledujete, že se situace pravidelně opakuje, vyhledejte laktační poradkyni. 

Rada: Vyhledejte ji dřív, než porodíte, abyste v případě potřeby věděla, kam se obrátit. Konzultujte volbu s pediatrem, bude mít jistě databázi kontaktů. Rozhodně vám poradí v porodnici a kromě samotné pomoci s nástupem laktace a techniky kojení určitě doporučí zkušené profesionálky (možná to bude i některá z porodních asistentek, s níž se vídáte na oddělení šestinedělí).

Zachovejte si vlastní oddychový čas pro zklidnění 

Podle výzkumů má kolika a máminy stavy úzkosti, její obavy, že něco dělá špatně, úzký vztah. Řada žen má pocit, že selhala, když nedokáže své dítě dobře nakrmit, uklidnit, udělat šťastným. A kolotoč se znovu roztáčí: nespokojené miminko a zoufalá matka na sebe navzájem přenášejí negativní emoce a výsledek je jasný. 

Rada: Potřebujete získat zpátky alespoň kousek svého předchozího života, pocit, že nejste jenom maminka a že kolika není celý váš život. Dejte si třeba pauzu na čtení, cvičení, spánek nebo jen pouhopouhý relax! 

Koliky a jak na ně
Dítě je na světě

Koliky a jak na ně

Musíte mít někdy možnost být sami jen ve dvojici 

Jít spát pouze s myšlenkami na koliku a s plačícím dítětem je bod zlomu. Tento stres se pak nepromítá jen do vztahu maminka (rodiče) a potomek, ale zasahuje i do partnerských vztahů. Rodiče se bojí svěřit plačícího potomka paní na hlídání, mají výčitky svědomí, kdyby si udělali jen malou chvilku volna. 

Rada: Své dítě neohrozíte, když si uděláte krátkou procházku nebo vyrazíte do kina ve dvou. A paní na hlídání (pokud jste ji dobře vybírali) má s kolikou určitě bohaté zkušenosti, takže to ty dvě hodiny jistě hravě zvládne. 

Miminko co nejvíc noste 

Děti, které maminka nosí, pohupuje a chová po čtyři až pět hodin denně, pláčou o několik týdnů kratší dobu než kojenci nošení pouhé dvě hodiny. Využijte nejen vlastní náruč, ale i šátky, nosítka, sítě. Při běžných činnostech mějte miminko neustále tělo na tělo a uvidíte, jak mu to prospěje. Miminka milují jakýkoli pohyb, třeba jízdu autem nebo ve sportovním kočárku po terénu. Připomíná jim to totiž život v děloze. 

Rada: Několikahodinová túra prospěje oběma, a když se připojí i tatínek, budete ze společné akce profitovat všichni. Cvičení s miminky, plavání kojenců, prostě každý pohyb, který uvolní bříško a rozpohybuje střeva, je výborný a zároveň utuží vzájemné vztahy s rodiči.

Tělesná stimulace se počítá 

Poplácání po zadečku, masáže, klokánkování, úlevová poloha na předloktí... Důležité je uvolnění a citlivý jemný dotyk. Využít můžete také aromaterapii a techniky masáží kojenců. 

Rada: Musíte dobře ovládat masážní techniku, abyste miminku skutečně pomohla. Masáže mají své zákonitosti, tempo a postup. Vhodnými bylinkami na zklidnění jsou fenykl, majoránka a heřmánek římský. Směs těchto éterických olejů účinně zmírňuje napětí hladkého svalstva, působí proti křečím a harmonizuje trávení. Masáž provádějte kruhovitými pohyby po směru hodinových ručiček, pomalu, zahřátýma rukama a v příjemně vytopené místnosti. Pomoct můžete i zahřátou plenkou, pohankovým polštářkem či podobnými produkty, v nichž jsou semínka nebo nejrůznější pecky. 

Může za to reflux?  

Některé děti trpí gastroezofageálním refluxem, což je navracení obsahu žaludku zpět do jícnu nebo do dutiny ústní. Může to být způsobeno ještě nedovyvinutou jícnovou záklopkou mezi jícnem a žaludkem, takže si dítě po kojení velmi často více či méně ublinkne. Pro miminko to bývá nepříjemné, protože spolu s natráveným mateřským mlékem se dostávají do jícnu i do úst žaludeční šťávy. Reflux mívají kojenci různě silný a trpí jím téměř polovina dětí. I když je to zcela běžná komplikace, dokáže neskutečně potrápit. Zvracení může mít příčinu také v alergii nebo intoleranci laktózy v mateřském mléku. Pokud se objeví příznaky jako zelená stolice, neklid, pláč, zvracení, zkuste na 10 dnů úplně vynechat mléčné výrobky. 

Rada: V každém případě se poraďte s pediatrem, ten může doporučit i hypoalergenní mléka a další „fígle“, jak miminku ulevit. 

Sledujte, co jíte vy 

Někdy se řešení „nevůle“ najde snadno, v nadýmavé stravě maminky. Na měsíce si prostě musíte odpustit koření, kávu, čokoládu, ořechy a řadu dalších potravin, které ovlivňují chuť mléka a pije je i vaše dítě. 

Rada: Poradit se můžete s výživovými poradci. I jemné nevýrazné pokrmy mohou chutnat, když je vylepšíte čerstvými bylinkami. A pozor na sycené vody, ty nadělají hodně škod! 

Klubíčko jako v děloze 

Poloha, v níž vaše dítě strávilo tolik měsíců, je mu naprosto přirozená a cítí se v ní bezpečně. Vraťte se k ní a držte potomka v této relaxační poloze. Opřete si ho zádíčky o hrudník, nožky podepřete rukama a jemně pohupujte. Dítě se rychle uklidní, odříhne si a odcházejí i větříky.

Rada: Podobně zklidňující může být upevnění miminka do zavinovačky nebo do šátku na vaše tělo. Případně může zacvičit nožkama (v poloze na zádech miminku opatrně přitahujte skrčené nožičky k bříšku). 

I lahvičky vyžadují péči 

Krmíte-li z lahvičky, připravujte mléko přesně podle návodu (více rozhodně neznamená lépe!), dbejte na přiměřenou teplotu, i ta může hrát při bolestech bříška svou roli. A opatrně se savičkou, ta musí mít přiměřený otvor, aby se nedostával vzduch do trávicího traktu dítěte.

Rada: Když miminko nezvrací, nemá teplotu, průjem s příměsí hlenu s krví a normálně prospívá, nebude se jednat o nic závažného. Jinak je nutné okamžitě vyhledat lékaře! 

Co taky může být kolika a jak od ní ulevit 

Naprostou většinu kojeneckých kolik způsobuje zvýšená plynatost v zažívacím traktu. Na vině je nezralá trávicí soustava, která způsobuje meteorismus. Plyny tlačí na střevní stěnu, a to vyvolává kolikové bolesti bříška. V okamžiku, kdy trávicí trakt dozrává, bolesti odeznívají. I proto se kolice říká tříměsíční, protože zpravidla trápí děti v prvních měsících po narození. Ovšem pod tímto označením se mohou skrývat i nejrůznější potíže a skutečné nemoci dítěte: nesnášenlivost kravského mléka, metabolické vady, porucha střevní průchodnosti, průjmové onemocnění, uskřinutá kýla, nesnášenlivost mléčného cukru apod. Proto je třeba při přetrvávajících potížích informovat pediatra, který vyloučí nebezpečí.

Rada: Při bolestech bříška je vhodnější delší kojení z jednoho prsu než časté střídání prsů, kdy dítě vypije jen sladší přední mléko, jehož kvasné produkty ve střevě zvyšují množství plynů. I šetrné zavedení rektální rourky pomůže větrům z těla ven. Sirupy a kapičky proti nadýmání (například Sab Simplex, Lefax) fungují, ale jejich podávání musí schválit pediatr. Fenyklové, kmínové a jiné čaje nejsou pro kojence do šesti měsíců nijak účinné, i když v množství dvou až tří lžiček před kojením, jak známe z „babských rad“, nevadí. 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Výživa a stravování, Miminko, Kojenec, Praktické rady, pláč, Koliky, Stav úzkosti, Negativní emoce, Průjmové onemocnění, Mámin stav, Krok, Meteor, Zoufalá matka, Trávící soustava, Mandlový olej, Kýla, Mimi, Průchodnost, Nejrůznější potíže, Pláč dítěte, Plačící dítě, Zdraví na Heureka.cz