Maminka.czVánoce

Dětem nelžeme. Jak to chodí v rodinách, kde dárky nenosí Ježíšek?

Rebeka Švecová 16.  12.  2019
Dovedete si vůbec představit Vánoce, kdy nepíšete Ježíškovi, nedáváte dopis za okno a u vánočního stromečku není o Ježíškovi ani slovo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Já ano. Odjakživa jsem to tak doma měla a ve stejném duchu vychovávám i své děti. Proč? Důvodů a „ospravedlnění“ mám několik:

Dětem nelžu

Snažím se s dětmi jednat na rovinu a říkat jim vždy pravdu. A do toho Ježíšek, ruku na srdce, opravdu nezapadá. Naopak je mi opravdu nepříjemné to stálé zapírání a vymýšlení výmluv, aby děti na Ježíška věřily co nejdéle. Ten stres, co okolo toho je. Už takhle je stres všechno stihnout nachystat a ještě kolem toho udržet to tajemství... to si nedovedu ani představit.

Vánoční zklamání: Jaké dárky vás jako děti vůbec nepotěšily?

Učím děti dělat ostatní šťastnými

Učit děti už odmalička nejen dary přijímat, ale také obdarovávat ty, které mám rád, vidím jako jeden z nejdůležitějších aspektů Vánoc. Nedávno mi vyprávěla kamarádka, jak její tříletý syn Filda vymyslel, že dá tatínkovi zvonek na kolo. Mimochodem, zvonek tatínek opravdu potřebuje a maminku to nenapadlo.

Tak spolu šli do obchodu a Filda vybral zvonek – no není to krásné, když už takhle malé dítě umí myslet na ostatní? Vnímat jejich potřeby a naplňovat je?

Taky se tím vlastně prodlouží celé období Vánoc, když děti zapojíme do vymýšlení, shánění a vyrábění dárků. Není to pak jen o tom jednom Štědrém večeru, ale i o celém období adventu, očekávání Vánoc.

Pamatuji si, že už docela brzo jsem se těšila, jakou radost bude mít maminka z toho dárku, co se mi už v listopadu povedl skvěle vymyslet a sehnat. Nemohla jsem se dočkat, až si ho rozbalí.

Na štědrovečerní večeři přiletí i Jack, synův imaginární kamarád

Kde se vzaly Vánoce?

Snažíme se doma s dětmi o Vánocích mluvit, mluvit s nimi o Ježíši, který se narodil v Betlémě, proč zrovna tam a o třech králech, kteří mu nesli dárky. To, že to s největší pravděpodobností vůbec nebylo v prosinci, tím děti zatím nezatěžujeme. Ale i k těmto historickým faktům se časem dostaneme. Myslím, že je dobře, když děti vědí, proč se co slaví a ne jen, že je to prostě tradice.

10 nejznámějších vánočních tradic. Oprašte letos zvyky našich předků

Kouzelné  Vánoce

Díky tomu, že jsme si od malička dávali dárky navzájem, jsem nikdy nebyla zklamaná z toho, že Ježíšek neexistuje. Vánoce pro mě zůstaly stejně kouzelné jak v dětství, tak teď v dospělosti. Vím, že se musí snažit celá rodina (a maminka nejvíce), aby Štědrý den byl ten krásný a nádherný den, na který se všichni těší.

Bylo to tak vždy a bude i nadále. Není to ale proto, že nějaký kouzelný Ježíšek všechno zařídí. Je to proto, že jsme spolu s lidmi, které máme rádi a uděláme si spolu ten den pěkný. A jako vrchol ještě těm ostatním dáme dárek!

Jak vypadá Ježíšek? Co odpovědět na dětské otázky?

VIDEO: Když si rodiče udělají legraci ze svých dětí a dají jim dárky, které rozhodně nechtěly

Dárky pro mladší školáky? S těmito zabodujete! Tipy na poslední chvíli
Témata: Vaše příběhy, Váš domov, Vánoce, Ježíšek, Štědrý den, Nejdůležitější aspekt, Dárek, Vánoční stromeček, Krásný den, Děti, Chod, Zvonek, Filda, Ježíš, Jak, Maminka, Malé dítě, Celá rodina, Štědrý večer, Vymýšlení, Tříletý syn, Stromeček, Betlém, Období adventu, Celé období