Maminka.czHračky pro děti

Dětem stačí jen třetina hraček. S čím si hrají jejich vrstevníci ve světě?

wall 8.  9.  2020
Prosím tě, proč si nehraješ, vždyť máš tolik hraček. Věta, kterou rodiče čas od času vypustí z úst, je vlastně velmi výstižná. Ukazuje, že naše děti mají sice spoustu hraček, ale uprostřed nich se někdy nudí. Nebo chtějí, abychom si hráli s nimi. 

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké jsou nejoblíbenější hračky vašeho dítěte? Schválně si je porovnejte s hračkami, které mají nejradši děti z několika desítek zemí, jak to ve svém projektu před několika málo roky zachytil italský fotograf Gabriele Galimberti. 

Jeho působivé fotografie přináší naše fotogalerie. Snímky vznikaly během tří let, najdete tam děti ze všech kontinentů s pečlivě uspořádanými hračkami, díky kterým jejich majetek vynikne na první pohled. 

Lepidlo, které dětem ukáže, že ho použily správně. V čem je ten trik?

Česko patří k zemím, kde rodiče za hračky utratí v přepočtu na jedno dítě skoro nejvíce na světě, ale jak upozorňují psychologové, rozhodně to neznamená, že jsou kvůli tomu děti spokojenější, či dokonce šťastnější. Samozřejmě nikdo už dneska nečeká, že si dítě vystačí s jedním polínkem, ale jak najít tu správnou míru a co hrozí, když bude v dětském pokojíčku hraček trochu moc? 

Psychologové každopádně upozorňují na to, že kromě hry s hračkami, jako jsou autíčka, panenky či stavebnice, děti potřebují i další typy her, aby se správně rozvíjely. Psycholožka Pavla Koucká o tom napsala hodně zajímavý text na webu Psychologie.cz – dětem podle ní schází následující dva typy her:

  • motorická hra (všelijaké poskoky, balancování, točení hlavou a podobně)
  • sociální hra – hra "na něco" ("já budu jako maminka a ty moje dítě, jo?").

Tohle se nedá nahradit sebevětším množstvím hraček, jenže děti mají v těchto dvou směrech stále menší možnosti. Rodiče jsou podle ní čím dál úzkostnější, a tak paradoxně brání motorickému rozvoji dětí, protože jim zakazují, aby někde lezly, běhaly a podobně, případně jim to vadí coby rušení.

Nutíte batole půjčovat hračky? Chyba! Víme, proč to nedělat

A hra na něco je pro děti zase méně dostupná kvůli tomu, jak jsou rodiny stále menší, a děti tak vyrůstají v jistém osamění, přičemž rodiče sami se ke hře na něco většinou nutí dost neradi.

Nechte jim jen pětinu hraček. Budete se divit

"Dále pozoruji touhu rodičů, aby hra děti rozvíjela; důraz je kladen na budoucí úspěšnost dítěte v konkurenčním prostředí. Tím, co se má rozvíjet, jsou ovšem téměř výhradně intelektové (a to zejména matematicko-logické) schopnosti. A opět se tu chytá reklama – i když se zde těžko rozplétá, co je primární: Zda touha rodičů po rozvoji, či reklama sugerující, že dítě potřebuje právě tuto rozvoj stimulující hračku," říká psycholožka Pavla Koucká.

Podle ní rodiče dělají chybu, když propadnou pocitu, že dražší hračky prezentované jako stimulující děti rozvíjejí lépe než ty jednoduché a levné. 

Domeček v kufříku zvládnete i vy. Zapojte děti, bude je to bavit

Chcete poradit jeden trik? Zmenšete množství hraček, které děti mají. Klidně na půlku či třetinu, nebo dokonce pětinu. Ne, vážně nemá cenu schovávat neúplné stavebnice a skládačky, smíchané navíc dohromady, takže se v nich nikdo nevyzná a zároveň se z nich nedá nic pořádného postavit. 

"Podle mých pozorování je optimální počet hraček menší, než kolik jich dnešní děti v průměru mají. Příliš mnoho hraček snadno vytvoří chaos, jenž děti dostává do stresu – a tedy daleko od hravého nastavení. Často pak těkají od jedné hračky k druhé, ale nejsou schopny komplexní hravé činnosti, neponoří se do hry plně – což je škoda," uzavírá psycholožka. 

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Péče o dítě a jeho výchova, Hry pro děti, Rodiče, Hračky pro děti, Naše tipy, Reklama, Náš tip, Psycholožka, JEN, Hráč, Osamění, Vrstevník, Česká republika, Typ her, Pavla Koucká, Stavebnice, Hračky, Hračky na Heureka.cz