Maminka.czImunita

Bacily ve škole a školce: Takhle si je děti předávají nejčastěji!

Simona Procházková 27.  9.  2020
Mateřské školky a školní třídy jsou obrovskými semeništi bacilů, říká se. A toto tvrzení není daleko od pravdy. Virová onemocnění, zejména respirační infekce, nejsou v dětském kolektivu ničím výjimečným. Obzvláště se začátkem školního roku a nástupem nevyzpytatelného podzimního počasí stoupá nemocnost rychlým tempem. Je možné ratolesti ochránit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dítě je v kolektivu svých vrstevníků vystaveno nejrůznějším virovým a bakteriálním infekcím, a zejména školkové a nejmladší školní děti tak bývají nemocné poměrně často. Jejich imunitní systém není totiž ještě zcela vyvinutý, a organismus je tak denně vystavován velké zátěži. Nedávný výzkum společnosti Vegall Pharma mezi rodiči ukázal, že děti trpí nachlazením minimálně třikrát do roka, celkem 15 % rodičů pak uvedlo, že jejich ratolesti mají rýmu a kašel jednou měsíčně nebo i častěji. Mezi nemoci, které si děti navzájem „předávají“ nejčastěji, patří virózy, infekční onemocnění horních dýchacích cest (kašel, rýma), chřipka, pátá a šestá nemoc, plané neštovice, také ale zánět spojivek, průjmy nebo infekční mononukleóza. A letos se k nim, bohužel, přidal ještě i obávaný Covid-19.

Viróza u dětí: 13 osvědčených domácích rad a triků, jak zatočit s rýmou, kašlem a nachlazením

Učte pravidlům a posilujte imunitu

Není možné své potomky stoprocentně ochránit před rizikem nákazy, co ale udělat můžete, je naučit je, jak se bezpečně chovat, na co dávat pozor a jaká pravidla dodržovat, aby neohrožovali své zdraví ani zdraví svých kamarádů a spolužáků. A samozřejmě snažit se posilovat jejich přirozenou obranyschopnost (zdravý životní styl, dostatek spánku, co nejčastější pobyt na čerstvém vzduchu, jídelníček bohatý na vitaminy a minerály, případně vhodné doplňky stravy určené speciálně dětem).

Zejména v uzavřených prostorách školek a škol kolují stovky nejrůznějších virů a bakterií, kvasinek a parazitů. Hlavně mladší děti často zapomínají na důležité zásady hygieny, čímž přenos patogenů hodně usnadňují. Jak je možné eliminovat rizika a čím si děti nejčastěji viry a další patogeny předávají?

V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Kapénky létají všude

V učebnách, tělocvičnách a dalších uzavřených prostorách se daří především vzduchem přenášeným virům. Ty se šíří kapénkami a jejich hlavním zdrojem je kašlání a kýchání. Viry v kapénkách mohou „sednout“ jak přímo na ostatní děti, pokud jsou blízko, tak na okolní povrchy, odkud se pak pouhým dotekem snadno šíří dál. „Infikovaná“ tak může být pastelka, propiska, sešit, učebnice, mobilní telefon, školní lavice a tak dále. Zásadní prevencí je tak naučit potomka co nejdříve kýchat a smrkat do kapesníku a zakrývat si při kašlání či kýchání ústa. „Pokud si děti zakryjí při kašlání ústa dlaní, měly by si hned jít ruce umýt nebo alespoň otřít dezinfekčním ubrouskem. To samé platí po manipulaci s kapesníkem. Aby děti po každém zakašlání nemusely odbíhat k umyvadlu či tahat ubrousky, vyplatí se je naučit zakrývat si ústa při kašlání spíše předloktím,“ radí dětský lékař MUDr. Richard Rýznar.

Mytí rukou, doteky a půjčování hraček či tužek

Malé děti si neustále sahají na obličej, nos a ústa, olíznou si nevědomky prsty, objímají se nebo se podělí o lízátko, dají si navzájem ochutnat svačinu (dnes si občas s oblibou půjčují roušky). Jde o naprosto běžné a vůbec nejčastější cesty, jak si mezi sebou navzájem „vyměňují“ viry a jiné patogeny. Různé studie zjistily, že se lidé v průměru dotknou své tváře i více jak dvacetkrát za hodinu, u dětí to přitom bývá ještě častěji. Děti by tak měly být na tento zlozvyk upozorněny a je potřeba je naučit, aby se snažily nesahat si alespoň do úst a nosu, kudy se viry do těla dostávají nejčastěji. Rodiče by jim rovněž měli vštípit, aby si před každým jídlem důkladně umyly ruce, a to i tehdy, když se chystají jíst třeba jen bonbon. Pokuste se jim také vysvětlit, aby pokud možno nepůjčovaly své věci ostatním. Samozřejmě zdůrazněte, že to není proto, že půjčovat je špatné, ale proto, aby se ony samy i jejich spolužáci ochránili před bacily. U školáků tedy dbejte na to, aby měli do školy vždy vše potřebné a nebyli nuceni si půjčovat propisky, pastelky, ořezávátka, pravítka a další pomůcky.

Vyrazte s dětmi na šípky! Jsou plné vitaminů a posilují imunitu. Udělejte z nich čaj, sirup nebo džem

Pozor na mobily a tablety!

Považují vaše děti za samozřejmé, že si jdou umýt ruce po návštěvě toalety? Skvěle, ale co po použití mobilního telefonu, tabletu nebo počítače? Podle studie z roku 2017 se právě na mobilním telefonu nachází průměrně přes 17 tisíc patogenů, mezi nimi třeba i zlatý stafylokok. Obdobnými „semeništi“ bacilů jsou i klávesnice a počítačové myši. Děti by po manipulaci s nimi měly zamířit rovnou do koupelny. Pokud ve škole navštěvují počítačovou učebnu, vybavte je dezinfekčními ubrousky a poučte je, aby před začátkem práce s počítačem ubrouskem otřely klávesnici i myš.

Rýma u dětí a jak se jí zbavit? Tady jsou rady, jak na ni vyzrajete

Virům se nedá vyhnout!

Škola a školka nejsou jediným místem, kde si děti běžně nemoci předávají. Rizikový je rovněž například sportovní trénink, kde se dotýkají spoluhráčů či sportovního náčiní, kolují mezi nimi ručníky (a mnohdy také lahve s pitím). Na dětských hřištích se houpaček a prolézaček denně dotýkají desítky dětských ručiček, menší děti si na pískovištích rády půjčují hračky jiných. A podobně by se dalo pokračovat, patogeny zkrátka číhají na každém rohu. „Děti se jim nikdy zcela nevyhnou, a nebylo by to ani moudré, protože kontakt s nimi je pro dětský imunitní systém nutný. U předškolních dětí v kolektivech je i zcela běžným virem některý z koronavirů. Nevyzrálá dětská imunita se musí učit, jak se s viry a bakteriemi poprat. Samozřejmě ale v rozumném množství. Proto děti naučte základním hygienickým návykům, zbytečně je nestresujte tím, že jim budete donekonečna dezinfikovat hračky a školní pomůcky,“ zdůrazňuje MUDr. Richard Rýznar.

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Imunita, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, školní pomůcky, bacily, Učebna, Stafylokok, Patogen, TAK, Covid, Bacil, Mateřská školka, Infekce, Kašlání, Mobilní telefon, Tělocvična, Pastelka, Líza, Richard Rýznar, Vir, Hračky, Zdraví na Heureka.cz