Maminka.czočista

Děti a detox: Je pro ně očistná kúra vhodná? Mnohdy stačí odlehčit jídelníček a vynechat sladkosti

Veronika Vlachová sim 8.  4.  2023
Očista organismu prostřednictvím vybrané stravy slibuje lepší imunitní systém, zdravější stav těla i dlouhověkost. Máme tedy do takového procesu zařadit i děti? Jak je to s detoxem u nich? A který typ jim bude prospívat ze všeho nejvíc?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jakmile si zadáte do internetového vyhledávače, co vlastně detoxikace organismu znamená, jak se správně provádí a jaké benefity může vašemu zdraví přinášet, zajišťujete si vstupenku do nepřehledného labyrintu nejrůznějších informací. 

VIDEO: Co jsou to superpotraviny? A jaké ovoce mezi ně patří? 

Každý si pod slovem detox představuje něco jiného,“ poznamenává psycholožka Iva Málková. Obecně se pod tím chápe proces, při kterém se tělo zbavuje nežádoucích, nebo dokonce jedovatých – toxických – látek. A právě k detoxu, který se stal v posledních letech i marketingově úspěšnou oblastí, se lidé uchylují s vidinou zdravějšího a odolnějšího organismus (vůči nemocem i stresu). Je to ale také recept vhodný pro vyvíjející se dětský organismus? 

Jaký je smysl detoxu neboli očisty?

Podle vyjádření lékařky Zdeňky Popelkové zveřejněného v rozhovoru na webu psychologické poradkyně Evy Labusové jsou naše těla, a potažmo i těla našich dětí zatěžována vnějším prostředím. „Mnohdy toxická zátěž organismu ženy způsobí už problémy s otěhotněním a i tento problém je detoxikací někdy řešitelný,“ tvrdí Popelková a dodává, že matky svou toxickou zátěž pak předávají dětem. U nich ale může proces detoxikace probíhat mnohem rychleji. „Mladý organismus nebývá tolik zatížen a jeho regenerační schopnost je mnohem větší než u dospělých,“ říká lékařka, která je také toho názoru, že se těla dětí mohou pročišťovat už hned po narození.

 

U zdravého dítěte není třeba vynechávat určité skupiny potravin...

 

„Zdraví novorozence hodně záleží na zdraví jeho matky. Je-li děloha zatížena toxiny, například po opakovaných gynekologických zánětech, dítě se vyvíjí v zatíženém prostředí. To může po narození vést ke vzniku ekzému, alergií i k zvýšené nemocnosti. Další zátěží mohou být některé chemikálie, mikrobní toxiny a těžké kovy. Výzkum provedený před časem v Anglii potvrdil, že během těhotenství jsou až dvě třetiny těžkých kovů z matčiných tkání přeneseny na plod,“ popisuje Zdeňka Popelková. Jak tedy máme přistupovat k takové očistě u dětí? A má pro ně opravdu takový smysl? 

20 chytrých tipů pro jarní detox organismu. Jak na očistu a boj proti únavě bez hladovění?

Hlavně žádné extrémy a drastické diety

S nápadem podrobit dětský organismus nějaké očistné kúře nesouhlasí Magdalena Mikulandová, výživová specialistka a zakladatelka Studia pro ženy. „Děti detox nepotřebují. Jejich tělo je dostatečně schopné revitalizace, a pokud dobře jedí, vše by mělo probíhat přirozeně.“ Zároveň podotýká, že mírné odlehčení v jídelníčku, které se nepovažuje za detox, dětskému organismu může pomoct. „První odlehčovací záležitost je odstranit velké množství sladkého a používat raději trochu víc zdravého mlsání či ovoce. Především na podzim, kdy je ovoce sladké. Dále je třeba dávat pozor na to, co a kolik toho děti vypijí. Tedy vynechat sladké nápoje a přidat trochu víc vody. Vynechat také smažené, doplňky typu brambůrky a podobně,“ radí Magdalena Mikulandová.

Možnou variantu detoxu v podobě krátkodobé změny jídelníčku připouští i psycholožka Iva Málková. „Tělo má rádo rovnováhu a jakékoli dramatické změny jako hladovky, pití šťáv a podobně jsou zbytečné a leckdy mohou být i nebezpečné. Pokud někdo cítí, že by očistu potřeboval spíše po psychické stránce, tak stačí jeden dva dny jídelníček odlehčit, ale určitě není vhodné se pouštět do nějakých extrémů.“ 

Poraďte se s odborníkem, nezakazujte žádné skupiny potravin

Odborníci varují před představou detoxu jako jakéhosi spásného receptu na cestě za lepším zdravím. Iva Málková například vybízí k obezřetnosti u takových výživových směrů a očistných kúr, které doporučují, nebo naopak zakazují určité skupiny potravin. „Pokud dítě trpí alergií nebo intolerancí, tak není co řešit a je potřeba dané potravinové skupiny z jídelníčku vyřadit, ale u zdravého dítěte je to opravdu zbytečné.“

A podotýká, že rodiče někdy zbytečně zužují výběr potravin pro sestavení jídelníčku. „Mohou pak v něm chybět základní živiny, vitaminy, minerální látky. Čím více skupin potravin vynecháme, tím je větší riziko, že nám v jídelníčku bude něco důležitého chybět,“ upozorňuje Iva Málková. Chyb totiž, zvlášť bez odborného dohledu, můžete na dětském organismu napáchat hodně. „Například když dítě nedostatečně pije a v těle zůstávají toxiny a zbytkové metabolity. Ty pak mohou v následném čase dělat velké problémy. Nebo když detoxikaci drží dlouhou dobu, či dokonce hladoví,“ vyjmenovává výživová specialistka Magdalena Mikulandová. 

Vitaminy v těhotenství: Raději ovoce a zeleninu, nebo tabletku?

Rodič jako vzor ve stravování

V případě, že se k detoxikaci či jiné dlouhodobější dietě slibující očistu organismu odhodláte vy sami, může vaše jednání podle psycholožky Ivy Málkové vést k nezdravému vztahu dítěte ke stravování. „U dítěte je rizikové, že když se z jídla dělá modla, matky drží různé očistné kúry, diety a podobně, je to špatný model pro potomka. 

Veganské jídlo ve školkách? Podle odborníka dětem spíše škodí

Dítě se pak řídí nějakými vnějšími předpisy a přestává být citlivé na potřeby svého těla. Jídlo poté přestává sloužit k uspokojení hladu a dítě se dostává do bludného kruhu držení diet, případně vzniku poruch příjmu potravy,“ dodává. Proto by dlouhodobým základem pravidelného jídelníčku měla být pestrost stravy s případným vyloučením těch konkrétních potravin, které stojí za alergiemi nebo intolerancemi. 

Na druhou stranu, pokud se chcete intenzivně věnovat nějaké detoxikaci, začněte třeba zdravější přípravou a úpravou jídla. Uvidíte sami, že to prospěje vám i vašemu dítěti víc než úpěnlivé dodržování skladby surovin na talíři. 

NEJRŮZNĚJŠÍ FORMY DETOXU

Pod názvem detox si můžete představit jednorázové, krátkodobé či dlouhodobější procedury, které mají za cíl organismus očistit od tzv. toxinů. Za jednu z nejdrastičtějších metod se považuje například výplach střev klystýrem. Tato metoda se ovšem nezařazuje mezi bezpečné a vhodné pro jakoukoli věkovou kategorii. 

Při tom totiž dochází k poškození sliznice střeva, která je osídlena důležitými bakteriemi, často prospěšnými pro naše zdraví. K podobnému účelu očisty postačí dostatek vlákniny, která v našich střevech funguje jako jakýsi kartáč. Dále se dá v tomto kontextu mluvit o očistných kúrách či dietách, které se zaměřují pouze na určitou sortu potravin, respektive na vyselektování a vynechání některých potravinových skupin, jako jsou například cukr, tuk, lepek, mléčné výrobky…

Pokud k tomuto kroku nevedou závažné zdravotní důvody typu alergie či intolerance, mohou pak v organismu chybět základní vitaminy či minerální látky. V současnosti se také čím dál častěji s očistou těla skloňuje i tzv. digitální detox, který reaguje na přemíru užívání moderních technologií a sází na odpoutání se od nich. 

Témata: Děti, Výživa a stravování, Předškolák, Batole, Jídelníček, jaro, Potraviny, Anglie, očista, detox, Organismus, Vega, Očistná kúra, ANO, Kúra, Sladkosti, Klystýr, Chemikálie, Sla, Obec, Detoxikace, Eva Labusová, Studium pro ženy, Odlehčení, Sliz, Potraviny na Heureka.cz