Maminka.czDěti a nemoci

Už zase nemocné dítě. Jak se chovat odpovědně?

Simona Procházková 21.  9.  2021
Děti bývají často nemocné, to není nic nového pod sluncem. Rychle prochladnou, mají rýmu, kašel nebo chraptí. Obzvláště nyní, se začátkem školního roku a návratem do kolektivů, se rychlému šíření bacilů lze jen těžko ubránit a lékaři napříč republikou nával malých pacientů potvrzují. Většinou nejde o nic vážného, od loňska je ale, vzhledem k pandemii covidu, všechno jinak. Každé kýchnutí je najednou varující. Na co u dětí dávat pozor a jak se správně chovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S nástupem chladnějšího podzimního počasí se otázka nejrůznějších viróz a nachlazení stává stále aktuálnější. Rána jsou lezavá, odpoledne bývá ale teplo. Pohybujeme se mnohem častěji v uzavřených prostorách, kde se viry i bakterie snadněji přenášejí. K rychlejšímu šíření zejména respiračních infekcí přispívá samozřejmě také návrat dětí do škol, školek a zájmových kroužků. Kolotoč pokašlávání a nudlí u nosu je během září a října už pravidelným rituálem, na který by rodiče měli být připraveni.

VIDEO: Podívejte se, jak děti snášejí odsávání rýmy

Je to viróza, nebo covid?

V případě dětí je největší problém v tom, že příznaky nákazy koronavirem a onemocnění covid-19 bývají v naprosté většině případů jen mírné, a navíc velmi podobné jiným, zcela běžným sezonním respiračním nemocem, kterými malé děti trpí prakticky neustále a od podzimu do jara si je pořád dokola předávají. Čeho si u ratolestí všímat a kdy podle lékařů zpozornět a přijmout „bezpečnostní opatření“? Mezi typické varovné příznaky patří:

  • zvýšená tělesná teplota nebo horečka
  • kašel (suchý i vlhký)
  • dýchací potíže, dušnost, pocit tísně na hrudníku
  • rýma
  • bolest v krku
  • ztráta chuti nebo čichu
  • bolest hlavy (podezřelá zejména v případě, že se pojí s dalšími příznaky)
  • bolesti svalů a kloubů
  • celková vyčerpanost, schvácenost
  • bolesti břicha, nevolnost, zvracení nebo průjem

Lékaři varují, abyste dítě pozorně sledovali, jelikož ani v případě, že existuje jiné vysvětlení pro rýmu nebo kašel (prochladnutí venku a podobně), to neznamená, že potomek nemůže zároveň s běžnou virózou či nachlazením prodělávat i onemocnění covid-19.

Bacily ve škole a školce: Takhle si je děti předávají nejčastěji!

Nechte ho doma!

Zásadní pravidlo, které se v současné době nevyplatí podceňovat, zní, s jakoukoli nemocí, i minimálními projevy respirační infekce, nechte dítě doma. Není čas na hrdinství, a ačkoli „obvykle“ pošlete bez větších výčitek ratolest do školky či školy s nudlí u nosu, nyní si to zkrátka nemůžete dovolit, pokud nechcete vědomě ohrozit ostatní. Ohleduplnost a osobní zodpovědnost jsou na místě, apelují lékaři na rodiče. Ne, není doba na to přehlížet symptomy nachlazení a doufat, že se to za pár dní zlepší. Pokud se u vašeho dítěte objeví některý z výše uvedených příznaků, měli byste postupovat takto:

  • Nechte dítě doma, neposílejte ho do školy či školky. Ano, je to komplikace, ale aktuálně nemáte jinou možnost.
  • Pokud je to jen trochu možné, držte nemocného stranou od ostatních členů rodiny, zejména těch starších a chronicky nemocných.
  • Neposílejte děti k prarodičům.
  • Telefonicky kontaktujte praktického lékaře – pediatra, pokud má dítko potíže s dýcháním, horečku, je nezvykle unavené či ospalé, kašle nebo si ztěžuje na bolest hlavy. Poradí, co dělat a zda případně vyjet na pohotovost.
Otužování dětí: Nejen pro lepší imunitu! Proč se ho nebát a jak začít?

Kdy nechat potomka otestovat na covid?

V případě, že lékař vyhodnotí situaci a zdravotní stav pacienta jako rizikový, poradí vám s dalšími kroky, které bude potřeba podniknout. Včetně podstoupení testu pro vyloučení či potvrzení nákazy koronavirem. Vždy ale konzultujte konkrétní postup s ošetřujícím lékařem. Poradí, co přesně byste měli vy i ostatní členové rodiny udělat a jak se chovat. Pokud vás lékař s potomkem na testování odešle a výsledek vyjde pozitivní, zůstávejte v kontaktu s pediatrem a dodržujte důsledně všechna doporučení.

Rýma u dětí a jak se jí zbavit? Tady jsou rady, jak na ni vyzrajete

Když je dítě pozitivní…

V případě zhoršení zdravotního stavu dítěte neváhejte a volejte rychlou lékařskou pomoc a zejména nemocného izolujte od ostatních členů domácnosti (pokud je to možné, noste i doma roušky, dezinfikujte povrchy a hodně větrejte). Do kolektivu a mezi lidi malý pacient nesmí nejméně 10 dnů od projevení prvních příznaků (pokud příznaky přetrvávají, tak samozřejmě déle) a dokud nebude minimálně tři dny zcela bez zvýšené tělesné teploty. Po tuto dobu je dítě považováno za infekční. Pokud vyjde test vašeho dítěte jako negativní, informujte lékaře, ten doporučí, co dělat a jak postupovat, a určí, kdy se může vrátit do školky či školy.

Babské rady pro úlevu při viróze a nachlazení

  • Dopřejte dítěti dostatek odpočinku, spánku a tekutin.
  • Ucpaný nos s oteklými sliznicemi uvolní a dýchací cesty zprůchodní  inhalace horké páry. Do vody můžete přidat mořskou sůl nebo pár kapek přírodního eukalyptového či mátového oleje.
  • Do nosu můžete stříkat minerální vodu Vincentku, kterou nalijete do jemného rozprašovače.
  • S kašlem dokáže úspěšně bojovat a účinně ho zmírnit tymiánový sirup. Příprava je snadná: Hrnek vody povařte s hrnkem pískového cukru. Po odstavení do vývaru nasypte sáček tymiánu, který koupíte v lékárně nebo supermarketu a nechte louhovat. Pak sceďte a podávejte jednu lžičku každou hodinu.
  • Uvolnění hlenu v průduškách pomohou i zábaly na hrudník. Naše babičky ještě hrudník mazaly sádlem. Vy můžete použít olejový zábal. Zahřátý olivový olej nalijte na kapesník nebo plenu, zkontrolujte, jestli látka není příliš horká, a pak přiložte na hrudník. Můžete překrýt potravinářskou fólií a následně hrudník zabalit do ručníku.
  • S bolestí v krku si poradí starý dobrý zábal podle Vincenze Priessnitze. Namočte kapesník do chladné, ale ne příliš studené vody, vyždímejte a přiložte na krk. Dejte přes něj igelit a celý krk následně zabalte do dalšího šátku tak, aby se vše zahřálo a zapařilo. Malého pacienta nechte v teple s obkladem odpočívat dvě až tři hodiny.
  • Při bolavém krku a chrapotu uleví rovněž kloktání šalvějového čaje.

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Imunita, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Průjem, karanténa, pandemie, Nachlazení, PCR, Vincenz Priessnitz, Rýma, Chov, Covid, Nemo, Nemocné děti, Malý pacient, Školní rok, Lékař, Příznaky, Vincentka, Hrudník, Zdraví na Heureka.cz