Maminka.czZdraví

Děti a opalování: Jak vybrat správně opalovací krém, jak dlouho je bezpečné být na slunci a co byste ještě měli vědět?

Simona Procházková 3.  7.  2023
Nadměrné slunění našemu tělu škodí, ale co si budeme povídat, bez slunce si léto nedokážeme představit. Nemusíte se mu úplně vyhýbat, stačí jen dbát na dobrou ochranu a dodržovat pár základních pravidel. Jak co nejlépe chránit děti, který přípravek na opalování pro ně zvolit a kdy mohou na slunce? Zde máte doporučení a rady lékařů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Slunce je pro naše tělo nepostradatelné, ale zároveň může být i nebezpečné. Pravidelné mírné vystavování se slunečním paprskům dodává organismu důležitý vitamin D, který je nutný pro imunitu, správný vývoj kostí a v neposlední řadě je prospěšný pro naši psychiku.

VIDEO: Jak se bezpečně opalovat a jaký krém s jakým faktorem si vybrat?

Jenže všeho moc škodí a dlouhé opékání se na prudkém slunci může nenávratně poškodit pokožku a způsobit nemalé zdravotní problémy. Nadměrné vystavování se slunečním paprskům lidské kůži neprospívá. „Dlouhodobý pobyt na slunci totiž dokáže poškodit kožní buňky, vyvolat degenerativní změny i vznik nádorů,“ vysvětluje dermatoložka MUDr. Ivana Krajsová, MBA, primářka z Dermatovenerologické kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, a dodává, že pro metabolismus vitaminu D stačí pobyt na slunci v řádu desítek minut. 

„Víme, že sluneční záření se z několika důvodů stává stále agresivnějším a riziko výskytu poškození kůže jeho vlivem je zvýšené. Zejména po delším období bez slunečních paprsků může kůže citlivěji reagovat na náhle zvýšenou dávku UV paprsků. Vhodnější je kůži vystavovat slunečním paprskům postupně a s použitím správných opalovacích přípravků,“ zdůrazňuje MUDr. Zuzana Kolací, dermatoložka z kliniky Yes Visage.

Pozor na spálení kůže

„Cílem opalování by mělo být získání výrazněji pigmentované kůže. Velká část lidí toho ale chce docílit co nejrychleji, a tak se vystavují slunečnímu záření po mnoho hodin, a navíc ještě v poledne,“ říká MUDr. Krajsová. Jak se tedy opalovat správně a hlavně bezpečně? Abychom mohli využívat pouze blahodárné účinky slunečního záření, měli bychom dodržovat základní pravidla opalování.

Mezi ně patří pobyt na slunci pouze v dopoledních a odpoledních hodinách. V poledne, za což se považuje doba mezi 11. a 14. hodinou, je nezbytný pobyt ve stínu. Při každém pobytu na slunci je nezbytná ochrana kůže opalovacími přípravky s UVA a UVB filtry.

Jak se správně chránit před sluncem? A co se vlastně děje v naší kůži během opalování? Tady jsou odpovědi

Co se děje s kůží, která se spálí? Dokáže se zcela zregenerovat? „Kůže, jakož i většina orgánů a tkání lidského organismu, se dokáže velmi dobře regenerovat. I kůže, kterou si spálíme nesprávným opalováním, se dokáže zregenerovat. Neznamená to však, že nebudeme čelit následkům. V lepším případě si urychlujeme odbourávání kolagenu, který je zodpovědný za pevnost pleti, jeho ztrátou si výrazně urychlujeme tvorbu vrásek. Správně se říkává, že kůže si pamatuje. Také si můžeme velmi snadno vyrobit pigmentové skvrny, můžeme podpořit vznik různých benigních kožních výrůstků a rozšířených cévek. V horším případě můžeme podpořit vznik zhoubných nádorů kůže,“ uvádí MUDr. Kolací.

Podle čeho vybírat opalovací krém pro děti? 

Sledujte pečlivě složení, opalovací krémy obsahují často parabeny a další konzervační látky, nanočástice, které mohou procházet kůží, a chemické filtry. Pozor také na chemickou parfemaci, která může způsobit podráždění pokožky, nebo dokonce alergickou reakci.

Při výběru opalovacího přípravku pro děti...

  • Upřednostněte výrobky s minerálními filtry, které sluneční paprsky odrážejí: nejčastější jsou oxid titaničitý (Titanium Dioxide, TiO2) a oxid zinečnatý (Zinc Oxide, ZnO).
  • Vybírejte z těch, které obsahují co nejvíce přírodních složek.
  • Sledujte certifikáty kvality a bezpečnosti u přípravku.
  • Zkontrolujte, zda je na obalu uvedeno UVA, tedy to, že přípravek zaručuje rovněž ochranu proti hlouběji působícímu UVA slunečnímu záření.

Jaký UV faktor použít?

Každý z nás reaguje kvůli charakteru své kůže na sluneční záření jinak. „Většinou červenají jedinci s hodně světlou kůží a lidé, kteří mají hodně pih a rezavé vlasy. Ti zpravidla ani po dlouhodobém opalování nezhnědnou, protože se v jejich kůži tvoří jiný typ pigmentu, takzvaný feomelanin. Jedinci, kteří jsou snědí již vrozeně, se opalují jednoznačně lépe, většinou jejich kůže pomalu tmavne a zčervenají pouze při extrémním slunečním záření,“ říká MUDr. Krajsová.

7 tipů pro bezpečné opalování. Denně byste na slunci neměli být déle než 4 hodiny!

Ať už jste jakýkoli typ, ochranu před UVA a UVB zářením byste neměli podceňovat. UV faktor opalovacího krému je nutné volit podle toho, jaký typ pokožky máte, ale hlavně podle toho, kde se budete pohybovat a jak dlouhou dobu na slunci strávíte.

Který nejnižší faktor je přípustný na bezpečné opálení? „Lidé mají často pocit, že používání opalovacích faktorů SPF 50 je přehnané. Neuvědomují si však, že číslo SPF udává jen to, o kolik déle mohou pobývat na přímém slunci, aniž by se spálili. Mylná je také představa, že s vysokým SPF kůže nemůže zhnědnout. Osobně preferuji jednoznačně sluneční faktor 50," říká MUDr. Kolací.

Svou ochranu potřebují také rty, těm dopřejte balzám s ochranou proti UV záření. Namazat se nestačí pouze jednou za den. Opalovací krém je potřeba aplikovat 20 minut před plánovaným odchodem ven a každé dvě hodiny znovu, a to i když použijete voděodolný přípravek. Ten sice na kůži zůstane i po koupeli, ale jeho ochranný štít funguje pouze nějakých 40 minut po koupání, a navíc za předpokladu, že kůži necháte volně proschnout a netřete se ručníkem.

Nezapomínejte také chránit takové části těla, jako jsou pěšinka ve vlasech, ušní lalůčky, nárty a kotníky nebo kůže kolem lemů oblečení, a používat pokrývku hlavy.

Jak chránit děti před sluncem?

Děti do jednoho roku mají velmi citlivou pokožku, která obsahuje méně pigmentu a proti slunečním paprskům je vlastně úplně bezbranná. Do 6. měsíce ovšem není vhodné děti mazat opalovacím krémem, jejich ochranu před sluncem bychom měli zajistit tak, že zůstanou ve stínu a budou oblečené do dlouhých rukávů a nohavic z lehkých prodyšných nebo speciálních UV materiálů.

Jaký opalovací krém vybrat pro sebe i děti? Galerie plná tipů

Od půlroku je pak možné použít speciální dětské opalovací krémy, ale ani tak by malé děti neměly být slunci vystaveny. „Dětem bychom měli vždy pořizovat opalovací přípravky pro ně určené. Obsahují jiné spektrum ochranných filtrů, nepoužívají se u nich chemické filtry, ale převážně či pouze minerální. Každý přípravek by měl mít uvedeno, pro jak staré děti je určen. Prevence u dětí je velmi důležitá, protože se ukazuje, že čím více se poškodí kůže slunečním zářením v dětství, tím větší je riziko vzniku kožních nádorů v dospělosti,“ popisuje Ivana Krajsová.

Mohou se batolata opalovat?

Ani děti do tří let není dobré nechávat hrát si na slunci příliš dlouho a vždy je nutné chránit jejich kůži nejen opalovacím přípravkem, ale i oděvem a kloboukem. Na léto se také vyplatí opatřit dětem trička s prodlouženou ochranou krku a hlavně s rukávy chránícími ramena. Právě ramena totiž přicházejí nejčastěji k úhoně. Samozřejmostí by pak měly být také kvalitní sluneční brýle z optiky.

Jak dítě správně namazat opalovacím krémem?

Při výběru opalovacího krému sledujte jeho složení, jež by mělo být bez parabenů, konzervantů a také bez parfemace. Ochranné filtry by měly být minerální, aby dětskou pokožku nedráždily, a hodnota SPF musí být mezi 30 a 50, ideálně ta nejvyšší.

Děti namažte asi 20 minut před samotným pobytem na slunci a nezapomeňte je každé dvě hodinky namazat znovu. Na trhu najdete různé opalovací spreje, některé dokonce i barevné. Jejich barva sice po nějaké době zmizí, ale i tak to může být pro malé rošťáky zábavné. Stejně tak dobře funguje hra na indiány, kdy si společně namažete ornamenty opalovacím krémem a teprve pak je důkladně rozmažete.

4 důležité tipy, jak chránit sebe i děti před sluncem

Věděli jste, že je zapotřebí chránit se jak před UVA, tak také před UVB zářením? Že ultrafialové paprsky dokážou prostoupit bavlněným tričkem, a tak se můžete spálit i pod oblečením?

Které záření škodí víc – UVA, nebo UVB?

Škodí stejně. UVB záření vyvolává spálení kůže s následnou pigmentací, UVA záření většinou způsobí až pozdní pigmentaci bez zřetelného spálení kůže, vyvolává ale oxidativní stres s následným poškozením kožních struktur. V současné době již existují přípravky s dostatečně účinnými ochrannými faktory jak proti UVB, tak proti UVA záření,“ říká MUDr. Krajsová z Dermatovenerologické kliniky ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

Oblečení a stín nechrání

V létě za slunečného dne je potřeba použít opalovací přípravek i ve stínu: UV záření se odráží od okolních povrchů, od světlých zdí, od písku i od vody. Současně občas přecházíme, když jdeme pro občerstvení, vykoupat se, takže v naprosté většině případů není pobyt ve stínu zcela stoprocentní. Také pokud na sobě máte oblečení z řídké a tenké tkaniny, je jeho ochrana omezená. Chrání pouze speciální oblečení s UV ochranou.

Oblečení s UV ochranou

Do oblečení se vyplatí investovat: například bavlněným tričkem projde celých 10 % škodlivých UV paprsků. Měli bychom tak sebe, ale hlavně děti, jejichž pokožka je citlivá a méně chráněná podkožním tukem, pod jakékoli oblečení mazat opalovacím krémem.

To ale není, zvláště u malých neposedů, často dost dobře možné. Nejlepším řešením se tak může stát speciální oblečení s UV ochranným faktorem až 50+. Jen pozor, aby oblečení mělo skutečnou ochranu. Vybírejte raději u zavedených značek nebo ve specializovaných obchodech, kde vám poradí s výběrem.

Opalování během těhotenství: pouze občas a s rozumem

Jak se vyznat v SPF faktorech u opalovacích přípravků?

  • Je důležité si správně vybrat značení na opalovacích krémech podle fototypu kůže.

  • Číslo SPF poukazuje na kapacitu přípravku pro blokaci UVB paprsků, které jsou zodpovědné za spálení kůže. Neříká nic o ochraně před UVA zářením, které proniká ještě hlouběji do kůže a může způsobit ještě výraznější problémy.
  • SPF vyjadřuje čas, jak dlouho dokáže opalovací krém chránit pokožku před zarudnutím a spálením UVB paprsky ve srovnání s tím, za jak dlouho by se spálila bez opalovacího krému. To znamená, že pokud se bez opalovacího krému spálíte na slunci za 30 minut, s použitím SPF 50 se čas, za který se spálíte, prodlouží 50x. To však platí pouze tehdy, pokud si ho natřete v dostatečné vrstvě.
  • Co se týče ochrany proti UVA záření, značení na obalech krémů ve světě není jednotné, v EU platí, že ochranný faktor pro UVA záření by měl být minimálně ¹/₃ z ochranného faktoru pro UVB. Pro běžného spotřebitele je postačující sledovat přítomnost jednoduchého piktogramu na obalu: UVA v kroužku.

K čemu jsou krémy a gely po opalování?

Tyto produkty chrání pokožku a prodlužují opálení. Slunce pokožku vysušuje a způsobuje její předčasné stárnutí. Po opalování se tak může stát, že je pokožka nepříjemně napjatá, horká a podrážděná. Pro její zklidnění je tedy důležité používat přípravky po opalování, které mají hydratační, zvláčňující a často také chladivé účinky. Ty jsou pro kůži horkou od slunce doslova balzámem. Správná péče po slunění navíc zajistí dlouhodobější uchování opálení, krásné zhnědnutí a zabrání olupování svrchní části pokožky.

„Kůže po vystavení slunečnímu záření je dehydratovaná a křehká. Použitím správného hydratačního krému, respektive poopalovacího krému či mléka dokážeme mírně prodloužit délku opálení, a hlavně hydratovat vysušenou kůži," uzavírá MUDr. Kolací.

Chraňte oči dětí před sluncem. Jak správně vybrat dětské sluneční brýle?

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Dovolená s dětmi, Praktické rady, Maminka cestuje, Léto s dětmi, Koupání, Pláž, krém, kůže, pokožka, Bazén, dovolená u moře, Slunce, ochrana kůže, melanom, srovnání, Weleda, UV ochrana, Klobouček, Orna, Dlouhodobý pobyt, Světlý typ, Poledne, Zdraví na Heureka.cz