Maminka.czKoronavirus

Děti a opatření proti covid-19: Potřebují potvrzení do kina nebo dětského koutku?

Tereza Víchová 16.  11.  2021
Pandemie koronaviru s sebou nese mnohá opatření pro dospělé, ale výjimkou nejsou ani děti. Připravili jsme pro vás přehled, díky kterému se lehce zorientujete pro návštěvu kulturní akce, hřiště nebo třeba vánoční výstavy.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Cestou od lékaře jsem se se synem stavila v obchodním centru na kávu. Obsluha kavárny se zeptala na mé potvrzení o očkování proti covid-19, případně platném testu či dokladu o prodělání nemoci. Až potud jasno. Rozpaky nastaly v momentě, kdy vedle mě stál čtrnáctiletý syn a popravdě jsme v tu chvíli nevěděly ani já, ani servírka, zda se má také prokazovat nějakým dokladem. V následujícím přehledu najdete vše potřebné.

VIDEO: Jak poznat u dětí covid-19?

Základ: 12 let, hranice pro prokazování

Zkratka O-T-N, která se objevila s rostoucím počtem prokázaných případů koronaviru, znamená „vstupenky” třeba do restaurací nebo do kina. Mají je očkovaní, testovaní a všichni, kdo nemoc prodělali. Pokud jde o děti, nic z toho se jich netýká až do 12. narozenin. Právě to je také hranice, od které se v České republice děti mohou nechat proti covid-19 očkovat. Kontrolu tzv. bezinfekčnosti provádějí někde provozovatelé zařízení, ale také hygiena, policie či strážníci. Co a kde platí ohledně množství lidí nebo omezené kapacity?

Kino a divadlo

Chcete s dětmi do kina? Vy potřebujete jedno z výše uvedených potvrzení, děti do 12 let ne. Počítejte ale s tím, že budete muset mít během představení respirátor, dospělí i děti. Stejné podmínky platí pro divadelní představení. 

Dětský koutek

Oblíbená kratochvíle dětí a volno pro dospělé, kteří ho využívají především v obchodních centrech. Momentálně je provoz dětských koutků povolen za určitých podmínek. Ani zde nepotřebují děti do 12 let testy, při účasti starších jsou ale vyžadována potřebná ověření. Neměli byste být překvapeni, když vás tu při vstupu požádají o sdělení identifikačních (jméno, příjmení) a kontaktních (telefonní číslo) údajů z důvodu případného epidemiologického šetření.

Výstava

Galerie a muzea jsou otevřeny. Návštěvnická kapacita je omezena tak, aby osoby mohly dodržovat rozestup 1,5 metru. Pokud je to možné, raději do galerie či muzea před návštěvou zavolejte, zda není jejich kapacita naplněna. Umožňují se i skupinové prohlídky, pokud se jí účastní více než 20 osob, musí účastníci starší 12 let prokázat bezinfekčnost.

Dětská hřiště

O tom, jestli mohou zůstat dětská hřiště otevřená, rozhoduje obec. Může se tedy stát, že dětské hřiště ve vašem okolí otevřené nebude. Na dětských hřištích neplatí povinnost nošení respirátoru ani roušek. Odstup od ostatních by měl být alespoň 1,5 metru, pokud je už hřiště hodně obsazené, doporučuje se jít jinam.

Zdroj: https://covid.gov.cz, https://www.mzcr.cz

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Praktické rady, Nemoc, covid, policie, kino, pandemie, Česká republika, Šetření, Potvrzení, Rozpaky, Výstava, Děti, Dětský koutek, Návštěva, Kulturní akce