Maminka.czDěti

Děti a sladkosti: Kdy s nimi začít a jaké zvolit?

Reklama 23.  12.  2020
Na sladkosti pro děti a jejich množství se názory ve společnosti velmi rozcházejí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na jedné straně jsou maminky, které chtějí své děti před cukrem zcela uchránit, oproti nim jsou rodiče, kteří vyvážený jídelníček vůbec neřeší a svým dětem dopřávají, co hrdlo ráčí. Kde se nachází zlatý střed? Poradíme vám, od jakého věku můžete dětem sladkosti dopřát a jaké vybrat.

Existuje vůbec správný čas?

Samozřejmě záleží na vás, kdy se vaše děti začnou s přidaným cukrem a se sladkostmi setkávat. Pokud jim nevaříte výhradně doma, bude to kolem 1 roku, kdy dítě začne jíst příkrmy. V těch se totiž přidané cukry také často vyskytují, ale nebojte, nejde o množství, které by bylo špatné nebo rizikové.

Zároveň se pro takto staré děti prodávají i první sušenky a křupky. To tedy můžeme považovat za první sladkosti.

Ty „opravdové“ ale často přichází až ve školkovém věku. Právě ve školce děti nosí na své narozeniny nejrůznější bonbony, dostávají sušenky na výletech a soutěží o dobroty na Dni dětí.

Chcete-li si zachovat zdravý rozum (a také zdravý a rozumný přístup k běžnému životu), nesnažte se dítěti či paním učitelkám a učitelům ve školce sladkosti zakazovat. Sladkosti dětem vstoupí do života zcela nenásilně, ať chcete, nebo ne. Jediné, co můžete udělat, je ohlídat celkový příjem dítěte a vybírat sladkosti s menším množstvím přidaného cukru.

Vyvážený jídelníček je základ

Jídelníček dítěte by měl být vyvážený. Měl by obsahovat dostatek všech makro i mikro živin, díky kterým bude mít dítě dostatečné množství energie a jeho tělo se bude správně vyvíjet. Mezi základní živiny patří bílkoviny, sacharidy, tuky, vláknina, vitamíny a minerály. Základní přehled o živinách je dobré mít už jen kvůli přípravě jídla během dne. Nehledejte v tom ale žádnou vědu, nemusíte nic počítat ani zapisovat, stačí vědět, jaké potraviny představují jaký zdroj živin.

Když má dítě vyvážený jídelníček a jeho energetický výdej je vyšší než příjem, určitě mu sladkosti nemusíte odpírat a strachovat se, že mu způsobí problémy s váhou nebo snad cukrovku. A to platí pro děti v každém věku.

Jaké sladkosti jsou vhodné a kterým se vyhnout?

Stejně jako bychom neměli škatulkovat jídlo na zdravé a nezdravé, pokud ho konzumujeme s mírou, neměli bychom to dělat ani se sladkostmi. Největší roli totiž hraje opět množství. Zatímco 100gramová tabulka čokolády obsahuje 58 g přidaného cukru, složení Bebe Brumík uvádí přidaného cukru v jednom medvídkovi 8,7 gramu. Takže není sladkost, jako sladkost. Zatímco Bebe Brumíka může sníst vaše dítě celého, čokoládu je lepší rozdělit na pár kostiček.

Podle množství přidaného cukru se můžete orientovat už při samotném nákupu sladkostí, kde vidíte i energetickou hodnotu dané dobroty. Snadno tak můžete získat přehled o tom, jaký energetický příjem vaše dítko má.

Sladkosti dětem nezakazujte

Víte, jak se to říká: „Zakázané ovoce chutná nejlíp.“ Myslet si, že zákazem docílíme toho, aby dítě nejedlo sladkosti, je bláhové. Zákazy vedou leda tak k tomu, že dítě bude jíst sladkosti potají a jejich množství se pravděpodobně zvýší. To může vést nejen k vypěstování si nezdravého postoji k jídlu, ale také k případným nemocem, které z přejídání hrozí.

Místo zákazu si s dětmi o sladkostech promluvte a společně se domluvte na množství, které je pro vás i pro dítě přijatelné. Pokud však někdy zjistíte, že dítě snědlo za den dvě sušenky místo jedné, zdržte se hysterických scén, které stejně nikam nevedou. Jednoduše si připomeňte pravidla, na kterých jste se spolu domluvili.

Témata: Děti