Maminka.czReklama

Děti a snídaně? Společně do nového dne!

Reklama 13.  4.  2021
Říká se, že pořádná snídaně je základ. Jak ale na to, když vaše ráno není zrovna idylka? Nevzdávejte to, sobě i dětem můžete připravit snídani, která bude rychlá i zdravá zároveň.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ranní jídlo by se mělo řídit jednoduchými zásadami, které platí pro děti i dospělé. Hlavní je vůbec snídat. Snídaně by měla pokrýt alespoň 20 procent denního příjmu energie. „Pokud se snídá málo nebo vůbec, tělo má tendenci kompenzovat hlad v druhé polovině dne. Často pak také konzumujeme vysokoenergetické potraviny. Nesnídání tak má významný podíl na vzniku nadváhy a obezity,“ upozorňuje nutriční terapeutka Soňa Vojtíšková.

Důležité je správně vybrat, co ráno na stůl připravíme – nejlépe totéž pro sebe i pro děti, které tak získají správné návyky. „Skladba snídaně u dítěte je v zásadě stejná jako u dospělého, liší se samozřejmě velikostí porce. I pro děti je to start do nového dne a doplnění potřebné energie, kterou v noci ve spánku spotřebovaly,“ vysvětluje Soňa Vojtíšková a dodává, že dětská snídaně by měla obsahovat vyvážený přísun živin. „Ideální nejsou takzvané rychlé cukry. Sice organismus rychle nastartují, ale také se energie rychle spotřebovává a vznikne dřív hlad. Důležité jsou také bílkoviny a kvalitní tuky – upřednostnit bychom měli ty rostlinné, například zařazením margarínu,“ radí nutriční terapeutka.

Snídaně bez nucení

Ale co když potomek snídat nechce? Nucení nepomůže, lepší je jít příkladem a dítě zaujmout. „Ze začátku můžeme nabízet menší porce a teprve postupně je zvětšovat na ty ideální. Pokud je to možné, doporučuji zapojovat starší dítě do přípravy jídla, a také snídaně zatraktivnit barevně a tvarově. I takové detaily, jako je mistička s obrázkem, mohou rozhodnout,“ doporučuje Soňa Vojtíšková. Varuje naopak před snadnou cestou v podobě dobarvovaných a doslazovaných potravin. „Měli bychom je zařazovat jen výjimečně. Děti si snadno zvyknou na sladkou chuť a nebudou jim pak chutnat potraviny bez přidaného cukru,“ vysvětluje Soňa Vojtíšková.

Klepněte pro větší obrázek

Tipy nutriční terapeutky na rychlou a zdravou snídani

Ovesná kaše s mlékem, ořechy a medem (preferovat neinstantní kaše).

Chléb s margarínem, plátek sýra nebo kvalitní šunky, jogurt.

Müsli bez přidaného cukru, doplněné bílým jogurtem, lněnými a chia semínky a čerstvým ovocem.

Celozrnné pečivo s avokádovou pomazánkou, sušené ovoce.

Miska našlehaného tvarohu se zavařeninou banánem a ovesnými sušenkami.

Témata: Prezentace klienta, Reklama