Maminka.czDěti a sport

Je vaše dítě malý lenoch? Takhle ho rozhýbete

Simona Procházková 16.  5.  2022
Každé čtvrté české dítě trpí nadváhou nebo obezitou a na vině jsou často samotní rodiče. Přirozený pohyb venku nahradilo každodenní vysedávání u počítačů a tabletů, místo ovoce a zeleniny se už batolata učí na sladkosti... Je bláhové chtít po dětech, aby si samy uvědomovaly dobrý vliv sportu na své zdraví, to jim musíme vštípit my! Jak? Svým časem a vlastním příkladem!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jistě, každá rodina žije v odlišném prostředí a má jiné časové i finanční možnosti. Ať už ale žijete ve městě nebo na venkově, v domku či paneláku, určité zdravé návyky a opatření může realizovat úplně každý. Nezapomeňte, že jakýkoli pohyb se počítá! Děti zpravidla přejímají ve svém chování vzorce, které vidí u rodičů. Od vás se učí pohledu na svět, způsobům komunikace i přístupu ke svému tělu a zdravému životnímu stylu. Takže pokud jsou sport a pohyb ve vaší rodině naprosto běžnou aktivitou přirozeně zařazenou do denního rozvrhu, máte velkou šanci, že ratolesti tento návyk převezmou. Buďte vůdcem a jděte příkladem!

VIDEO: Maminka podcast: Jak učit děti vnímat své tělo zdravě? Psycholožka radí

„Bez vás, rodičů, to zkrátka nepůjde. Hýbejte se společně. Vyberte sport, který mohou dělat všichni členové rodiny. Budete s dětmi trávit více času a snadněji je k pohybu povedete,“ říká Kristýna Přibylová, trenérka a autorka speciálního cvičení pro děti Monkey´s Gym.

Zábava především!

Nedaří se vám malé pecivály rozpohybovat? Bojkotují úporně vaše snahy přimět je k nějakému sportu? Pokuste se najít aktivitu, která bude bavit vás i děti. Protože pohyb má vždy přinášet hlavně radost! Možností je nepřeberně, zapojte do diskuse všechny členy rodiny a naplánujte si společnou pěší túru, procházku do lesa (a co ji spojit se závodem ve slalomu mezi stromy nebo v přeskakování pařezů?), víkendovou vyjížďku na kolech (cílem můžou být oblíbená hospůdka nebo slíbená zmrzlina), pořiďte si všichni inline brusle a začněte se společně učit, ať už sami nebo v rámci specializovaného kurzu pro začátečníky (o vtipné i adrenalinové zážitky nebude nouze), domluvte se na jednom dni v týdnu, kdy si pravidelně půjdete zaplavat do bazénu a odměníte se relaxem v sauně…

Manžel nutí syna sportovat. Je na něj příliš tvrdý!

Do ničeho nenuťte!

Podle odborníků dělá spousta rodičů jednu velkou chybu, a to tu, že svého potomka příliš brzy, od útlého věku, specializují na jeden konkrétní sport, což je špatně! Děti začínají „dřít“ třeba už ve dvou či třech letech, kdy je rodiče přihlásí na hokej, fotbal nebo tenis. Podle odborníků z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který zaštiťuje celorepublikový projekt Děti na startu, ale raná specializace škodí. Velmi rychle se jim při jednostranném zatížení opotřebovává pohybový aparát a dochází také k vyhoření. „Pro děti do osmi let věku doporučujeme kroužky všeobecné sportovní průpravy, kde se naučí házet balonem, stát na jedné noze, skákat přes švihadlo, udělat kotrmelec, zkrátka základní prvky, které dítě rozvíjejí ve všech směrech a jsou pro něj zábavné,“ říká Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz.

Bolí mě nožičky! Neumím to! Víme, jak zahnat nejčastější dětské výmluvy u sportu

Sledujte vlohy a nechte ho si vybrat

Jako rodič, který se svým dítětem tráví každý den a pozoruje ho při nejrůznějších aktivitách, sami poznáte, zda má pohybové nadání a jaké sporty jsou mu blízké. Důležitou roli hraje i fakt, že se potomkovi do sportování chce – pokud má pro určitou činnost vlohy, a ještě ji dělá aktivně a s radostí, pak máte mnohem snazší rozhodování. Na druhou stranu jsou však i děti, u kterých není talent na první pohled patrný, pak je potřeba zkoušet a hledat vhodnou aktivitu.

Nejlepší je nechat dítko, aby si vyzkoušelo více sportů, a společně pak vybrat ten nejvhodnější. Zásadou číslo jedna je sport dítěti neznechutit, tak netlačte na pilu, neprojektujte do potomka své nenaplněné ambice a nepřemlouvejte ho, když „se sekne“ a odmítá spolupracovat. Ke každé sportovní aktivitě musí nejprve „dozrát“, nenuťte ho do sportu, který ho nebaví. Možnost svobodné volby je nejdůležitější!

Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka?

Žijte hravě a aktivně!

Nechte občas auto zaparkované doma a choďte pěšky, plánujte společné rodinné výlety do přírody, s přáteli a jejich ratolestmi uspořádejte turnaj ve vybíjené nebo badmintonu, ukažte dětem, jak se skáče „panák“ nebo „guma“, uvidíte, že budou nadšené úplně stejně jako vy před dvaceti nebo třiceti lety!

„Děti mezi pátým a šestnáctým rokem by měly mít minimálně 60 minut aktivního pohybu denně. A jak toho dosáhnout? Doporučovala bych například, aby děti ve věku od zhruba devíti nebo deseti let chodily do školy a ze školy samy pěšky místo toho, aby je tam vozili rodiče autem. V průběhu týdne je pak vhodné kombinovat aktivity ve formě kroužků a pohybu venku na hřišti a o víkendu zapojit do pohybu celou rodinu. Děti by se měly každý den trochu proběhnout, vyběhnout schody, udělat pár dřepů, skoků snožmo a na jedné noze, zvládnout několik sklapovaček a kliků. Prostě procvičit celé tělo. Představa společného ranního cvičení před odchodem do školy je asi utopie, ale co třeba zavést pravidelné dvacetiminutovky navečer nebo aspoň o víkendu?“ doporučuje Kristýna Přibylová.

Fanděte doma společně našim hokejistům na Mistrovství světa v hokeji 2022.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Rodina, Školák, Děti a sport, Rodiče, Sport, Pohyb, sportovci, nadání, Tablet, trenérka, Český svaz aerobiku, Schody, Lenoch, Prezidentka, Jana Havrdová, Člen rodiny, APA, Počítač, Monkey's Gym, Panelák, Leňo, Přirozený pohyb, Zdraví na Heureka.cz