Maminka.czDětská obezita

Děti během pandemie covidu-19 ztloustly. Lékaři varují před krizí dětské obezity. Co radí zoufalým rodičům?

redakce 17.  12.  2021
Lékaři se dnes setkávají u dětí s onemocněními a poruchami, které byly dosud v tak nízkém věku zcela výjimečné. Viníkem je nedostatek pohybu. Ten může způsobit nejen bolesti pohybového aparátu či obezitu, ale i předčasný nástup puberty nebo nedostatečnou výšku v dospělosti. Jedinou možností, jak současnou neúnosnou situaci napravit, je děti rozpohybovat. O to se snaží i projekt McDonald’s Cup - největší fotbalový turnaj pro žáky a žákyně základních škol.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Uzavření škol a omezení volného pohybu i volnočasových aktivit mělo na děti a dospívající významný vliv. Narušilo jejich stravovací zvyklosti, fyzické aktivity, psychickou pohodu i spánkový režim. Jedním z takových je i devítiletý Petr. Problémy s nadváhou měl už před pandemií koronaviru. Během roku online výuky bez tělesné výchovy přibral 8 kilogramů. „Vůbec se nehýbe, jen sedí u počítače. Nikdy nebyl sportovní typ, ale ve škole měl alespoň povinný tělocvik. Sama ho ke cvičení nedonutím a víkendová procházka mu moc nepomůže,“ vysvětluje jeho matka Renáta. 

Pohyb je extrémně důležitý

O to větší radost měla z jeho návratu do školních lavic a tělocvičny. Navíc se Petrova škola rozhodla přihlásit do největšího fotbalového turnaje v České republice, který je určen pro děti z prvních stupňů základních škol.

„Rozvoj pohybu u dětí, a je jedno, jestli fotbalem či jinou aktivitou, je extrémně důležitý. Tento turnaj má dlouhou tradici a jsme hrdí, že u toho může být,“ říká Petr Fousek, předseda Fotbalové asociace ČR. 

Do letošního ročníku McDonald’s Cupu se mohou zapojit malí i větší sportovci ve věku 6 až 11 let. Turnaj se hraje ve dvou kategoriích, a to A (žáci 1. – 3. třídy ZŠ) a B (žáci 4. a 5. tříd ZŠ). Vítězné týmy poté postupují okresními a krajskými koly až k celorepublikovému finále, kde se rozhodne o absolutním vítězi turnaje. Za Asociaci sportovních školních klubů ČR mluví její prezidentka Svatava Ságnerová:

„Turnaj reprezentuje školní prostředí, ve kterém se setkávají nejen malí sportovci a jejich trenéři či učitelé, ale i jejich rodiče. Věříme, že všichni ocení návrat k tradičnímu turnajovému formátu: my se těšíme se na skvělé sportovní výkony a na úsměvy na tváři malých sportovců.“ 

Největší školní fotbalový turnaj v Česku má podporu také od Unie evropských fotbalových asociací.

„Pandemie měla negativní dopad na všechny fotbalové akce včetně úrovně grassroots a tedy i v otázce pohybu a zdraví dětí. Nedostatek pohybové aktivity byl totiž obrovský. To se týkalo i důležité oblasti školního fotbalu, což je sektor, který UEFA velmi podporuje prostřednictvím specializovaného čtyřletého projektu. Při návratu k fotbalu a sportování obecně jsme všichni museli být kreativní a vstřícní. Spolehliví partneři jsou v tomto ohledu zcela zásadní. Fotbal v podobě školního pohárového turnaje v České republice, sponzorovaný společností McDonald's, je dobrým příkladem projektu, který již po mnoho let, nyní zvlášť i v době Covid-19, vytváří příležitosti ke hře pro tisíce dětí," řekl Frank K. Ludolph, ředitel oddělení technického rozvoje UEFA.

Záštitu nad třiadvacátým ročníkem převzali český reprezentant a útočník AC Sparta Praha Adam Hložek a Kateřina Svítková, první česká profesionální hráčka v Anglii, kde působí v týmu West Ham United FC.

„I já jsem byl obyčejný kluk z Ivančic, prošel jsem stejným turnajem a dnes jsem tam, kde jsem. Chtěl bych dětem ukázat, že to jde, že se to dá dotáhnout do profesionálního fotbalu a do reprezentace,“ říká Adam Hložek. „Být ambasadorkou pro mě znamená hrozně moc. Nikdy jsem ho nehrála a jsem proto ráda, že do něj konečně mohu být zainteresovaná, protože si myslím, že je to skvělá akce a skvělý projekt, který se pro děti dělá. Věřím, že ať už po sportovní nebo životní stránce, i co se týče vzdělání, mám dětem co předat. Doufám, že pro to budu mít prostor a těším se na to,“ doplňuje Kateřina Svitková.

Pro účast je nutná registrace každého týmu, a to ideálně přímo na stránkách turnaje www.mcdonaldscup.cz

Témata: Dětský jídelníček, Sport, Dětská obezita, Cvičení, Pohyb, sportovci, projekt, procházka, covid, pandemie, Ivančice, Ohled, Anglie, Prezidentka, Kříž, Krize, Turnaj, Česká republika, Obezita, AC Sparta Praha, Fotbalový, Děti, McDonald's, Okres, Sport na Heureka.cz