Maminka.czZdraví

Děti, které se otužují, jsou třikrát méně nemocné! Instruktor Wim Hofovy metody radí, jak začít

Kateřina Chmelařová 14.  3.  2023
Věděla jste, že děti, které se pravidelně otužují, jsou třikrát méně nemocné? Jak ale ratolest začít správně vystavovat chladu? Především formou hry a tím, že jim my rodiče půjdeme příkladem. Já už začala... Takže otužováním ke zdravějším zítřkům!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to, že jsou třikrát méně nemocné? To by se nám obzvlášť přes zimu moc a moc hodilo, že? Díky zvýšené otužilosti se totiž organismus lépe vyrovná s teplotními výkyvy a stává se odolnějším vůči virózám, ale také proti alergiím. Zvláště malé děti bývají v důsledku méně vyvinutého imunitního systému náchylné k nejrůznějším nemocem typu rýma, záněty nosohltanu, průdušek, případně plic. A my rodiče už jsme z toho věčného koloběhu sirupů a omluvenek ve školce vyčerpaní…

Jako máma dvou synů (7 a 5 let) znám tuhle rodinnou štafetu rýmy, kašle a teploty důvěrněji, než bych si přála. Tak jsem se rozhodla změnit právě otužováním.

VIDEO: Otužování dětí: Jak začít?

Inspiroval mě můj lékař, který se prochází během chladných měsíců na zahradě jenom trenkách a rýmu prý neměl dvacet let. Dalším motivem byl workshop Dech a chlad, který absolvoval můj muž. A v neposlední řadě i kniha Wim Hofa o příznivých účincích chladu, dechových technikách a práce s myslí. Doma se tedy od jara otužujeme všichni, i děti. A mimo to, že se cítíme fajn, věříme ve zdravější zítřky.

Wim Hof: Ledový muž - Wim Hof Wim Hof: Ledový muž - Wim Hof
nabízí 31 obchodů za ceny od 251 Kč
POROVNAT CENY
Léčba chladem - Voda, vzduch, kryoterapie Léčba chladem - Voda, vzduch, kryoterapie
nabízí 19 obchodů za ceny od 209 Kč
POROVNAT CENY

Zdraví, vůle a lepší nálada

Otužilci mají schopnost uchovat si dostatečnou teplotu těla, i když je venku pořádná zima. Dovedou se totiž s chladem vypořádat. Ti, kdo místo otužování dávají přednost pobytu v přetopeném bytě pod dekou, samozřejmě takovou výhodu nemají.  I při nevelkém ochlazení se u nich sníží teplota okrajových částí těla a dýchacích sliznic, čímž se usnadní pronikání nejrůznějších virů do organismu.

Jenda má poruchu autistického spektra: Přátele i sám sebe našel díky otužování, říká dojatá babička. Podívejte se na video!

„Posilování imunity, ale i třeba zlepšení nálady, práce s vůlí a vědomé uklidňování se v potenciálně stresové situaci,“ vypočítává další benefity otužování Jakub Chomát, táta tří dětí a lektor Wim Hof metody, který svoje klienty učí pracovat s dechem, chladem a myslí. Mimo to natáčí i mnoho inspirativních videí na toto téma. S otužováním dětí bychom podle něj měli začít pozvolna a veselou formou tak, abychom je neodradili.

NEPŘEHLÉDNĚTE!

Doporučené knihy o otužování a také vybavení, které se vám při otužování může hodit, nakoupíte za ty nejlepší ceny ZDE >>

Otužilý rodič, otužilé dítě

„Abychom děti k otužování nalákaly, musíme jim jít příkladem,“ říká Jakub Chomát a dodává, že pokud náš vztah k chladu není zrovna pozitivní, je čas na tom zapracovat. Stejně to měl i on sám. Trpěl zimomřivostí a k otužování ho přivedla jeho žena Martina se záměrem, aby si posílil chatrnou imunitu bývalého korporátního manažera.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Proč platí pravidlo "otužilý rodič = otužilé dítě"?

Jak začít s otužováním malých dětí?

A proč domluvit babičce, aby vnouče tak nenavlékala?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Praktické rady, Imunita, Rodiče, Děti a nemoci, Nemoci, Naše tipy, Nemoc, Dětské nemoci, rýma, nachlazení, otužování, Anglie, Wim Hof, Česká republika, Chlad, Uzdravení, Brito, Instruktor, Oblečení, Teplota, Zdraví na Heureka.cz