Maminka.czZdraví

Děti mají krásný úsměv. Pozor, ať ho nezničí kazy!

Lucie Kořistová 20.  3.  2015
Na 20. března připadá Světový den ústního zdraví. Zamyslete se, zda se správně staráte o zuby své a svých dětí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prevence zubních kazů není příliš složitá, chce to jen pravidelnou péči a rozumnou stravu, proto je překvapivé, že tolik Čechů nemá své zuby v pořádku. Čísla jsou děsivá, ale hovoří jasně - 80 procent lidí má alespoň jeden kaz, zubaři v Česku jich ošetří ročně 6 milionů.

1 ze 3 dospělých nad 60 let má umělé zuby. A nejedná se jen o dospělé, kaz se najde zhruba u poloviny pětiletých a dvou třetin dvanáctiletých dětí. Není se co divit, protože podle statistik až třetina předškolních a pětina školních dětí nechodí na pravidelnou zubní prohlídku.

Přitom systém českého zdravotnictví umožňuje pravidelné kontroly u zubaře dvakrát ročně. V celosvětovém měřítku má však přístup k odborné zdravotní péči o ústní dutinu pouze 60 procent světové populace má přístup k odborné zdravotní péči o ústní dutinu. Četnost výskytu rakoviny ústní dutiny se ve většině zemí pohybuje mezi 1 až 10 případy na 100 tisíc obyvatel. V celosvětovém měřítku je rakovina ústní dutiny osmou nejčastější se vyskytující formou.

Kdy, když ne teď

Základní hygienické návyky získávají děti už v dětství. Rodiče je musí naučit mýt si ruce před jídlem i po příchodu zvenku a používat správně toaletu. A stejně tak je musí naučit, že je nutné si čistit zuby nejméně dvakrát denně, dostatečně pečlivě a dostatečně dlouhou dobu. Jenom tak sníží riziko, že se u nich objeví zubní kaz. Neodkládejte též první návštěvu u zubaře, která by měla proběhnout mezi půlrokem a rokem jeho života.

Až budou děti starší přidejte ke kartáčku a pastě další nezbytnosti, jako je zubní niť nebo kartáček na mezizubní prostory, časem pak i ústní vodu. V péči o zuby pomáhají i žvýkačky bez cukru, které podporují tvorbu slin, a tím zlepšují čištění povrchu zubů, neutralizaci kyselin i remineralizaci začínajícího zubního kazu.

„Stejně jako budova, která má pevně stát a odolávat různým vlivům, musí mít i prevence zubního kazu a nemocí parodontu dobré základy. Ty jsou u dětí a jejich výchovy k ústní hygieně v rodinách, školkách, školách. Na takových základech pak mohou vyrůst potřebné denní návyky v péči o chrup a ústní dutinu po celý život,“ vysvětluje Ladislav Korábek ze Stomatologické kliniky 1. LF UK a VFN Praha.

Těžko ale donutíte dítě čistit si zuby, když to neuvidí u vás. Proto si zuby čistěte pravidelně s dítětem, třeba každý všední den po snídani. Dítě pomalu učte pracovat s kartáčkem, ale do pěti let byste ho měli kontrolovat. Panuje názor, že dočasné zuby u dětí není potřeba důsledně čistit. Opak je pravdou.

Zuby malých dětí jsou k tvorbě zubního kazu obzvláště náchylné. Sklovina dočasných zubů je měkčí a slabší než sklovina zubů stálých, což při špatné hygieně vede k rychlému vzniku kazů. Stav mléčných zubů ovlivňuje, jak budou vypadat ty stálé, a při jejich předčasné ztrátě navíc hrozí i ortodontické anomálie (rovnátka).

Stejně důležité jako mechanické čištění je zdravá strava a omezení cukrů. Dítě by mělo dostat večer po posledním jídle a vyčištění zubů už jen čistou pitnou vodu. Po uložení ke spánku totiž výrazně klesá produkce slin, které během dne umí účinně pomáhat s očišťováním zubů a do určité míry chrání proti zubnímu kazu.

Nejde jen o zuby

Možná si řeknete, že na tom zase tak nezáleží, vždyť zubní implantáty jsou už na docela dobré úrovni. Ale ono nejde jen o zuby, zubní kaz je nebezpečný. Nedostatečná ústní hygiena může zhoršit průběh i takových nemocí, jako jsou diabetes nebo infarkt. Onemocnění zubů totiž působí na celý organizmus. Bakterie a toxické látky ze zánětlivých ložisek v ústech oslabují obranyschopnost organizmu, ale také způsobují nové infekce.

Nejčastějšími zdroji nákazy bývají „mrtvé“ zuby, komplikace zubního kazu (zubní váček) a paradentóza. „Negativní vliv parodontálních mikroorganismů je prokázaný na kardiovaskulární systém (vznik aterosklerózy, poškození chlopní aj.), respirační systém, průběh diabetu, intenzivně je zkoumán vliv neléčené parodontózy na průběh těhotenství,“ varuje Korábek.

Špatné zuby také mohou narušit řeč, spánek, oslabit sebedůvěru a způsobit problémy ve společenském životě.

Základní pravidla prevence dentálních onemocnění:

  1. Pravidelné návštěvy zubního lékaře a dentální hygienistky (každých šest měsíců), kteří zkontrolují chrup, odhalí případné problémy a poradí, jak zlepšit ústní hygienu.
  2. Čištění zubní pastou s fluoridy (ráno a večer), které pomáhají chránit chrup před kazem, vznikajícím následkem působení bakterií zubního plaku.
  3. Používání mezizubních čisticích pomůcek (mezizubních kartáčků a dentálních nití), které umožňují mechanické čištění povrchu zubů nedostupných pro zubní kartáček.
  4. Používání antibakteriální ústní vody, která očistí povrchy sliznic a zároveň odstraní z povrchu zubů zbytky zubního plaku po mechanickém čištění.
  5. Žvýkání žvýkaček bez cukru, které zvyšuje produkci slin, a tím pomáhá neutralizovat kyseliny v zubním plaku a zároveň posilovat zubní sklovinu.

Světový den ústního zdraví

Světový den ústního zdraví se slaví každý rok 20. března. Jeho cílem je zvýšit povědomí o významu ústní hygieny a podpořit zdraví ústní dutiny. Letos je tento mezinárodní svátek zaměřený na „Úsměv na celý život“ – na zdravý úsměv, který vyjadřuje pozitivní přístup k životu a je známkou zdraví a štěstí. Proto by měl doprovázet děti, dospělé i seniory na každém kroku.

„V rámci Světového dne ústního zdraví jsme také vydali edukační brožurku Pět kroků pro váš úsměv na celý život, která má pomoci zvrátit aktuální trend, kdy na jedné straně se sice zvětšuje skupina dětí bez zubního kazu, ale na straně druhé přibývá kazů ve skupině dětí, které jimi trpí ve velké míře,“ uvedl prezident České stomatologické komory Pavel Chrz.

Témata: Zdraví, Děti, Nejčastější zdroj, Mechanické čištění, Zdravá strava, Ústní hygiena, Anomálie, VFN Praha, Zubní lékař, Mléčné zuby, Zubní plak, Implantát, LF UK a VFN, Úsměv, Dočasné zuby, Mezizubní prostor, Pozitivní přístup, Zubní nit, Dentální nit, Kardiovaskulární systém, Sklovina, Kaz, Světový den, Krásný, Máj, Zdraví na Heureka.cz