Děti narozené císařským řezem jsou více ohroženy autismem i cukrovkou, říká lékař

Takymatka 11. 10. 2017 18:12
V článku jaksi zapomněli uvést, že se to týká porodů plánovaným císařským řezem. Astma, obezita i cukrovka u matky jsou indikací k "císaři" a zároveň v důsledku dědičnosti nebo životního stylu je vysoká pravděpodobnost, že jimi bude trpět i dítě. Děti narozené akutní sekcí jsou na tom stejně jako děti narozené vaginálně. Vliv vaginálního mikrobiomu na zdraví dětí navíc zatím nebyl spolehlivě prokázán, takže je to na úrovni hypotézy. Trochu faktů do toho plašení, prosím.
Veronika 11. 10. 2017 22:52
Obezita indikací k císaři? Nevím, možná více extrémní ano, ale znám hodně žen s bmi ke 30 i něco přes a rodiny normálně. Podobně i s léčeným astmatem, opět dle posouzení lékaře a s těhotenskou cukrovkou se taky rodí normálně. Prosím taky neplašte.
Takymatka 12. 10. 2017 12:11
Nikdo netvrdí, že se s obezitou či astmatem nedá rodit normálně. Indikací k císařskému řezu ovšem mohou být a bývají. Jak sama říkáte, záleží na posouzení lékaře . Neplaším, jen poukazuji na dost výrazný prvek, který může mít na statistiku vliv a který by se neměl opomíjet.
bobina 12. 10. 2017 01:54
Bože můj. Tohle fakt zavání strašením. Ještě že jsem na takovyhle čtivo neměla v těhotenství náladu. Bych se bála snad úplně všeho. Myslím si,že zdravě uvažující lékař jen tak císaře neindikuje.
Niki 12. 10. 2017 09:01
Tohle je normalni strašení,mnoho dětì a maminek by tady nebylo pokud by neexistoval cs .Autisté se rodí i přirozeně a ne jen po cs,autor by se měl informovat než se pustí do článku.Díky cs jsem tady já i syn naživu.Autor má asi představu že se CS dělá běžně na přání rodičky,ale tak to opravdu není.
Takymatka 12. 10. 2017 12:18
Velmi zajímavé závěry ohledně mikrobiomu: https://medicalxpress.com/news/2017-01-maturation-i... ...

"When we applied general linear models to control for confounders and looked at infants at 4 to 6 weeks of age, we could find no evidence that there was a difference in the microbiome composition between cesarean and vaginally born babies," said Dr. Kjersti Aagaard, professor and vice chair of obstetrics and gynecology at Baylor and maternal-fetal medicine specialist at Texas Children's Hospital.
6