Maminka.czMateřská škola

Děti od dvou let do školky ano, ale musí k tomu být podmínky, shodují se maminky

Markéta Novák Matějková 1.  11.  2017
Podle novely zákona MŠMT by měly být od roku 2020 přijímány do mateřských škol i dvouleté děti. Zatímco mnozí psychologové s tímto návrhem nesouhlasí, rodiče mají jiný názor. I když s výhradami... Jak to vidíte vy?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Školský zákon přijímání dvouletých dětí umožňuje od roku 2005, podle loňské novely ale budou mít od roku 2020 právo na školku rodiče všech dvouletých dětí.

V reakci na tuto skutečnost se objevilo velké množství názorů psychologů a pedagogů, kteří před přijímáním takto malých dětí do kolektivu varují.  Jeden z nejhlasitějších názorů vyjádřil pedagog Marek Herman, který působí na Palackého univerzitě v Olomouci a který sepsal petici s názvem „Dvouleté děti do školky nepatří“.

Podobný názor má také psycholog Václav Mertin, který vystoupil koncem května na konferenci s názvem Budoucnost předškolního vzdělávání a který řekl, že školka  jako instituce podle něj nemůže nahradit rodinné prostředí, které děti ve dvou letech potřebují. Dodal také, že pokud už rodiče musí dítě do školky dát, neměli by ho tam nechávat celý den.

Jak to ale vidí skuteční rodiče malých dětí, kteří nyní platí drahé soukromé jesle nebo školky, aby mohli chodit do práce, protože chtěli nastoupit do práce ještě před třetími narozeninami dítěte?

Erika Pilátová, dvě děti, novinářka, Praha

Klepněte pro větší obrázek

Johanka navštěvovala jesle i školku a nemyslím, že by ji to nějak poznamenalo. Naopak, chodila tam velmi ráda a těšila se na kamarády. Celkově se teď dobře aklimatizuje všude. Nemá problém se změnami, je odvážná, zvídavá a bystrá. Naopak chápu, že některé děti a zároveň i maminky jsou více úzkostné a pro takové školka od dvou let není to pravé.

Každopádně mi přijde dobré a vstřícné, že taková možnost existuje. Spousta lidí si potřebuje udržet práci, nemají babičku a soukromé školky jsou drahé. To, že je zde taková možnost určitě neznamená, že půjdou všechny dvouleté děti hromadně do školek.

Neznamená to, že se jim maminky nebudou nebo dokonce nechtějí věnovat, jak jsem si v některých diskuzích na toto téma mohla přečíst. Za mě není ani tak důležité, kolik času s dětmi strávit, ale jak ho strávit. Někdo promarní pět hodin a jiný si užije na maximum hodinu.

Lenka Gajdoštíková, lektorka www.babyoga.cz,  dvě děti, Praha

Klepněte pro větší obrázek

Jsem mamina dvou kluků a ano, měla jsem své syny v "předškolkových" zařízeních vzhledem k tomu, že jsem byla po celou dobu mateřské pracovně aktivní. Takže idea dětí v jesličkách nebo mini školičkách mi není nesympatická, ale určitě ne tím způsobem, jak je to nyní nastavené.

Ministerstvo školství mělo zajisté dobrý úmysl, kterého si cením, ale propojovat potřeby dvouletého a čtyřletého dítěte je ve větším počtu naprosto nemožné. Už jen když se pozastavíme nad spánkovou i vjemovou potřebou obou kategorií. Ministerstvo sice nabízí k dvouleťákovi "chůvu", ale k této chůvě není stanoven limit počtu dětí, o které se má starat. Zkrátka osobně bych své děti do takto nastaveného systému nepřidala.

Petra Hejsková, 3 děti, Úvalno

Klepněte pro větší obrázek

Svá dvojčátka jsem dala do školky v necelých dvou a půl letech. Věděla jsem, že při tom záběru povinností kolem domácnosti bych jim nemohla dát tak pestrý program jako ve školce.  Přece jen ve školce je kromě učitelek také uklízečka i kuchařka. Mé holčičky měly navíc ve školce velice empatickou chůvu. Doma bych tyto profese musela všechny zastat úplně sama.

Dětem je nyní tři a půl roku a za rok ve školce se toho naučily opravdu hodně, od poznávání písmenek a barev, říkanek až po samostatnost při hraní. Doma navíc, my maminky, nechceme své děti k mnoha věcem pustit. Ve školce přitom vaří, zatloukají hřebíčky skutečným kladívkem...

Za mě tedy rozhodně školka pro malé děti ano. Navíc je radost vidět děti, jak ráno vstávají s úsměvem a říkají, jak se do školky těší. U nás nebylo jediné ráno, kdy by jedné z holčiček ukápla slzička.

Do školky ve dvou letech, plavání na základce. Jaké další novinky čekají děti od září?

Tereza Melišová, PR manažerka, 1 dítě, Hradec Králové

Klepněte pro větší obrázek

Já jsem chodila od dvou let do jesliček, brácha taky. Mamka na nás byla sama a musela do práce. Takže pokud je to potřeba, nedá se nic dělat. Ale dvouleté dítě má rozhodně jiné potřeby než tříleté a je potřeba se mu více věnovat, ať už je to přebalování, uspávání, krmení, oblékání a podobně. Pokud by bylo dvouleté dítě ve třídě s dalšími x staršími dětmi a byly na ně dvě učitelky, tak si myslím, že to není úplně fajn. Takže já říkám, že souhlasím, ale musí k tomu být vhodné podmínky.

Eliška Antoš Bachová, psycholožka, 3 děti, Praha

Klepněte pro větší obrázek

Osobně si myslím, že dítě do tří let patří k rodině – ne nutně matce – k babičkám, tetičkám. U nás je ještě dostupný ten luxus rodičovské do tří let, na rozdíl od západního trendu. Osobně jsem si ten luxus dopřála ráda a věřím, že moje děti šly do kolektivu, až byly zralé. Ale pokud matka trvá na tom jít dříve do práce anebo musí z existenčních důvodů, jsem pro, aby takové třídy byly dostupné. Jen bych zvýšila informovanost o potřebách batolete a o důležitosti rodiny i v tomto období.

Jsou mateřské školy na tak malé děti připravené?

To je otázka, kterou si pokládá většina rodičů a také učitelek. Ovšem žádná, se kterou jsme na toto téma hovořili, nechtěla být citovaná. Přijímat děti od dvou let je určitě dobrý nápad, ale rozhodně tomu musí odpovídat i prostředí.

Jako matka tří dětí a vystudovaná učitelka předškolní pedagogiky mám názor naprosto stejný jako většina maminek, které se s námi podělily o svůj pohled. Musím se přiznat, že všichni tři mí synové nastoupili do předškolního zařízení těsně před oslavou svých druhých narozenin.

Nejstarší syn si mohl užívat luxusu začínající firemní školky, kde na pět dětí připadly dvě paní učitelky. I tak ale netrávil ve školce každý den a domů jsem si ho brala nejpozději po spaní. Druhý syn začal chodit nejprve na jedno, později na dvě dopoledne do soukromé školky, abych si mohla aspoň trochu vydechnout při péči o novorozeného třetího syna. Tomu budou zanedlouho dva roky a od září navštěvuje dvakrát týdně soukromé montessori jesličky. A jestli si někdo myslí, že trpí tím, že ho odkládám, tak by se mi mýlil. On se tam totiž těší!

Myslím si, že myšlenka zřídit školku od dvou let je v jádru dobrá, jen je třeba ji pořádně promyslet. Nesouhlasím s tím, aby v jedné třídě byly dvě učitelky na téměř třicet dětí, z čehož bude polovina dvouletých a další část čtyřletých. Takové podmínky nejsou dobré ani pro malé děti, ani pro ty starší.

Pokud už má být školka pro děti od dvou let, tak s respektem a ohledem na věk dětí. A pokud se ozývají názory, že děti patří k rodičům a ne do školky, tak je to na rozhodnutí každého rodiče. Přece jen si dnes může žena zvolit délku rodičovského příspěvku a nikdo neříká, že dítě do školky ve dvou letech musí dát.

Každé dítě je individuální a je jen na rodiči, jestli ho do školky dá, nebo ne.  Jsou děti, které nezvládají nástup do školky ani ve třech letech. Ale také je zde velká skupina rodičů, kteří se musí z nějakého důvodu vrátit do zaměstnání. A platit soukromé jesle si nemůže dovolit každý.

Ministerstvo školství by ale mělo na druhou stranu poskytnout dvouletým dětem takové podmínky, které jsou adekvátní jejich věku.

Připravte dítě na školku. Co všechno ho od září může potkat?
Stěhování či nová školka? Děti snáší změny mnohem hůř. Proč?
Není školka jako školka – kam s dítětem po skončení rodičovské?
Témata: Děti, Mateřská škola, Rodičovský příspěvek, Marek Herman, Školička, Celá doba, Soukromé jesle, Jesličky, Velké množství, Pestrý program, Tereza Melišová, Vhodná podmínka, Stěhování, Školský zákon, Malé dítě, Olomouc, Jesle, ANO, Syn, Velká skupina, Chůva, Erika Pilátová, Soukromá školka, Rodinné prostředí, Třetí narozeniny