Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Děti potřebují dělat nebezpečné věci. Nevychovávejte z nich strašpytlíky

Jana Potužníková 31.  5.  2017
Žijeme v době, která nastavuje stále přísnější bezpečnostní pravidla a předpisy a stará se o to, aby se dětem nic nestalo. Na jednu stranu je to skvělé. Na stranu druhou děti dostáváme do brutální izolace a bereme jim nejednu základní dovednost a schopnost včetně té předvídat skutečné nebezpečí. Nemluvě o tom, že čím víc je chráníme, tím víc se o ně paradoxně bojíme.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stačí děti učit

Gever Tulley, americký počítačový expert, ale také rodič, spisovatel a zakladatel tzv. školy hraním, se na jedné konferenci už před dlouhými deseti lety krásně rozhořčoval. Poukazoval na to, jak to Amerika přehání s předpisy k zajištění bezpečnosti dětí.

Pokud ho mám citovat, zmiňoval, jak absurdní se mu zdají obrázky varující před udušením dítěte na každém malém kousku igelitu stejně jako označení, které na kelímku s kávou předesílá, že obsah je horký.

7 tipů, jak naučit dítě jezdit na kole. Skvělou průpravou je odrážedlo

A s nadsázkou prohlašoval, že všechno, co má ostřejší hrany než golfový míček, zakazujeme používat dětem do věku deseti let a považujeme to za něco pro ně nebezpečné. Ano, Amerika obecně ráda přehání.

Ale uplynula jediná dekáda a my už i u nás děláme bezmála to samé. Ze strachu o děti jsme vytvořili disciplínu plnou předpisů, doporučení, preventivních opatření. Přestali jsme věřit tomu, že stačí děti určité věci naučit.

Zapomněli jsme, že jsme taky byli malí, lezli jsme po stromech, ukazovali si malé kudličky rybičky už v mateřské školce, padali z kol, sáhli si na horký hrnek a… kupodivu žijeme. Riziko vždycky bylo, je a bude součástí života. Navíc velmi důležitou.

A tím, že ho kolem dětí takřka eliminujeme, se dopouštíme zásadních chyb, které se mohou právě našim dětem stát jednou tím největším nebezpečím.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Chování a vztahy, névy, Karambol, Největší nebezpečí, Velká věc, Handicap, Autoritativní výchova, Dinosaurus, Lekce, Koordinace, Míček, Nůž, Zakladatelka, Hrana, Ostrost, Nebe, Amerika, Bezpečnost dětí, Dekáda