Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Děti radí, jak být šťastný: Sahejte, čichejte, ochutnávejte a neřešte, co bylo

Martina Machová 12.  6.  2017
Dětí žijí přítomným okamžikem, neřeší, co bylo či bude – pokud je to nenaučíme. Vše si rozkošnicky ohmatají, očichají i ochutnají – jednoduše chtějí vnímat okolní svět všemi smysly!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Zkuste se dětskýma očima podívat na kaluž v dešti. Je třpytivá, chladná, zrcadlí se v ní nebe nebo střechy domů. I ptáci se tam někdy koupou. A je možné ji dotekem roztříštit v perlivé kapky. Je stvořena pro objevné, příjemné chvíle. Objevné dupnutí do louže… těch krásných kapek, co se rozstříklo, a náhle křik nebo pohlavek. Srážka se světem dospělých, “ popisuje dětské vnímání okolního světa i jeho střet s naším světem, světem dospělých, psycholožka Eva Mádrová ve své knize Zkuste být dítětem.

Tomáš Klus: Mám štěstí, že si mě vybraly tak dobré děti

Oč je náš pohled na okolní svět chudší než pohled našich nejmenších! Ostatně možná i to je důvod, proč většina dospělých s normálním rodinným zázemím vzpomíná na dětství jako na dobu, kdy byli opravdu šťastní. Proč se tedy pro změnu nepřiučit něčemu od dětí?

Témata: Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Šťastný, Dalajlama, Byt, Věta, Eva Mádrová, Okolní svět, Řád, Srážka, Sluch, Čistota, Kaluž, Jak, Čich, Svět dospělých, Velká legrace, Jehličí, Přítomný okamžik, Neřest