Maminka.czKoronavirus

Koronavirus se týká i dětí: Objevují se u nich záhadné záněty. Jaké?

Simona Procházková 28.  5.  2020
V souvislosti s pandemií koronaviru a onemocnění Covid-19 varují odborníci před podivnou dětskou chorobou, která s nákazou tímto virem velmi pravděpodobně souvisí a postihuje zejména ty nejmenší. O co jde, jaké jsou příznaky a jak moc se obávat o zdraví ratolestí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mezi záhadnými záněty dětí, které se aktuálně objevují po celém světě, a novým typem koronaviru může být nejspíše souvislost, říkají vědci. Dlouhou dobu jsme přitom z médií i úst lékařů slyšeli uklidňující zprávy, že děti a mládež tento rychle se šířící virus šetří a onemocnění bylo prokázáno jen u zlomku jedinců ve věkové skupině do 18 let.

V zemích s vysokým výskytem Covid-19 se objevily případy dětí hospitalizovaných v nemocnicích na jednotkách intenzivní péče pro vzácný zánětlivý multisystémový syndrom. Projevy tohoto onemocnění jsou kombinací příznaků typických pro poměrně vzácný tzv. Kawasakiho syndrom a syndrom toxického šoku, které jsou charakterizovány kromě jiného horečkou, bolestmi břicha a hlavy a postižením srdce. U většiny z těchto dětí byl testováním zjištěn pozitivní nález (buď PCR testem z nosohltanu, nebo sérologickým, tzn. krevním testem) na virus SARS-CoV-2.

Tříletý syn Pink měl koronavirus. Plakala jsem a modlila se, říká zpěvačka

Testy jsou pozitivní

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) vydalo oficiální varování před podivnou nemocí, která postihuje výhradně děti a mladé lidi do 21 let a o níž se odborníci domnívají, že má vazbu na onemocnění Covid-19. Choroba byla nazvána multisystémovým zánětlivým syndromem (MIS-C). První pacient se objevil v USA letos počátkem dubna, ve Velké Británii se první případ vyskytl pár dní před koncem dubna. Jen v New Yorku se do dnešního dne potvrdilo více než 110 případů, tři děti této nemoci podlehly (ve věku 5, 7 a 18 let). Nové dětské pacienty ohlásila i řada evropských zemí, mimo jiné Francie, Gruzie a Itálie. Lékaři uvádějí, že u nově diagnostikovaných případů dětí trpících syndromem MIS-C zjišťují pozitivní testy (nebo přítomnost protilátek v případě krevního rychlotestu) na Covid-19 a tvrdí, že onemocnění MIS-C se rozvine obvykle čtyři až šest týdnů po nákaze nemocí Covid-19.

Příznaky se liší

Co zatím víme o tajemném syndromu, postihujícím děti v mnoha zemích? A jak je chránit? I lékaři, vědci a další odborníci se teprve s nákazou seznamují a učí se „za pochodu“, nicméně během každodenní praxe zjistili, že některé příznaky jsou totožné a jiné se liší od nákazy koronavirem a nemocí Covid-19. Respirační potíže, dušnost, bolest na plicích a silný kašel se objevují jen u méně než poloviny malých pacientů, stejně tak bolesti hlavy. Mezi typickými příznaky, které se objevují u vyšetřených a hospitalizovaných dětí, převažuje zvýšená teplota nebo horečka, kožní vyrážka, zarudnutí kůže, kopřivka, bolest břicha, žaludeční a střevní problémy, zvracení nebo průjem. Ani samotní lékaři ale nemohou s jistotou určit přesnou a věrohodnou diagnózu, pokud není proveden test na koronavirus.

Malé děti koronavirus takřka neohrožuje. Čím to je?

Další nová nemoc?

I když jsme dnes, vzhledem k nedávným a aktuálním událostem, všichni poněkud „přecitlivělí“ a vystrašení vůči jakýmkoli zdravotním indispozicím, snažte se nepanikařit. Tvrzení lékařů se rozcházejí v tom, zda je MIS-C zvláštní formou vzácného Kawasakiho syndromu, nebo jde o zcela samostatnou novou nemoc. Při Kawasakiho syndromu vzniká zánět (otok a zarudnutí) v cévách a lékaři věří, že příčinou je abnormální a přehnaná reakce imunitního systému na infekci, což platí i v případě multisystémového zánětu. Dobrou zprávou je, že naprostá většina dětí se z nemoci MIS-C plně a bez větších komplikací uzdraví a nemají žádné následky.

Kdy raději k lékaři?

Pokud se dítě necítí dobře, má zvýšenou teplotu, je unavené nebo nemá chuť k jídlu, není to automaticky důvod k přehnaným obavám. Co byste ale měli hlídat a kdy zpozornět?

  • vysoká teplota nebo horečka, která přetrvává déle než 48 hodin a neklesá
  • na kůži se objeví vyrážka, ekzém, pupínky, zarudnutí či červené skvrny, mohou svědit nebo být bolestivé na dotek
  • zvětšení a citlivost lymfatických uzlin
  • změny v oblasti rtů a sliznice úst (otok, jahodový jazyk)
  • změny na rukou a nohou (otok, zatvrdnutí tkáně, modřiny, olupování kožních buněk, tzv. šupinkovatění)
  • pocit tísně, pálení nebo tlaku na hrudi
  • nauzea, zvracení nebo průjem
Hej, mami! Šílí z dětí, tak nazpívala vtipnou parodii písničky. Podívejte se

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Nemoc, Syndrom, Zahad, SARS CoV, CDC, USA, Gruzie, Itálie, Objev, New York, Kawasaki, Covid, Mládež, Velká Británie, Příznaky, Vir, NIC, Nákaza, Francie, Onemocnění, Zánět, Zarudnutí, Zdraví na Heureka.cz