Maminka.czDěti

„Děti se nejčastěji zraní doma, když se nemohou vyřádit venku,“ říká lékař

Barbora Vajsejtlová 6.  10.  2017
Každý rok jich lékaři ošetří tisíce, některé zůstanou s trvalými následky. A přitom se jim dá relativně snadno zabránit. Víte, kde všude hrozí vašim dětem nebezpečí a jak mu předejít?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Myslíte si, že úrazy dětí jsou nepříliš častým a v podstatě mimořádným jevem? Velký omyl. Podle statistik, které byly uveřejněné v rámci projektu Dětství bez úrazu, je u nás kvůli úrazům ročně ošetřeno tři sta tisíc dětí. Tři sta z nich na následky úrazů zemřou a třem tisícům zůstane trvalé postižení.

Velká část dětských úrazů se přitom stane v domácím prostředí, kde jsou rodiče přesvědčeni o tom, že je dítě v naprostém bezpečí a nemůže se mu nic stát. „Domácí úrazy dětí vznikají často při špatném počasí, kdy děti nemohou ven a musí se zabavit doma.

Pokud se navzájem honí v bytě, uklouznou a narazí si nebo zlomí zápěstí. U malých dětí jsou typické pády hlavičkou na radiátory ústředního topení, při kterých vznikají sice méně závažné, ale krvácející tržné rány. Pokud rodina obývá vícepodlažní byt nebo dům, děti mohou spadnout ze schodů, při větší výšce pádu jsou pak úrazy závažnější,“ říká profesor Petr Havránek z Kliniky dětské chirurgie a traumatologie ve Thomayerově nemocnici.

Jak chránit děti před úrazy v domácnosti

Pozor při vaření a na vodu

„Dalším typickým úrazem z domácích honiček jsou řezné rány od skla dveřních výplní, když utíkající prudce zabouchne prosklené dveře a druhé dítě je prorazí rukou. Řezné rány od střepů mohou být hluboké a velmi závažné, nezřídka poraní významné cévy, nervy, šlachy a svalové skupiny.

Krevní ztráta bývá značná a poraněné nervy se po operaci hojí až několik měsíců. Zcela specifické jsou pak úrazy malých dětí, ke kterým dochází v kuchyni při vaření.

Stržení varné konvice z kuchyňské linky za přívodní elektrickou šňůru, opaření vařící vodou, polévkou, kávou nebo čajem může vést k rozsáhlým popáleninám obličeje, hrudníku i končetin. Takové opařeniny mívají za následek ošklivé jizvy,“ pokračuje profesor Petr Havránek.

Autoři projektu Dětství bez úrazů zase uvádí jako velmi podceňované tonutí dětí. Možná jste třeba vůbec netušili, že dítěti stačí k utonutí pouhých deset centimetrů vody.

Nebo že tonutí je záležitostí jen několika málo vteřin, protože už po pěti minutách vzniká nenapravitelné poškození mozku, a že každé druhé tonutí dítěte končí smrtí. Možná jsme vás teď trochu postrašili, ale přesně takové informace jsou třeba a pokud je máte, víte, na co si dát pozor. Tak držíme palce, ať se u vás doma nic vážného nestane!

Pozor na úrazy! Nejčastěji se zraní děti do pěti let doma nebo v okolí domova

Stop úrazům

Předejít vážným dětským úrazům ve vaší domácnosti není tak těžké. Následující tipy se vám vyplatí dodržovat!

  • Elektrické spotřebiče umisťujte vždy tak, aby je na sebe dítě nemohlo strhnout. Dávejte si pozor na visící kabely, které představují velké lákadlo.
  • Léky a čisticí prostředky skladujte buď ve výšce, nebo v uzamykatelné skříňce.
  • Schodiště zajistěte zábranou jak v horní, tak i v dolní části.
  • Kolem sporáku nainstalujte ohrádku, která dítěti zabrání, aby na sebe strhlo horké hrnce. Víte, že dětskou pokožku dokáže voda opařit ještě patnáct minut poté, co prošla varem?
  • Elektrické zásuvky opatřete záslepkami. Všechny, v celém bytě.
  • Děti do tří let nikdy nenechávejte samotné ve vaně. A to ani pod dohledem staršího sourozence.
  • Bazén opatřete ohrádkou a všechny sudy s vodou, septiky a podobná místa, kam by mohlo dítě spadnout a kde by mohlo utonout, musejí být pevně uzavřeny.
  • Pořiďte si pojistky na okna a krátké záclony a závěsy, které na sebe dítě nemůže strhnout, a zrušte ubrusy.
  • Nikdy nenechávejte dítě samotné na přebalovacím pultu. A to ani v případě, že ještě samo neleze a nechodí. 44 % dětských úrazů tvoří právě pády.
     

Video:  Podívejte se, co se děje při popáleninách

Tato pravidla bezpečnosti by měl znát každý rodič. Víte, která to jsou?
Nevhodné hračky pro děti: Kterým se raději vyhnout?
Intimní úrazy malých holčiček: Kdy se bez lékaře neobejdete?
Fotka, která bolí. Nejtěžší popáleninové úrazy hrozí „vagonářům“
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Dveře, Naprosté bezpečí, Velká část, Následek, Uzamykatelná skříňka, Průzkumník, Špatné počasí, Thomayerova nemocnice, Ohrádka, Nemo, Čistič, Kuchyňská linka, Čisticí prostředek, Varná konvice, Krevní ztráta, Přebalovací pult, Petr Havránek, Střep, Malé dítě, Ubrus, Havran, Sval, Zdraví na Heureka.cz