Maminka.czKam s dětmi

Děti spolu se svými slavnými rodiči namalovaly „Příběhy pro Davídka“

redakce 26.  11.  2012
Pražská Galerie umění pro děti GUD zahájí 29. listopadu 2012 charitativní prodejní výstavu obrazů s názvem Příběhy pro Davídka a k vidění bude až do konce února 2013. Obrazy namalovala řada známých osobností spolu se svými dětmi a výtěžek z prodeje obrazů bude věnován na konto Centra pro handicapované ALKA o. p. s., které poskytuje speciální rehabilitační léčbu dětem postižených dětskou mozkovou obrnou.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bára Nesvadbová, Adéla Gondíková, Markéta Hrubešová, Mahulena Bočanová, David Ondříček, Michal Froněk, Jan Hřebejk, Jiří Macháček, Jan P. Muchow, Milan Cais, Aleš Najbrt, Ivana Jirešová, Lenka Hornová, Mirjam Landa, Gábina Partyšová, Richard Genzer, Michal Suchánek a další známé tváře z kulturního a uměleckého prostředí se rozhodli podpořit charitativní výstavu pro Davídka a spolu se svými dětmi ztvárnili nejrůznější příběhy, jež odrážejí jejich pozitivní vnímání světa kolem nás.

Na myšlenku uspořádat tuto charitativní výstavu přivedl galerii příběh Davídka, dvanáctiletého chlapce ze Smolnice u Loun, který při porodu prodělal krvácení do mozku a zůstal postižen dětskou mozkovou obrnou, jež zapříčinila rozsáhlé ochrnutí. Díky rehabilitační léčbě pomocí speciálního obleku se Davídkovi uvolnily spastické ruce, posílily nohy a záda. Tuto léčbu však nehradí žádná pojišťovna ani instituce, a proto finanční prostředky získané prodejem obrazů galerie věnuje Centru pro handicapované ALKA o.p.s., které od loňského roku poskytuje rehabilitační léčbu dětí s DMO pomocí speciálních obleků Therasuit také v České republice, kde se léčí i Davídek.

„Therasuit je velmi progresivní a účinná rehabilitační metoda, která opravdu dokáže doslova postavit klienta na nohy. Ve světě je podstatně více rozšířená a patří mezi metody financované z veřejného zdravotního pojištění, u nás na ni bohužel zatím zdravotní pojišťovny nepřispívají,“ říká ředitelka centra Šárka Hájková.

Výstavu obrazů pro Davídka doplní interaktivní díla mladých umělců Jana Šimra, Michaely Petrů a Lucie Ulíkové. Celá výstava tak bude nejen přínosná, ale i atraktivní a zábavná pro dětské návštěvníky galerie i jejich rodiče.Chybět nebude ani bohatý doprovodný program.

Témata: Děti, Příběhy, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Ivana Jirešová, Mahulena Bočanová, David Ondříček, David, DMO, Speciální oblek, Bára Nesvadbová, DAV, Milan Cais, Příběh, Michael Petr, Jan Hřebejk, Gábina Partyšová, Adéla Gondíková, Slavný rodič, Sla, Mahulena