Maminka.czDětská obezita

Děti tloustnou v domácí izolaci. Nudí se a stres řeší jídlem. Co s nimi?

Simona Procházková 5.  3.  2021
Každé čtvrté dítě u nás trpí nadváhou, každé sedmé pak obezitou. Současná pandemická situace a domácí izolace situaci ještě razantně zhoršují, varují lékaři. Děti mají málo pohybu, nudí se, většinu času tráví u počítače nebo televize a úzkosti a frustrace řeší přejídáním nebo sladkostmi. Jak zastavit epidemii dětské obezity?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Děti se obecně málo hýbaly už před vypuknutím pandemie, kdy jejich jediným pohybem mnohdy byla jen cesta do školy a ze školy. Dnes ale zůstávají třeba celý den v pyžamu a překulí se jen z postele na židli před monitor. Situace je vážná, shodují se lékaři a další odborníci.

„Děti obecně tloustnou z důvodu změny životního stylu. Aktuální doba je specifická a tak dlouhý pobyt doma se jistě projeví i na rozvoji nových patologických stereotypů chování. Velká míra stresu se pak může podepsat i na hledání formy, jak zahnat nudu. Jedním z možných následků je a bude přejídání. To vše pak může být příčinou možná pomalého, ale u mnohých dětí trvalého nárůstu tělesné hmotnosti,“ říká MUDr. Jan Boženský, primář dětského oddělení z Nemocnice Agel v Ostravě-Vítkovicích a předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP.

„Příčin je více, zejména nedostatek pohybu, nevhodné stravovací návyky, sedavý způsob života, absence kontaktu s kamarády a neuspořádaný denní režim. Dětem nejsou umožněny organizované sportovní aktivity, kroužky ani individuální sport, stravování navíc mnohdy neodpovídá sníženému výdeji energie, který logicky při pobytu doma a bez pohybových aktivit mají,“ popisuje MUDr. Barbara Taušová, pediatrička z kliniky Canadian Medical.

Každé čtvrté dítě je tlusté! Co dělat, abyste neměli doma metráčka?

Čokoláda nebo chipsy pro lepší náladu

Dlouhodobá domácí izolace se jistě podepíše na fyzickém i duševním zdraví dětí. „Dá se předpokládat, že následky si ponesou možná nejen několik měsíců po skončení pandemie, ale u některých dětí tyto změny uvidíme i několik následujících let. Nadváha, obezita či poruchy chování se asi pro mnohé stanou v příštích měsících běžnou součástí jejich života,“ varuje MUDr. Boženský. Pobyt doma, bez sportu, koníčků a sociálních kontaktů není stresovou záležitostí jen pro rodiče, ale samozřejmě i pro děti. Ztrácejí mnohé návyky i sociální dovednosti. „A tak zatímco mnozí dospělí sáhnou častěji po sklence vína, děti po sklenici kolového nápoje, slazené minerálky či pytlíku brambůrek. No, a když to sečteme, může naše dítě po roce pobytu na distanční formě výuky přibrat o 10 i více kilo,“ uvádí MUDr. Boženský.

„Není ojedinělým případem, kdy ke mně přichází maminka do poradny s tím, že její dítě má problém s váhou, vyskytují se u něho první zdravotní komplikace spojené s nevhodným stravováním a nedostatkem pohybu. Děti nemají režim, dělají si, co chtějí, jsou nezodpovědné, neposlouchají, odporují, někdy bývají až agresivní a rodiče si nevědí rady.

Obezitu by rodiče neměli podceňovat, dítě z ní samo většinou nevyroste

Aby ovšem mohlo dojít ke změně chování u dítěte, prvotní impuls musí přijít právě od rodičů. Děti jsou mnohokrát nuceny pod tlakem „překopat“ stravovací návyky, aniž by je zároveň začali měnit i rodiče a vysvětlili jim, proč je daná změna pro ně nezbytná,“ přibližuje certifikovaná poradkyně pro výživu Mgr. Pavlína Podloučková (zdravevestrave.cz), odborná pracovnice v ochraně veřejného zdraví.

Je to na rodičích!

Co dělat? Jak potomka motivovat a „nakopnout,“ vytáhnout z apatie? A jakých varovných znamení si všímat? V první řadě jít příkladem, snažit se udržet pravidelný denní režim i v domácím prostředí. Vstávat včas, snídat u stolu (ne u počítače nebo televize), k distanční výuce se převléct z pyžama, naplánovat si nejen čas oběda, ale i pravidelné procházky. Podporujte ratolest nejen plným talířem domácího jídla, ale zejména zájmem o jeho problémy a snažte se vytvářet pozitivní stereotypy stravovacího i pohybového chování v rodině. Nemůžete dítěti doporučit pohyb a předložit talíř zeleniny, když sami sedíte před televizí s talířem plným „nezdravých“ dobrot a jediný váš aktivní pohyb je mezi lednicí a pohovkou.

Sportu zdar! Jak vyzrát na vlastní lenost? Zapojte děti i krokoměr

„Jako rodiče jsme zodpovědní za to, aby děti  nežily pouze v online světě. Možností je spousta. Vše je jen o čase a také o řádu. Ten totiž děti potřebují v jakékoli době. Udělejte si s nimi plán, nakreslete denní režim na papír: kdy dítě vstává, snídá, obléká se, usedne před monitor upravené jako ve škole, kdy je oběd, kdy se jde ven i kdy se jde spát,“ doporučuje Jana Boučková, autorka celorepublikového projektu Děti na startu (detinastartu.cz). Podle ní je navíc ideální naplánovat si domácí jídelníček na týden dopředu, říct si, co si nakoupíme a uvaříme, aby se jídla neopakovala a byla pestrá. Děti se mohou zapojit do vaření, budete překvapení, jak je to bude bavit.

Rozhýbejte celou rodinu!

Pokud je to potřeba, životní styl by měla změnit celá rodina. „Často není možné jen poslat potomka před dům, ať je venku s kamarády. Děti musíme k pohybu cíleně motivovat, zapojovat je do nejrůznějších aktivit. Dobrou motivací k pohybu je také to, když si celá rodina pořídí cvičební pomůcky. A nemusí být drahé ani velké. Tou nejlepší je švihadlo, se kterým se dá vymyslet spousta zábavných aktivit. Je zkrátka dobré držet se pravidla, že se jde každý den, bez debat a výhrad k počasí, ven,“ zdůrazňuje Jana Boučková a dodává: „Starší děti zase baví výzvy. Vyzkoušet můžete třeba naši oblíbenou rozhlednovou, kdy se podíváte, kolik máte v okolí rozhleden, a dáte si termín, do kdy jich kolik zvládnete (samozřejmě odložte na dobu, kdy bude možné opustit katastr své obce). A děti zpravidla také baví, když mohou být samy organizátory výletů.“

Očkování proti Covidu se nejspíš nevyhnou ani děti. Kdy to bude a za jakých podmínek?

Hlídejte, co dítě snídá a zda svačí!

Co se konzumace jídla týká, měli by rodiče pohlídat především to, kdy a jak se dítě během dne stravuje. Je důležité, aby jedlo pravidelně, ne pouze tehdy, když dostane velký hlad. A aby se takzvaně „neodbývalo.“ „Výuka z domova totiž svádí k tomu, že dítě sáhne po tom, co mu v lednici jako první přijde pod ruku. K snídani si dá jogurt, ke svačině sušenky, k obědu plátek chleba se sýrem a k večeři nějakou „hotovku“. To je pochopitelně špatně. Je na rodičích, aby pohlídali, kdy a jak se dítě stravuje. Není vůbec na škodu jídelníček předem naplánovat, říct si, co přesně se ten který den bude připravovat. Můžete děti nechat najít recepty v kuchařce nebo na internetu – i tuhle situaci lze pojmout jako vzdělávací proces. Dbejte na to, aby děti měly hlavně dostatečný přísun ovoce a zeleniny, zdravých tuků (oříšky, ryby), luštěnin, lehkého bílého masa a sacharidů (ovesné vločky, rýže, brambory),“ vysvětluje Vladimír Koukal, fitness trenér a výživový specialista.

Když jde do tuhého aneb Co s metráčkem?

Pokud je nárůst hmotnosti skutečně alarmující, na nic nečekejte a kontaktujte pediatra, který posoudí míru obezity a doporučí další postup. Věděli jste, že i pobyt v lázních může dítěti pomoci? „Nejde jen o prostou redukci hmotnosti, ale i možnost setkat se s podobně „postiženými“ vrstevníky, vyzkoušet si aktivity, na které dítě nemá v domácím prostředí podmínky či odvahu. Zkuste jít do plaveckého bazénu, když máte 110 kilo a 14 let. Takové děti možná poprvé zažijí, že nebudou při vybíjené vybrány kapitánem jako poslední, a zažijí prostou radost z pohybu bez výsměchu svých „hubených“ spolužáků. Studie ukazují, že první známky šikany se objevují již ve školce a míra stresu obézních dětí se s věkem nesnižuje, právě naopak,“ říká MUDr. Boženský.

Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí

Co radí odborník:

Pavlína Podloučková, certifikovaná poradkyně pro výživu (zdravevestrave.cz)

  • uvědomte si, že dítě se od vás učí, napodobuje vaše chování a postoje i zlozvyky, jděte příkladem
  • rodina musí držet pohromadě a dodržovat společná pravidla, hledejte společná řešení
  • pozor na nadbytek jednoduchých cukrů ve stravě: děti pak mají brzy hlad a jsou pořád „nedojedené“
  • dbejte na dostatečný přísun zeleniny, ovoce, vlákniny a zdravých tuků (ryby)
  • pozor na potraviny, které obsahují aditiva, jako například barviva, konzervanty, stabilizátory, a jiné, které vyvolávají poruchy chování či potravinové alergie
  • vyvarujte se nadměrné konzumace soli, která je „skrytě“ obsažena zejména v konzervách, pečivu, sýrech a slaných pochutinách (brambůrky, oříšky, tyčinky)
  • z pitného režimu dítěte by měly zcela vymizet sladké nápoje s umělými barvivy, případně s kofeinem
  • děti mohou aktivně při přípravě jídel pomáhat, nakupovat s vámi, vymýšlet nové recepty
  • základem dne je snídaně: pokud to jen trochu jde, snídejte společně a v klidu, když nesnídáme, vzniká hlad a objevují se chutě na něco dobrého
  • neodměňujte děti sladkostmi, vytvoří si návyk, který nebudou schopny odbourat ani v dospělosti

Vyžeňte děti ven, každý den!

Vladimír Koukal, fitness trenér a výživový specialista

  • Většina školáků tráví běžný den doma, buď u počítače nebo u televize. Nejde jen o výuku, ale především o to, že děti byly zavřením škol vytrženy z určitého režimu, pracovního modu, jehož součástí je nejen řada povinností, ale i sociální kontakt  se spolužáky a učiteli.  Na zdraví dítěte má přitom vliv nejen fyzická, ale i psychická pohoda.
  • I když je to se sportem v současné době komplikované, rozhodně ne nereálné. Ani celostátní karanténa nezakazuje procházky a pobyt v přírodě, a to je koneckonců to, co do jisté míry může nahradit sport. Pokud nechcete, aby děti zlenivěly, choďte s nimi pravidelně na čerstvý vzduch.
  • Pobyt na čerstvém vzduchu má totiž zásadní vliv na posilování imunity. Snažte se je přitom zabavit – můžete hrát únikové hry nebo bojovky. A klidně je nechte vymyslet vlastní venkovní aktivitu, aby neměly dojem, že se jim snažíte čas až příliš organizovat.“ 
Takhle Covid mění partnerské a rodinné vztahy. Ubráníte se?
Chtěla jsem, aby syn sportoval, ale přístup trenérů mě odradil
Poradna: Jak motivovat děti ke sportu? Důležité je jít příkladem

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Rodina, Děti a nemoci, Nemoc, Děti a jídlo, Dětská obezita, Pohyb, sportovci, izolace, Jan Boženský, Dom, Internet, Lékař, Trenér, Většina škol, Agel, Způsob života, Domácí, Fyzička, Sladkosti, Stres, Počítač, Domácí izolace, Zdraví na Heureka.cz