Maminka.czDomácí škola

Děti učíme doma, jsme tak pořád spolu, říkají Matouš a Tereza Rumlovi

Jana Potužníková 15.  6.  2020
Matouš a Tereza Rumlovi. Oba je znáte z televize i divadla, ale možná vůbec nevíte, že jsou spolu už 14 let a mají jedenáctiletého syna a sedmiletou dceru v domácím vzdělávání. Proč?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 „Nikdy jsme se nesmířili s tím, jak moc je naše společnost, potažmo školství, soustředěné na výkon, dobré známky. Jak málo jsou v jeho rámci děti vedené k samostatnosti nebo kolik času kvůli školní docházce stráví mimo rodinu. Protože když k tomu připočítáte odpolední kroužky, rodiče dnes děti jen vyzvednou, udělají s nimi úkoly a dají je spát. A to jsme nechtěli. Rodina je pro nás ta největší hodnota, což chození do školy většinou lidem bere,“ říká na rovinu Tereza Rumlová a přibližuje, jak vypadá jejich běžný den.

Chci dítě vzdělávat doma. Jaké jsou výhody a nevýhody domškoláctví?

Jako velké plus vidí, že ráno nemusí nikam spěchat. Odpadá taková ta typická stresová chvíle s budíčkem. Děti dopoledne obvykle mívají kroužky, ale pak také své školní povinnosti. „I když je učím doma, nejsem úplný unschooler, každý den se snažíme pověnovat tématům daného ročníku. A dva dny v týdnu jezdí do komunitní školy,“ pokračuje ve vyprávění a mimo jiné tím potvrzuje, že domškolácké děti jsou prostě samostatné.

Jako jediné negativum domácího vzdělávání vidí Tereza to, že přišla o část svého času a jak děti odrůstají, občas prý pochybuje, jestli je dost erudovaná na výuku některých předmětů. Proto také zapojuje do výuky jednotlivých předmětů i jiné členy rodiny a čas pro sebe jí přibývá i proto, že děti přirozeně rozšiřují okruh svých aktivit, u kterých ji nepotřebují.

O tom, že by třeba starší syn do školy přece jen chodit začal, zatím nepřemýšlí. „Čekám, až přijde impulz z jeho strany, já sama zatím nemám potřebu ho tam dát… A i když mám občas nějaké ty pochybnosti sama o sobě, o svých dětech je opravdu nemám. Vidím na nich už teď, že jsou soběstačné a sebevědomé. Mám i odezvu od lidí v okolí, kteří k tomu byli zpočátku skeptičtí a teď vidí ten progres. Nedělala bych to jinak…“

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální červnové číslo můžete koupit přes ikiosek.cz/maminka, tam si můžete objednat i předplatné s dárkem. 

Co dobrého přináší domácí škola? Samostatnější děti a osvícené rodiče
Témata: Slavní rodiče, Výchova, Školství, Domácí škola, Školy, pořad, Matouš, Domškoláctví, Dom, Syn, Pór, Rum, Sedmiletá dcera, Děti, Vzdělávání, Domácí vzdělávání, Jedenáctiletý syn, TAK, Kroužky, Máťou