Maminka.czOčkování

Dětská lékařka odpovídá: Je opravdu nutné očkování proti pneumokokům?

Simona Procházková 12.  4.  2017
Na dotaz odpovídá praktická lékařka pro děti a dorost a předsedkyně OSPDL ČLS JEP Mudr. Alena Šebková.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Marie K.: Zajímalo by mě, zda je opravdu nutné nechat miminko naočkovat proti pneumokokům?

 MUDr. Alena Šebková: Očkování proti závažným pneumokokovým nákazám doporučujeme jako dobrovolné (v případě aplikace v kojeneckém věku podle platných podmínek pojišťovnou hrazené plně či jen s malým doplatkem).

Druhů pneumokoků je velmi mnoho, jen část způsobí závažné onemocnění a právě proti nim jsou vakcíny koncipované. Nevýhodou je, že mnohdy pneumokoková onemocnění nasedají na „obyčejnou virózu“ a příznaky na počátku nemusejí být vůbec závažné.

Následně pak ale může dojít velmi rychle k výraznému zhoršení. Nejčastěji se hovoří o meningitidě, tedy zánětu mozkových blan, těžkém zápalu plic či těžké celkové infekci organismu neboli sepsi. Pneumokok také nejčastěji způsobí bakteriální zánět středního ucha, především jako komplikace.

Závažná pneumokoková onemocnění mohou zanechat dítěti  trvalé následky jako je mentální retardace nebo hluchota. Očkovat lze kojence již od dvou měsíců věku.

Nejčastější dotazy k očkování proti pneumokokům
I přes povinné očkování jsou spalničky opět na vzestupu. Máme se obávat?
VIDEO: Očkovat nebo neočkovat děti? Přečtěte si názory odborníků
Velký průvodce očkováním: Kdy začít, co je povinné a jakou variantu zvolit
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Očkování, Zhoršení, Lékař, Nákaza, Velký průvodce, Názor odborníků, Pneumokok, Očkování dětí, Lék, Bakteriální zánět, Dětská lékařka, ÓČKO, Mentální retardace, Závažné onemocnění, Hluchota, Povinné očkování, Lékařka, Zdraví na Heureka.cz