Maminka.czZdraví

Dětská lékárnička: Co by v ní nemělo chybět? Praktické tipy od maminek

Veronika Vlachová 7.  11.  2018
Odřeniny, kašel i horečky přicházejí často bez ohlášení. Připravte se na nečekané situace a aktualizujte svou lékárničku. Co by v ní nemělo chybět?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S přibývajícím věkem dítěte bude pravděpodobně růst co do rozměrů i vaše lékárnička. Zatímco jste si v prvních měsících života vašeho potomka možná vystačili jen s čípky proti horečce či kapkami do nosu, jakmile vytáhne vlastní paty z domu, musíte být připraveni na všechno. 

Lékárnička pro děti

Štěstí přeje připraveným, a tak i když vyrážíte jen s kočárkem na procházku nebo na delší výlet mimo domov s větším capartem, přibalte kromě nutností na přebalování i pár základních lékárnických kousků, které vám vytrhnou trn z paty, když dojde na bolístky i nečekané úrazy.

Osobně se mi vyplatilo zavést dvě lékárničky: jednu jen na běžné použití na dětská hřiště nebo jednodenní výlety, druhou na delší pobyty mimo domov. Vše v průhledných taštičkách. Pokud vaše dítě ještě nezmobilizovalo vlastní síly natolik, aby se odhodlalo k prvním krůčkům, stálicí v lékárničce pro děti do jednoho roku by měl být rozhodně teploměr, dále čípky proti bolesti či horečce a také kapky do nosu, případně odsávačka. 

AKCE NA PÍSKOVIŠTÍCH

Hry, boje o lopatičky nebo dohadování se o houpačku přitahují úrazy raz dva. Pokud neteče krev, vypomůžete si ke zklidnění dítěte s homeopatiky Arnica montana 9 C, která zabírají jako první pomoc při všech nepříjemnostech. Písek z očí vypláchnou kapky do očí (například Euphrasia od Weledy) a malé šrámy může spravit chladivý sprej z aloe vera. 

Jakmile je dítě už natolik pohyblivější, že testuje i pevnost a možnosti vlastního těla, přibudou vám další položky jako sterilní obvazy, vata a dezinfekce, ideálně takové, které neštípou, například Betadine nebo Octenisept. Při letních radovánkách samozřejmě dochází i k odřeným loktům a kolenům, proto přibalte jemný kartáček pro vyčištění rány a obrázkové náplasti. 

Také myslete na to, že se v teplém období mnohem častěji vyskytují bodavý hmyz i klíšťata, proto by vaše běžná lékárnička měla obsahovat i uklidňující krém na štípance, případně léky proti alergii a pinzetu. Důležitou položkou je samozřejmě ochranný krém proti slunci. 

Lékárnička na dovolenou s dětmi: Co by v ní určitě nemělo chybět?

Lékárnička na cesty

Delší výlety už vyžadují důkladnější přípravu lékárničky, která by se měla rozrůst o očkovací průkaz, elektrolytový nápoj v případě průjmů a o větší množství utěšujících prostředků při horečce a bolestech. Navíc pokud cestujete do teplých krajin, raději přibalte sirup než čípky, které by se mohly v teple rychle roztavit.

Také si v místě pobytu zjistěte, kde se nachází nejbližší klinika nebo lékař. Případně si přímo do lékárničky vložte důležitá telefonní čísla. V případě nouze je někdy lepší sáhnout po již napsané informaci než ji vyhledávat pod stresem v mobilu. 

SEZONNÍ LÉKÁRNIČKY 

Lékárnička na léto by měla být oproti té zimní posílená co do péče o pokožku. Zejména ochranné krémy proti slunečnímu záření a krémy s panthenolem, které ochladí spálenou pokožku od slunce. Dále krémy na zklidnění podrážděné pokožky po komářím štípnutí, žahnutí kopřivou nebo na spálené prstíky od teplých špekáčků. Také se hodí i mastičky na zapařeniny. Při cestě letadlem se hodí nosní kapky v příručním zavazadle: Těsně před startem nebo přistáváním kápněte dítěti do nosu, abyste předešli bolestem uší. 

Pozor na uchovávání lékárničky! 

VERONIKA HOLUBOVÁ, produktová specialistka Feedo.cz 

Klepněte pro větší obrázek


Které faktory lékárničce nesvědčí a proč? 

Léky, stejně jako třeba krémy na opalování, se vyplatí uchovávat v suchu a za nižší pokojové teploty, to znamená nevystavovat je teplotám nad 25 stupňů. To může být docela problém, pokud cestujete například do tropických destinací. Řešení představuje termotaška. 

Jak vybavit lékárničku při cestování s dětmi



Na co bychom neměli v lékárničce zapomenout? 

Na prevenci, třeba na vitaminy. Nezapomeňte také na teploměr. Udělejte si seznam léků, které vozíte na dovolenou pravidelně, a nechte ho v lékárničce, pak už stačí jen vybrat ty správné. Řadu let ho nebudete muset aktualizovat, když vytvoříte ten správný, nebo na něj po dovolené připíšete to, co vám chybělo. Osobně na cestách často dokupuji pastilky proti bolesti v krku, brzy nás rozbolí z klimatizace. 

Homeopatická lékarnička na dovolenou. Poradíme vám, co vám pomůže na běžné obtíže
Chvála přírodním antibiotikům! Známe 10 nejdostupnějších
Už zase máte doma maroda? Posilujte imunitu, poradíme jak!
Témata: Zdraví, Děti, Video, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Bolest uší, Podrážděná pokožka, Písek, Feedo, Bolest, Jednodenní výlet, Štípa, Kapka, Vyčištění, Aloe vera, Ochranný krém, Horečka, Capart, Teplé období, Nosní kapka, TIP OD, Radovan, Příruční zavazadlo, Betadine, Pokožka, Zdraví na Heureka.cz