Maminka.czDěti a nemoci

Dětská mozková obrna. Dětí s touto nemocí stále přibývá. Jak je ochránit?

Simona Procházková 22.  2.  2023
Dětská mozková obrna je závažné onemocnění, o kterém se příliš nemluví. Přitom je častější, než si možná myslíte. Jedná se o nejčastější dětské tělesné postižení a v České republice může být podle odhadů dětských (ale i dospělých) pacientů s mozkovou obrnou až 20 tisíc. Co nemoc způsobuje a jak můžete své děti chránit? Vysvětlí lékařka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dětská mozková obrna, také známá jako infantilní cerebrální paralýza, je neurologické onemocnění, které se obvykle projevuje v raném dětství. Ovlivňuje mozek a nervovou soustavu a může vést k problémům s pohybem, řečí a dalšími funkcemi. Poškozená část se sice během života nezhoršuje, ale bez správné terapie se výrazně zhoršuje hybnost pacienta. Proto je důležitá specifická neurorehabilitační léčba. Bohužel dětská mozková obrna se nedá vyléčit, avšak vhodná léčba a terapie může často zlepšit kvalitu života dítěte i dospělého.

VIDEO: Mozková obrna u dětí nemusí být vždy překážka při vzdělávání.

Jaké jsou příčiny dětské mozkové obrny?

Příčiny tohoto onemocnění jsou různé. Mohou být způsobeny poruchou vývoje mozku během těhotenství, komplikacemi při porodu nebo infekcemi, které ovlivňují mozek a nervovou soustavu. V některých případech však příčina stále není zcela objasněna.

Jak se mozková obrna projevuje?

Symptomy dětské mozkové obrny mohou být různé a závisí vždy na závažnosti onemocnění. Některé děti mohou mít pouze mírné problémy s koordinací a pohybem, zatímco jiné mohou být zcela ochrnuté a nemohou mluvit nebo se pohybovat samostatně. Některé další příznaky mohou zahrnovat křeče, poruchy řeči, poruchy sluchu a zraku, poruchy učení a emoční nestabilitu.

„Rodiče si mozkové obrny u svého potomka zpravidla všímají ve chvíli, kdy začne být vývoj pohybových dovedností v prvních měsících nebo letech zpožděný. Průvodním jevem je zvýšené svalové napětí neboli spasticita. Ta znemožňuje vykonávat běžné denní aktivity a činnosti, protože zasahuje jak do oblasti jemné, tak i hrubé motoriky. Děti mají například problém se sezením nebo přetáčením. Dětská mozková obrna výrazně ovlivňuje nejen fyzický stav pacienta, ale má vliv i na psychiku a celkovou kvalitu jeho života,“ popisuje MUDr. Jarmila Zipserová, primářka a zakladatelka Neurorehabilitační kliniky AXON.

Léčba dětské mozkové obrny

„Rodiče, kteří mají pochybnosti o normálním vývoji svého dítěte, by se měli obrátit na dětského lékaře, který jim může pomoci s odlišením normální vývojové variace od vývojové poruchy a případně je nasměrovat k vyšetření odborným lékařem, dětským neurologem,“ říká MUDr. Zipserová.

Léčba dětské mozkové obrny se obvykle zaměřuje na zlepšení funkce postižených oblastí a zlepšení kvality života dítěte. To může zahrnovat fyzioterapii, která pomáhá zlepšit pohybové schopnosti a koordinaci, logopedii tedy terapii řeči, ergoterapii, kognitivní terapii a další. U některých dětí může být nutné chirurgické řešení, jako například operace svalových a kostních deformit.

Černý kašel si snadno spletete s virózou. Kdy je pro děti nejvíc nebezpečný a jak je ochráníte?

Existuje prevence?

Prevence dětské mozkové obrny je často nemožná, protože příčina nemusí být známa. Nicméně některá opatření mohou snížit riziko výskytu tohoto onemocnění. Patří mezi ně pravidelná a důkladná prenatální péče, aby byla včas odhalena a řešena jakákoli rizika v průběhu těhotenství, a také včasná léčba jakýchkoliv infekcí, které mohou negativně ovlivnit mozek.

Získaná dětská obrna a očkování

Specifickou kapitolou je dětská získaná neboli přenosná obrna (poliomyelitida), což je vysoce nakažlivé virové infekční onemocnění postihující nervový systém člověka. Zásadní v boji proti této nemoci je očkování, které je v Česku povinné od roku 1961 (díky čemuž se toto onemocnění u nás prakticky nevyskytuje).

Děti se očkují třemi základními dávkami neživé vakcíny již v prvním roce života (kojenci jsou očkováni zpravidla v rámci kombinované hexavalentní vakcíny), což vede k relativně dlouhodobé ochraně. Posilující dávka se podává podle zákonné vyhlášky v 10 letech věku, což se provádí kombinovanou vakcínou společně s očkováním proti tetanu, záškrtu a dávivému kašli.

MUDr. Jarmila Zipserová, primářka a zakladatelka Neurorehabilitační kliniky AXON

Jak vlastně vzniká dětská mozková obrna?

O motorické, kognitivní a behaviorální situaci dítěte rozhodují tři důležité okamžiky, kdy je mozek extrémně citlivý na jakékoli choroby. Jedná se o vývoj v děloze, porod a poporodní období. Důsledkem poškození mozku je potom přetrvávání primitivních reflexů, ke kterým se často váže také dyslexie, ADHD, autismus, Aspergerův syndrom nebo dysgrafie. V těžších případech už jde právě o mozkovou obrnu.

Věnujete se tzv. neurorehabilitační léčbě. Co konkrétně si pod tímto termínem máme představit?

Neurorehabilitace se zabývá mozkem a míchou. U pacientů s mozkovou obrnou jsou některé části mozku poškozeny a vy zde potřebujete vytvořit spoje nové, jež do jisté míry převezmou funkci těch, které chybějí. U nás na klinice pacienti během třítýdenní nebo čtyřtýdenní terapie intenzivně rehabilitují každý den po dobu dvou až čtyř hodin.

Ne náhodou naše pacienty přirovnávám k vrcholovým sportovcům, protože stejně jako takový Jaromír Jágr i oni denně několik hodin v kuse velmi tvrdě trénují. A tento trénink má své výsledky. Mým přáním je budova, která by pacientovi nabízela kompletní servis. Člověk s mozkovou obrnou totiž nepotřebuje trénovat jen chůzi, ale také jemnou motoriku nebo řeč…

Tak náročná léčba určitě něco stojí a zdaleka ne každý si ji může dovolit. Přispívají zdravotní pojišťovny?

Ano, léčba poškození mozku je náročná finančně i psychicky, pacienty i jejich blízké provází nejistota a obavy o budoucnost. Některé zdravotní pojišťovny jsou v tomto ohledu vstřícné, jiné už méně. Také proto jsme se rozhodli prostřednictvím našeho nadačního fondu poskytnout jak odbornou, tak finanční pomoc těm, kteří na léčbu nemají dostatek prostředků. Vnímám to jako určitou společenskou odpovědnost, abychom těmto pacientům nabídli pomocnou ruku, když ji nedostanou od pojišťoven.

Témata: Zdraví, Děti, Novorozenec, Kojenec, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Očkování, onemocnění, Dětské nemoci, dětská mozková obrna, Jaromír Jágr, dětská obrna, Léčba, Mozek, Obrna, Pacient, Mozková obrna, Terapie, MOZKOVÁ OBRNA U DĚTÍ, Jarmila Zipserová, Česká republika, Zdraví na Heureka.cz