Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Jak zapojit děti do domácích prací? Tipy podle věku dítěte

Kateřina Chmelařová 3.  3.  2024
Chcete, aby vaše ratolesti byly samostatné, vytrvalé a zodpovědné? Učte je tomu už odmalička! Zapojte je do chodu domácnosti a přidělte jim úkoly odpovídající jejich věku. Výzkumy potvrzují, že jim to prospěje.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Studie Harvardovy univerzity potvrdila, že děti, které byly zvyklé pravidelně vykonávat domácí práce, jsou v dospělosti úspěšnější než ty, po nichž rodiče nic moc nechtěli. Výzkum to nebyl ledajaký, trval celých 75 let a vědci při něm sledovali 700 lidí. Výsledek? Dobrá pracovní morálka je důležitou ingrediencí spokojeného života. Tak na to myslete, až budete za své ratolesti sbírat špinavé ponožky či uklízet lego. Děti, kterým se v dětství posluhovalo, mají totiž tendenci v dospělosti vše vnímat jako nespravedlivou zátěž a diví se, že se věci nedějí samy, jak byly zvyklé z domova.

VIDEO: Jak dítě zapojit do domácích prací?

Začněte už od plenek

Uklízet a chovat se s respektem k věcem okolo sebe by se mělo dítě učit co možná nejdřív. Když si spolu s batoletem stavíte na koberci a ono zatouží po knížce, projevte nad jeho nápadem nadšení, ale veďte ho k tomu, že nejprve je třeba uklidit kostky. U dvouletého dítěte to bude vypadat tak, že rodič podá krabici a společně pak dílky odnášejí. Tříleťák už krabici podá sám a ohlédne se po tátovi nebo mámě, zda si jeho šikovnosti všimli. Chválou určitě nešetřete! Buďte dítěti po celou dobu nablízku, pomáhejte mu a děj slovně popisujte. Třeba: „Správně, dáme kostky do krabice. A krabici do poličky.“ Zejména malé děti okolo věku 2–3 let úklid sice zvládnou, ale bez přítomnosti rodiče rychle ztrácejí zájem. Stačí, když se táta zapovídá s mámou a prcek odbíhá. Podle psycholožky Lidmily Pekařové, autorky knihy Jak žít a nezbláznit se, je právě plná pozornost rodiče, jeho zapojení se doteky i pohledem v procesu učení nejmenších tím vůbec nejdůležitějším.

Důslednost je klíčem k úspěchu

Možná máte doma zavedený zvyk, že na sedačku v obýváku se chodí bez bačkor. Dítě to ví a botičky si samo nebo s vaší pomocí vždy sundá. Chápe, že podrážkou by se mohl gauč poškodit nebo umazat. „Důležité je dodržovat toto pravidlo za všech okolností – i když je dítě nemocné, na návštěvě je babička nebo hlídá tatínek. A všichni v rodině postupují jednotně, bez výjimek, takže nikdo není ten hodnější a dítě nedostává příležitost věci obcházet a hledat kličky,“ vysvětluje v knize PhDr. Lidmila Pekařová. Důslednost a vždy stejný postup totiž učí dítě zvládnout tyto procesy a nechat si je přejít do krve. Podívejme se třeba na mytí ručiček před jídlem. Dítě přichází do koupelny, vyndá stoličku, postaví se na ni k velkému umyvadlu, pustí vodu, namydlí se, ruce opláchne, vypne vodu, osuší ruce a uklízí stoličku. Rodič stojí ve dveřích, chválí ho. Proces je neměnný, vždy probíhá takto. Ne někdy s mýdlem a jindy bez něho. Vždy stejně, tím se návyk upevní.

Přihlaste se
a zdarma dočtěte
tento článek

 

 

V pokračování článku také najdete

Proč se vyvarovat kritiky a napomínání?

Kdy je vhodný okamžik pro pravidelné povinnosti?

Které práce přidělit dětem podle věku?

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, jídlo, Domácnost, Rodiče, Pořádek, Úklid, nepořádek, jogurt, Danka, Výzkum, Plenka, Maminka, Jak žít, Lego, PhD, Domácí práce, Dětská práce, Uklízení, Krabice, Předsíň, Úklidové pomůcky na Heureka.cz