Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Dětská novoroční předsevzetí: 7 chytrých a zábavných nápadů, jak na to

Simona Procházková 1.  1.  2024
Začínáte nový rok nejrůznějšími předsevzetími? Zkuste letos přesvědčit také vaše děti, ať se k vám přidají. Jen „nenápadně“ dohlédněte na to, aby ta jejich byla reálně dosažitelná a dokázaly je splnit. Radost z vlastního úspěchu je totiž nejlepší motivací k tomu snažit se být lepší, myslet pozitivně a rozvíjet vlastní schopnosti a dovednosti. Jdete do toho?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dávat si novoroční předsevzetí je pro spoustu z nás tradicí (nehledě na to, jak nakonec dopadnou a do jaké míry je dokážeme naplnit), tak proč s ní neseznámit děti? Zkuste to, nejenže jde o cennou zkušenost a výborný trénink zodpovědnosti a osobní disciplíny, může jít zároveň o zábavný způsob, jak se naučit dávat sám sobě konkrétní cíle a snažit se o jejich plnění a rozvíjet své rozhodovací dovednosti.

VIDEO: Nejznámější novoroční tradice pro štěstí

„Rodiče mohou začít tím, že dětem vysvětlí, co vlastně znamená termín předsevzetí, a uvedou příklady, jaká si dávali v minulých letech (a jak úspěšně je dodrželi). Pak si můžete vyslechnout jejich vlastní nápady a pomoci jim vyhodnotit, jaké mají možnosti, popovídat si o tom, jak konkrétně chtějí ke svým plánům přistoupit a co jsou ochotny pro ně udělat (obětovat, v čem se bez větších problémů dokážou omezit, čeho se na čas zříct, v čem se zvládnou reálně zlepšit a tak dále). Pomozte jim formulovat myšlenky jasně, směrujte je ke konkrétním akcím. A mějte na paměti, že o předsevzetích se s dětmi bavíme výhradně v pozitivním slova smyslu, například řekněte: „Udělám to a to“ namísto: „Chtěla bych přestat dělat…“ Společně vyberte řešení, které bude jednoznačné a splnitelné. Příklad? Dítě by chtělo „být lepším kamarádem“. Vaše doporučení? „Ok, tak pomáhej spolužákům s úkoly z matematiky, půjčuj jim knížky, nezapomínej jim popřát k narozeninám…,“ radí dětská psycholožka Dr. Kristen Eastman.

Tady je několik zcela konkrétních inspirativních tipů, čím mohou děti (s vaší podporou) začít.

Budu jíst zdravěji

Namísto toho navrhněte: Budu pít dvě sklenice mléka každý den. Nebudu si dávat denně sladkou limonádu. Ke svačině sním alespoň dva kousky ovoce…

To jsou jen tři příklady zdravých rozhodnutí. Další varianty si doplňte podle individuálních zvyklostí vaší ratolesti. Zaměřte se na oblasti, ve kterých se vy a vaše dítě potřebujete zlepšit, a diskutujte o tom, proč je to pro vás důležité.

Novoroční předsevzetí: Jedině ta, která se dají zvládnout! Poradíme, jak vytrvat

Budu se více hýbat

Namísto toho navrhněte: Přihlásím se do fotbalového týmu. Začnu chodit na atletiku. V sobotu vyrazím s mámou a tátou na vyjížďku na kole.

Pokud chcete potomka vést k fyzické aktivitě, je potřeba být kreativní a vymyslet zábavné způsoby, jak ho nalákat. U cvičení dítě vydrží jen v případě, že ho bude bavit.

Nebudu tak často vysedávat u televize (tabletu)

Namísto toho navrhněte: Místo televize a her na počítači si budeme každý večer před spaním půl hodiny číst nebo povídat.

Nestačí jen říct si „zkrátíme dobu vysedávání před televizí“, měli byste se konkrétně dohodnout o kolik času, stanovit nová pravidla a vymyslet společně, co budete místo toho dělat.

Zapojím se víc do domácích prací

Namísto toho navrhněte: Každý večer prostřu stůl na večeři. Mým úkolem bude vyndávat čisté nádobí z myčky a uklízet ho. Jednou týdně vyluxuji celý byt.

Slíbit, že budu doma více pomáhat, zní vznešeně, ale příliš obecně. Domluvte se, co všechno bude taková pomoc obnášet, a vysvětlete dětem, že jde o závazek. Pokud na to půjdete chytře, budou se cítit užitečné a potřebné, takže existuje velká šance, že se budou snažit vás nezklamat.

8 rodičovských předsevzetí, která se prostě nedají dodržet

Budu milejší k lidem

Namísto toho navrhněte: Udělám aspoň jeden dobrý skutek každý týden. Budu laskavý ke starým lidem a pokaždé jim pomůžu s taškou nebo přejít ulici. Začnu se bavit se spolužačkou, kterou nemám moc v lásce. Nebudu se nikomu posmívat ani ho zesměšňovat.

Samozřejmě je dobré brát ohledy na povahu dítěte a jeho temperament, plachého potomka nemůžete nutit k něčemu, co nezvládne. Každá maličkost a pokrok v tomto ohledu ale formují zdravé sociální cítění.

Budu ohleduplnější k přírodě

Namísto toho navrhněte: Začneme doma poctivě recyklovat sklo, papír a plasty. Zkrátíme sprchování na pět minut a vanu si nebudeme napouštět úplně plnou, abychom ušetřili vodu. Nebudeme nechávat zbytečně rozsvíceno po celém domě.

Vychovávat děti k ohleduplnému a zodpovědnému přístupu vůči životnímu prostředí je dnes téměř nutností. Jako rodina společně rozhodněte, co pro vás znamená žít více „eko“, a stanovte si přiměřené cíle, které jste schopni splnit.

Každý týden se naučím něco nového

Namísto toho navrhněte: Zkusím to ještě jednou s kytarou, třeba mi to nakonec půjde. Naučím se péct čokoládové sušenky. Nevzdám to s lyžováním.

Osvojování nových dovedností je vždy vzrušující dobrodružství a přináší dobrý pocit a uspokojení. Co je ovšem ze všeho nejdůležitější, ať už jde o jakékoli novoroční předsevzetí? Abyste šli svým dětem příkladem. Pokud vidí, že máte pevnou vůli a sami děláte všechno pro to, abyste dosáhli svých vlastních cílů, je mnohem pravděpodobnější, že se jim podaří splnit ta jejich nebo alespoň ujít velký kus cesty v rozvoji své osobnosti.

Témata: Děti, Rodina, Péče o dítě a jeho výchova, Rodina a vztahy, Výchova, Rodiče, Rodina a vy, Tradice, Vánoce 2022, Televize, Nový rok, Příklad, Nápad, Uspokojení, Předsevzetí, Atlet, Plnění, Tempera, Zábavný způsob, Motivace, Dovednost, Žába, Novoroční předsevzetí, Cíl, Závazek, Televize na Heureka.cz