Maminka.czČasopis Maminka

Dětské boty vybírejte pečlivě a zapomeňte na obnošenou obuv

Tereza Víchová 9.  4.  2020
Pevné, nebo měkčí? A stačí jedny, nebo střídat? Otázek kolem prvních dětských botiček je spousta. Zodpovíme je a poradíme, jak vybrat ty nejlepší botky pro první krůčky vašeho batolete.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je to sotva pár měsíců, kdy jste skloněná nad přebalovacím pultem nadšeně pusinkovala ta miniaturní chodidla. A najednou se vaše „miminko“ postaví a opře o nábytek. První krůčky jsou tu, ale do čeho je obout? Otázka víc než důležitá především proto, že odteď bude dítě chodit pořád a hodně, za den udělá v průměru 18 až 20 tisíc kroků.

Správná chůze a obutí tedy znamená zdravý postoj a má vliv na celé tělo. A naopak: do první třídy přichází asi třetina dětí s nohama různě poškozenýma v důsledku nošení nesprávné obuvi. A přitom se jich 99 % rodí s nohama naprosto zdravýma.

Přečtěte si další články na téma dětské obuvi

Nejlepší bota na doma? Bosá noha

„Dcerka zatím sama nechodí. Obchází jen nábytek,“ říká Stáňa. „Takže na doma boty nemá, jen protiskluzové ponožky. Ale zajímalo by mě, co pořídit, až sama začne chodit. Někdo tvrdí capáčky, někdo klasické botičky… Nejraději bych ji nechala úplně naboso, ale to už venku nepůjde.“

Crocsy nesplňují parametry boty, proto do nich děti obouvejte jen na krátkou dobu.

 

A naboso po správném povrchu je skutečně „značka ideál“, což potvrzuje i autorka speciálního cvičení pro děti Kristýna Přibylová: „Pro nejmenší děti je důležité, aby jejich nožičky měly dostatek volnosti pro procvičování svalstva a možnost získávat hmatové stimulační podněty, které jsou nezbytné pro nácvik chůze a správný vývoj celého pohybového aparátu.“

Pro první chození doma se tedy botami nezabývejte, spíš dejte pozor, aby bosé dítě nenastydlo, a vyřešte to třeba právě ponožkami s protiskluzovou úpravou. 

Vyrážíme do obchodu

První „opravdické“ boty vybírejte až tehdy, když dítě získá v domácích podmínkách jistotu a chcete se vydat na první procházku po parku. Kam pro ně zajít? „Většina kvalitních značek se může pochlubit nějakým oceněním.
Proto je dobré se hned v obchodě rozhlédnout, dobrý prodejce má většinou certifikáty vyvěšeny na viditelném místě, právě pro podporu prodeje,“ radí Eva Žáková, odbornice na zdravé obouvání dětí.

Chůze naboso po správném povrchu je „značka ideál“.


„A čím více ‚nálepek‘ o certifikaci a zdravotní nezávadnosti, tím větší jistota, že majitel prodává skutečně kvalitní obuv. Leccos napoví i cena, která většinou odráží kvalitu obuvi. Průměrné dětské botičky většinou nestojí šest set korun, ale spíše kolem tisícovky.“

Naším tipem je třeba dětská obuv značky Primigi, které splňují všechny nároky a přitom dobře vypadají. 

Vyždímejte boty

Pohybovat se v botách, které jsou těžké a nepoddajné, je únavné pro dospělé, natož pro děti. Proto je vhodné obuv před koupí potěžkat a důkladně promačkat. „Kvalitní bota se dá doslova ždímat a přitom stále drží tvar. Důležitý je však pevný opatek, který zaručí, že se botička po týdnu nošení ‚nerozšmajdá‘,“ připomíná Eva Žáková.

Cvičení jako prevence plochých nohou? Zkuste „píďalku“.

 


Botky kupujte maximálně o velikost větší a občas z nich doma vyndejte stélku. Podle míry opotřebení tak snadno zjistíte, kam už nožička dorostla a jestli není čas vypravit se pro větší velikost. Dvouleté batole vám totiž jen těžko nahlásí, že ho tlačí palce.

Kvalitní bota předejde zdravotním potížím

Jestliže se vám protáčejí panenky nad tisícovkou za botičky, které budou dítěti za dva měsíce malé, berte to jako investici do jeho zdraví, kterou předejdete možným zdravotním problémům. A také času věnovanému pozdějším nápravám vzniklých potíží, z nichž nejobvyklejší jsou ploché nohy.

„Vznik takzvaných plochých nohou, tedy snížení, případně vymizení podélné klenby nožní, může být například následkem dlouhodobého nošení příliš tvrdé obuvi. Pokud totiž dítě nemůže dostatečně odvalovat při chůzi, svaly rychle zleniví a mají větší sklon k plochonoží,“ upozorňuje Eva Žáková. „Jestliže noha nedrží v obuvi správný tvar, dochází ke vpáčení kotníků a celkové deformaci svalové hmoty. Malá bota zase vede v dlouhodobém horizontu k nedokrvení cév v prstech a deformace se projevují nejen v nohou, ale i v celkovém držení těla a páteře.“

Na co si dát pozor?

U obuvi hlídejte dostatečně širokou špičku, aby dítě mělo dostatek místa pro prsty. Takže honem zapomeňte na ty roztomilé špičaté balerínky, co by v nich vaše Andulka byla jako princezna, ale nožky by jí za to nepoděkovaly.

„Důležitý je samozřejmě i materiál, z něhož je bota zhotovena,“ upřesňuje Kristýna Přibylová. „Kůže nebo textil jsou měkké, prodyšné a absorbují vlhkost. Zároveň se dokážou přizpůsobit anatomickému tvaru nohy. Naopak umělé materiály jsou neprodyšné, takže v takových botách hrozí množení plísní a bakterií.“ Pokud můžete investovat větší obnos, kupte botky několikery na střídání, což je zdravé pro dospělé i děti.

Zapomeňte na...

 …obnošené boty po sourozenci a crocsky. „Nechat nosit mladší dítě boty po starším sourozenci vám nikdo nemůže zakázat, ale správné to není. Každé dítě si vyšlápne svoji stopu, svůj tvar, nějakým způsobem používá vlastní váhu. Nošením obuvi po někom jiném nutíte nového majitele, aby chodil stejně jako jeho předchůdce,“ vysvětluje Eva Žáková a radí koupit spíš oblečení ze secondhandu než dát dítěti použité boty.

Na boso nebo v botách? Co je pro dětskou nohu lepší?

A na dotaz, co říká na gumové boty typu crocs, které jsou v poslední době i u maminek tolik oblíbené, odpovídá zcela jednoznačně: „Crocs není bota. Je to pouze módní přezutí pro krátkodobé použití, například do bazénu. Nemá ani tvar, ani nesplňuje parametry boty.“

Cvičením ke zdravým nožičkám

Nejlepším přístupem ke zdraví je prevence, proto svoje ratolesti odmala motivujte ke cvičení, může to být prima rodinná zábava třeba jako večerní rituál. Kristýna Přibylová připomíná, že důležitá je pravidelnost a střídání několika různých cviků. Děti baví například takzvaná „píďalka“: „Dítě posouvá chodidlo vpřed pomocí pokrčení prstů a vytvoření oblouku nožní klenby,“ popisuje odbornice.

„Zábavné jsou i ‚kuličky‘, které spočívají ve zvedání drobných předmětů prsty ze země. Pro prevenci plochonoží jsou účinné i další jednoduché cviky, například výpony na špičkách, ‚běžkování‘ neboli výpady, kdy dítě střídavě nakročuje nohy a přitom se opírá buď o celé chodidlo, nebo o špičku a také ohýbání a unožování palečků.“

Devatero pro výběr dětských bot

1. Odpovídající velikost, před prsty by měla v botě zůstat mezera 10 až 15 mm (tzv. nadměrek).
2.  Kulatá špička, aby palec nebyl tlačený směrem k prstům.
3.  Přírodní materiál (useň nebo textil), který je měkký, prodyšný, dobře vstřebává vlhkost a tvarově se přizpůsobí.
4.  Stélka nebo vložka ze savého materiálu, dětská noha se hodně potí.
5.  Tuhý, vysoký a dlouhý opatek zaručí dobrou fixaci nohy.
6.  Vhodný střih svršku, který brání posouvání chodidla v botě.
7.  Kvalitní podešev tlumí otřesy při chůzi, tím šetří klouby, kosti a páteř.
8.  Ohebnost především v oblasti prstních kloubů pro pohodlí chůze.
9.  Nízká váha snižuje únavu při chůzi.

Hledejte certifikáty

Kvalitní dětská obuv má certifikaci. Nejznámější a nejuznávanější je certifikát Žirafa: dobrovolná certifikace nejen u nás vyrobené, ale i k nám dovezené dětské obuvi, kterou zavedla Česká obuvnická asociace. Dalším známým je certifikát kvality TUV (TÜV SÜD poskytuje testování podle mezinárodních norem a směrnic, které jsou spojeny s předními známkami kvality a bezpečnosti).

Kam ano a kam ne pro boty?

Kvalitní dětskou obuv hledejte pouze ve specializovaných obchodech na dětské obouvání. Zdravotně nezávadné a kvalitní dětské boty nabízejí i lékárny a prodejny se zdravotními potřebami. Jen tu pokaždé nemáte jistotu, že prodavač bude mít na malého zákazníka dostatek času a trpělivosti.

Nevyplatí se navštěvovat rozlehlé komerční prodejny obuvi velkých značek, nebývají tu příliš kvalitní boty. Obloukem se vyhněte tržnicím či pochybným obchodům asijské provenience a všem nápadně levným botám, později byste draze platili za nápravy vzniklých zdravotních potíží.

Dětské boty na léto – které vybrat a nespálit se?
7 rad, jak kupovat dětské boty
Dítě je na světě

7 rad, jak kupovat dětské boty

Témata: Časopis Maminka, Dětské boty, andulka, Prstní kloub, Botička, Obouvání, Speciální cvičení, Chůze, Mezera, Dětská noha, Boty, Správná chůze, Drobek, Certifikace, Stáňa, TUV, Přezutí, Pevný opatek, Česká obuvnická asociace, TÜV, Vložka, Chodidlo, Domácí podmínka, Obuv, Množení, Dětská obuv na Heureka.cz