Maminka.czPředškolák

Dětské koloběžky ve velké prověrce bezpečnosti

redakce 21.  8.  2012
Dozor nad bezpečností výrobků určených dětem patří k prioritám v kontrolní činnosti ČOI, proto se dostaly v 1. pololetí roku do popředí pozornosti inspektorů ČOI mj. dětské koloběžky. Nejsou-li dětské koloběžky bezpečné, hrozí jejich uživatelům nebezpečí vážného zranění hlavy, hrudníku, břicha nebo končetin, a to nejen následkem pádu, ale i uvíznutí nebo skřípnutí prstů či jiné tkáně. Při kontrolách 56 typů koloběžek uváděných na trh téměř 80 distributory bylo zjištěno, že 17 z nich nesplňuje podmínky pro uvedení na trh buď svými vlastnostmi, nebo nedostatečnými informacemi. Šest typů koloběžek bylo zadáno k posouzení bezpečnosti do zkušebny.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na kontrolní akci „Dětské koloběžky“ byly od 1. dubna do 30. června 2012 zapojeny všechny inspektoráty ČOI a kontroly sortimentu dětských koloběžek probíhaly celkem u 78 subjektů (u 1 výrobce a 77 distributorů).

Dozor byl zaměřen na dodržování požadavků zákona č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a příslušných prováděcích předpisů (nařízení vlády č. 86/2011 Sb. a ČSN EN 71-1 až 11 Bezpečnost hraček). Inspektoři ověřovali, zda nejsou v prodeji výrobky, které by mohly ve zvýšené míře ohrozit zdraví nebo bezpečnost uživatelů vzhledem k nevyhovujícím mechanickým a fyzikálním vlastnostem dozorovaných výrobků-dětských koloběžek, jejich špatné konstrukci či nedostatečným nebo nesprávným varováním a dalším informacím nezbytných pro splnění základních požadavků na bezpečnost.

Nejsou-li dětské koloběžky bezpečné, hrozí jejich uživatelům nebezpečí vážného zranění hlavy, hrudníku, břicha nebo končetin, a to především následkem pádu, uvíznutí nebo skřípnutí prstů či jiné tkáně, a to následkem výstupků, otvorů a neúměrných mezer.

Výsledky kontrol a přijatá opatření

V průběhu dozorové akce bylo celkem uskutečněno 78 kontrol, z toho 77 u distributorů a u jednoho výrobce. Celkem bylo prověřeno 56 typů dětských koloběžek a nedostatky byly z tohoto počtu zjištěny u 17 z nich. Kontroly průvodní dokumentace k výrobkům prokázaly následující nedostatky:

  1. neúplnou dokumentaci
  2. chybějící nebo neúplné povinné informace
  3. nedostatky ve značení, jm. nedostatečná identifikace výrobku
  4. chybějící návody k použití a montáži

Povinné označení shody CE nebylo uvedeno na výrobcích v 6 případech. Všech 6 vzorků výrobků bylo odebráno k laboratornímu posouzení, a to dětská koloběžka zn. COLOMA 236, XIONG HU, FASHION SCOOTER, SCOOTER, SCOOTER SPIDERMAN a SCUTTLE BUG.

Na základě posouzení bezpečnosti výrobku SCUTTLE BUG (viz foto v příloze) autorizovanou osobou bylo zjištěno, že kontrolovaný vzorek této koloběžky-odstrkovadla neodpovídá požadavkům zákona a nařízení vlády, neboť při laboratorních zkouškách byla zjištěna nedostatečná pevnost plastových dílů. Zarážka na jedné straně zajišťovacího mechanismu výrobku se při zkoušce ulomila a v důsledku toho došlo k jeho zborcení. Při zborcení hračky by mohlo dojít k vážnému poranění dítěte sedícího na sedle odstrkovadla, neboť po ulomení plastové části ztrácí dítě oporu rukou a padá přímo na zborcené odstrkovadlo a následně na zem. Po zpracování všech náležitostí bude dokumentace k nebezpečnému výrobku - odstrkovadlu SCUTTLE BUG postoupena kontaktnímu bodu Ministerstva průmyslu a obchodu pro zařazení do systému Rapex.
Dalších 5 odebraných vzorků je dosud v šetření

Opatření uložená v rámci kontrolní akce

  1. ve 12 případech bylo uloženo opatření k odstranění zjištěných nedostatků
  2. ve 3 případech byl vydán zákaz prodeje 7 ks výrobků v hodnotě 2 224 Kč
  3. příkazem na místě byly uloženy 2 pokuty
  4. zahájení správního řízení čeká 3 kontrolované subjekty
  5. odběr 6 vzorků výrobků k posouzení bezpečnosti

Závěr

Kontroly dětských koloběžek prokázaly četné nedostatky v plnění povinností stanovených výrobcům, dovozcům a distributorům (neoznačení výrobků, prodej výrobků bez návodu k použití a údržbě, prodej výrobků bez řádných informací o výrobku).

K nápravě stávajícího stavu v oblasti prodeje dětských koloběžek byla přijata ze strany České obchodní inspekce příslušná opatření, mj. také opakované kontroly tohoto sortimentu nejen v tržní síti, ale také u výrobců nebo dovozců. S nevyhovujícími výrobky nebo výrobky ohrožujícími bezpečnost a zdraví uživatelů, včetně upozornění na bezpečnostní rizika, bude veřejnost po ukončení šetření seznámena prostřednictvím sdělovacích prostředků a na stránkách ČOI (www.coi.cz).



Seznam značek kontrolovaných dětských koloběžek:

ARCORE
BINO
CAR 450136
COLOMA 236
CR 35 200
EVO
FASHION SCOOTER
FIREFLY STREET
FOLDED SLIDER
GALAXY
HELLO KITTY MY FIRST SCOOTER HOTA
INTREA
JAVA
LIFEFIT
MICRO SKATE SCOOTER BM 1
MINI MICRO
MONDO SCOOTER
MS 286 JD BUG WHEEL
SCOODOLINO
SCOOTER
SCOOTER HORNET GREEN
SCOOTER SPIDERMAN
SMILE
SPORT EXCELL
STOP´N GO
SUPER RAPID
TEMPISH
TIDIT
TWO YEDOO
VELAMOS
WINNER
WORKER
XIONG HU
YEDOO WZOOM 12

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Nebezpečné výrobky, Dětské kolo, Značení, Fyzikální vlastnost, Vážné poranění, Bezpečnost, Kolo, Spiderman, Vážné zranění, ČSN EN, YEDOO, Prodej výrobků, Koloběžka, Dětská kola na Heureka.cz

Video