Maminka.czJen pro maminku

Dětské menu ve fastfoodu

Kateřina Černá 19.  10.  2010
Co si představíte pod pojmem dětské menu? Měla by to být strava, která obsahuje vyvážené živiny, dostatek vitamínů a minerálů, které děti potřebují a je zde regulováno množství solí? Nebo je to pouhá zmenšená porce jídla pro dospělé za tři čtvrtiny ceny?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste zastáncem první varianty, nabídka českých fastfoodů Vás zřejmě příliš neuspokojí. Pod názvem dětské menu se skrývá většinou cosi velmi mastného a přesoleného. Alespoň tak to vypadá dle časopisu Test, který minulý rok podrobil analýze dětská menu ve třech našich fastfoodech.

Proč by měla nabídka pro děti vypadat jinak než pro dospělé? Obzvláště dětské tělo potřebuje správný poměr živin, aby se mohlo správně vyvíjet. Dospělý člověk zná také veškerá rizika stravování v rychlém občerstvení a záleží jen na jeho uvážení, zda je podstoupí.

Děti tyto informace nemají nebo je neumějí ještě dostatečně zpracovat. Tím pádem jsou i více ovlivnitelní reklamou, která na ně působí. Od malého dítěte nemůžeme chtít, aby si uvědomilo, že pokud bude jíst k obědu hranolky a hamburger, může to způsobit nadváhu, a tím do budoucna vyšší tlak a zvýšené riziko srdečního infarktu. Dítě jí to, co mu chutná, co se mu líbí a hlavně to, co mu nabídneme.

McDonald's na svých stránkách věnuje dětem celou sekci a k posezení či narozeninové párty je láká veselý klaun Ronald McDonald. Zdá se tedy, že se na dětskou klientelu zaměřuje více než například konkurenční Burgerking. Jaké jídlo tedy dětem nabízí? Známý Happy Meal obsahuje nezdravé a přesolené hranolky, hamburger a přeslazený nápoj. Tedy určitě nic, co by malému dítěti prospělo.

Na druhou stranu však nabízí i zdravou variantu, kde kromě hračky najdete zeleninový salát a juice či vodu. To si myslím, že je krok vpřed a Mcdonald's tak dává příležitost rodičům, aby v případě, že jsou s dětmi ve městě a nemají příliš času, zašli do fastfoodu aniž by tím utrpěla jejich životospráva.

V posledních dnech se objevila na internetu šokující reportáž americké umělkyně Sally Daviesové. Ta si koupila v McDonald's dětské menu a nechala jej půl roku mimo lednici. Ani po této době, se jídlu nic nestalo, nehnilo, neplesnivělo, nic. Zdá se, že tady nebude něco v pořádku. Zkuste takto při pokojové teplotě nechat domácí karbenátek z čerstvých surovin, rozklad Vám začne téměř okamžitě.

Abychom se však nedívali skrze prsty pouze na fastfoody. I ve většině klasických restaurací najdete v sekci jídla pro děti pravděpodobně řízek, smažené rybí prsty, smažené nugetky a jako přílohu samozřejmě hranolky. Proč raději nenabídnou dětem rizoto, přírodní maso nebo třeba lečo? Odpověď je prostá. Restauratérům neleží na srdci zdraví strávníků, ale zisk z nich. A malé děti mají často raději cokoliv smaženého než zeleninu.

Restauracím ani fastfoodům se však nemůžeme divit, jsou to podniky a jejich cílem je tedy vždy zisk. Na zdraví dítěte má ovšem záležet hlavně rodičům, takže byste to měli být Vy, kdo poskytnete dítěti zdravou stravu nebo vyberete takovou restauraci nebo fastfood, kde Vám ji připraví. Aby bylo více takových, je zřejmě přáním většiny z nás.

Témata: Jen pro maminku, menu, Fastfood, Lečo, McDonald's, Dětské menu, Ronald McDonald, Veselý klaun, Dětské tělo, Ronald