Maminka.czZdraví

Dětské nemoci u dospělých mohou mít vážnější průběh a více komplikací

Tereza Víchová 6.  4.  2018
Máte je spojené s dětmi a nečekáte, že by mohly postihnout i vás. Ale pokud chytíte typicky dětské choroby jako dospělí, vyřadí vás z provozu na mnohem delší dobu než vaše ratolesti. Víte, na co si dát pozor?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když si manžel jednoho rána začal stěžovat, že ho příšerně pálí a bolí chodidla, považovala jsem to za další atrakci, která mi má zpříjemnit den. Něco na způsob typicky chlapské rýmičky. Pak mu ale během pár hodin naskákaly na dlaních i chodidlech podezřele vypadající fialové tečky a fleky, což nemohl ignorovat ani tak zatvrzelý cynik jako já.

Spíš než jako rýmička to vypadalo jako lepra nebo dýmějový mor. Belhal se po bytě po patách a tvářil se zničeně. Dokonce se i sám od sebe vypravil k doktorovi. To už je konečná fáze, protože obvykle propaguje teorii, že pokud si nebude choroby všímat, zmizí časem sama.

Záhada jménem syndrom ruka-noha-ústa. Pozor na záměnu

Celá rodina byla v očekávání, s jakou diagnózou se živitel vrátí. Nemoc ruka – noha – pusa byla překvapením pro všechny. Zejména proto, že jsem se do té doby domnívala, že postihuje výhradně děti batolecího věku. Navíc mu doktorka jako sladké tajemství sdělila, že u dospělých často bývá její průběh dramatičtější než u dětí a dost možná mu slezou i nehty.

Tak je to totiž s typicky dětskými chorobami poměrně často. Zatímco u dětí prošumí kdejaká rýma tak, že ji skoro ani nezaznamenáte, když ji chytíte od potomka vy, máte pocit, že se přiblížila vaše poslední hodina. Jako kdyby si dospělý organismus s dětskými viry a bakteriemi už nedokázal poradit a zasáhly ho mnohem citelněji. Víte, na které typicky dětské choroby byste si měli dávat obzvláštní pozor?

Vážnější průběh a více komplikací

Dobrou zprávou je to, že pokud jste je měli v dětství, proti celé řadě chorob jste získali celoživotní imunitu. A pak je tu špatná zpráva: „Čím starší jste, když typicky dětskými chorobami onemocníte, tím spíš budou mít vážnější průběh a tím větší je riziko komplikací,“ uvádí specialista na infekční choroby William Schaggner z Vanderbilt University School of Medicine, který na toto téma vedl hned několik výzkumů.

Navíc pravděpodobnost, že se nakazíte nemocí, kterou máte spojenou spíš s dětmi, není nijak zanedbatelná. Například v roce 2017 onemocnělo v ČR černým kašlem devět stovek lidí, což je stav, který tu byl naposledy v šedesátých letech dvacátého století.

V posledních letech narůstá i počet případů, kdy dospělí lidé onemocní příušnicemi. Ty postihují především mladé dospělé, pro které jsou ale také zároveň nejrizikovější, protože při těžkém průběhu mohou způsobit i mužskou neplodnost.

Plané neštovice: Nepříjemnost, které můžete předejít

Důvodů pro šíření dětských infekčních onemocnění mezi dospělými je hned několik: Jednak je to klesající účinnost vakcíny, která například u příušnic po patnáctém roku oslabuje.

Plošně se proti příušnicím navíc očkuje až od druhé poloviny osmdesátých let, takže ne všichni dospělí očkování „stihli.“ A pak je tu také samozřejmě mnohem větší pohyb lidí po celém světě, a tím i přenos různých zmutovaných verzí chorob.

Pátá i šestá nemoc

Které dětské nemoci tedy dospělé nejčastěji postihují? Pokud jste jako děti neprodělali pátou a šestou nemoc (a tedy nezískali trvalou imunitu), připravte se na to, že ji od svých potomků klidně můžete chytit. A to i přesto, že tyto viry postihují nejčastěji děti mladší dvou let.

Zatímco v případě šesté nemoci je průběh u dospělých většinou mírný a nijak zvlášť je nezatěžuje, pátá nemoc vám může pořádně zkomplikovat život. „U dospělých může mít pátá nemoc mnohem vážnější průběh.

Nebezpečná je zejména pro těhotné ženy, u nichž může způsobit vážné poškození plodu. Parvovirus, který pátou nemoc způsobuje, je nebezpečný například i pro nemocné některými typy anémie nebo pro osoby se sníženou imunitou,“ dodává Schaggner.

Pak je tu nemoc ruka, noha, ústa, kterou způsobují viry Coxsackie. Tady vás bohužel neochrání ani skutečnost, že jste toto onemocnění už jednou prodělali, protože získáváte imunitu pouze prosti konkrétnímu původci a onemocnět můžete znovu, pokud onemocníte jiným sérotypem.

Pátá a šestá nemoc: Už je znáte?

Syndrom ruka, noha, ústa představuje největší riziko pro ženy v prvním trimestru těhotenství, kdy může zvýšit riziko spontánního potratu.

V posledních letech je také na vzestupu spála, která byla na počátku dvacátého století jednou z nejčastějších příčin úmrtí dětí. Například ve Velké Británii se, podle deníku Independent, vloni objevilo každý měsíc šest set nových případů spály, což je nejvíc za posledních padesát let.

I když z osmdesáti procent postihuje děti mladší deseti let, neznamená to, že byste nemohli onemocnět i vy. A to i v případě, že už jste spálu měli jako děti. Toto onemocnění je totiž možné chytit opakovaně.

Nebezpečné choroby

Pátá, šestá nemoc nebo spála jsou sice nepříjemné, ale jen vzácně je doprovází výraznější komplikace. Úplně jiná situace nastává ale v případě, že se od dětí nakazíte neštovicemi nebo příušnicemi. Pokud jste neštovice neměli jako děti nebo proti nim nejste očkovaní, můžete jimi onemocnět i v dospělosti.

Dospělí ale snáší neštovice významně hůř než děti a hrozí u nich větší riziko závažných komplikací. Kromě „tradičních“ symptomů, jako jsou horečky, vyrážka a bolesti hlavy, hrozí u dospělých i větší riziko rozvoje zápalu plic, zánětu mozkových blan nebo zánětu jater.

Lékařské statistiky udávají, že komplikace u dospělých s neštovicemi se objevují až u dvaceti procent případů. Extrémně nebezpečné jsou potom neštovice u těhotných žen, kdy mohou způsobit vážné poškození plodu nebo být příčinou spontánního potratu.

Velmi problematické jsou také příušnice v dospělosti. Ty jsou nebezpečné zejména pro dospělé muže. Zhruba ve čtvrtině případů jsou totiž doprovázeny zánětem varlete a někdy mohou být zánětem postižena obě varlata, což může vést až k neplodnosti. U těhotných žen jsou příušnice spojené se závažnými komplikacemi jen vzácně, ale samozřejmě je potřeba o jejich výskytu informovat svého gynekologa.

Jak neonemocnět

Když se u vašich dětí objeví nakažlivá nemoc, je samozřejmé, že v ohrožení jste i vy. Následující zásady významně sníží riziko nákazy:

  • Prvním a nejdůležitějším pravidlem je důsledné mytí rukou. I když vám to může připadat jako samozřejmost, v prostředí domova na to máme tendenci zapomínat a lehce ho podceňovat. Ale celá řada dětských chorob je silně infekční a k jejich přenosu stačí jediný neopatrný dotyk. Důkladné mytí rukou mýdlem vám může ušetřit spoustu komplikací.
  • Vyčleňte nemocnému dítěti jeho vlastní ručník, který nebude používat zbytek rodiny. Ručníky a ložní prádlo měňte a perte po dobu choroby co nejčastěji.
  • I když to může znít poněkud krutě, omezte mazlení se s dítětem, pusinkování a objímání. Svou lásku můžete nemocnému dítěti projevit i jinak než těsným kontaktem, a snížíte tak pravděpodobnost, že onemocníte i vy, a situace se tím stane ještě víc dramatickou.
  • Nesdílejte s dítětem lžičku a neolizujte ji (například při krmení). Ideálně byste měli ty věci a povrchy, kterých se dítě dotýká, několikrát denně dezinfikovat.
  • Často větrejte, aby se v místnostech „vyměnil“ vzduch.

VIDEO:  Lucie Hrdličková: Lidé se nemocným dětem vyhýbají

Novinky v očkování 2018: Jak se letos změnil očkovací kalendář pro děti?
Šest infekcí, které mohou během těhotenství ohrozit vaše dítě
I nemocné dítě potřebuje zábavu. Jak malého maroda zabavit a nezbláznit se?
Témata: Zdraví, Časopis Maminka, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Ivana Jirešová, dětské ne, pusa, Příušnice, Nejčastější příčina, Poslední rok, Špatná zpráva, Objímání, Mužská neplodnost, Těsný kontakt, Dospělý člověk, Patnáctý rok, Skutečnost, Nemo, Dospělí, Imunita, Závažná komplikace, Batolecí věk, Anémie, Mozková blána, Zdraví na Heureka.cz