Maminka.czDěti

Dětské nožky do O i do X: Pozor na vhodný způsob sedu a kvalitní obuv

Martina Machová 16.  6.  2020
Víte, že nožky do „O“ jsou v kojeneckém věku považovány za normální? A co nožky do „X“? Je například možné, že z nich „vyroste“?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nohy jsou „úžasnými nástroji“! Při správné funkci a postavení totiž působí jako dokonalá pružina perfektně tlumící a vyrovnávající nárazy vzniklé dopadem nohy na zem. Avšak neodpružené či špatně odpružené dopady (došlapy) – například na patu či celou plosku nohy – mají přímý vliv na možné poškození kolenních a kyčelních kloubů, a dokonce i páteře v pozdějším věku.

Nadělí-li vám pak příroda nohy do „O“ či do „X“, je vhodné tuto nejen kosmetickou vadu řešit již v raném dětství. Nevhodné postavení kloubů má totiž vliv i na větší opotřebovávání chrupavky největšího kloubu v těle (kyčelního), dále může v dospělosti způsobovat i chronické bolesti v oblasti kostrče i pánve – jednoduše dolní části zad. Nicméně obě varianty odchylky v postavení dolních končetin jsou v určitém věku považovány za vcelku fyziologické a ve většině případů se samy upraví.

Bosou nohou do lesa. Proč je zdravé vyzout boty? Zkuste to!

Co byste měli vědět o „Očkách“

„Vlivem polohy plodu v maminčině děloze mohou přijít kojenci na svět s nožkami ve tvaru do písmenka O, ale nebojte, tato odchylka se obvykle časem srovná. V případě nejistoty konzultujte své obavy s ortopedem či fyzioterapeutem. Existuje řada cviků, jak správné postavení nožek ovlivnit! Což je s přihlédnutím k problémům, které může chybné postavení v dospělosti způsobit, velmi důležité!“ upozorňuje rehabilitační sestra Simona Malá a dodává, že lékaři při této pozici nohou v některých případech doporučují také vyšetření vstřebávání vitamínu D. Zajímavé je, že se dětské nožky mohou přechodně a vcelku fyziologicky procházet i fází „X“!

Školáci mají větší nohy než dřív. Rodiče jsou při nákupu bot zoufalí. Co se děje?

Fáze „X“ aneb co byste měli vědět o „Xkách“

Mnoho dětí má zhruba od druhého roku života více či méně nožky lehce do písmena „X“. V tomto případě může trvat dokonce i 3 až 4 roky, než z tohoto postavení nohou vyrostou, malým dětem totiž lehké „X“ zpočátku pomáhá při zvládání chůze a běhu. Nicméně je vhodné na mantru „Ten z toho vyroste!“ nespoléhat a konzultovat stav s odborníkem. Pouze odborník je schopen rozlišit, zda jde o patologii, či přechodný stav, doporučí řadu preventivních cviků – například chůzi po špičkách, stoj na špičkách, turecký sed a podobně.

Možná vás také upozorní, že máte ohlídat, aby dítko nesedávalo v pozici nohou do „W“, která je pro sezení velmi nevhodná. Z pohledu patologického postavení dolních končetin do tvaru „X“ je riziková i nadváha, ta může být dokonce příčinou tohoto problému! Nesprávné postavení nožek s koleny směrujícími k sobě přímo ovlivňují i ploché nohy! „Při nožkách do písmenka X je určitě nutné zkontrolovat, zda nemá dítě propadlou klenbu a ploché nohy, děti s plochými nožkami mívají totiž tendenci stáčet kolena k sobě,“ vysvětluje Slabá.

ČTĚTE TAKÉ: Pozor, sedí vaše dítě mezi patami? Odnaučte ho to, ničí si zdraví
 

Klepněte pro větší obrázek

5 tipů pro správný vývoj (postavení) dětských nožek

  • Je vhodné, aby dítě nepřeskočilo určité fyziologické fáze psychomotorického vývoje – zvláště fáze lezení a samostatné posazování bývají u batolat velmi důležité. Lezení totiž připravuje pohybový aparát na stoj a chůzi!
  • Kupujte jen skutečně kvalitní obuv s atestem.
  • Nedávejte dětem do kočárku takzvané „capáčky“ (botičky do kočárku), tyto „skoroboty“ zbytečně omezují volný pohyb nohy, zpevňují kloub kotníku a tím dítěti nedovolují volně pohybovat nožičkou.
  • Neoblékejte dětem příliš těsné ponožky, i ty mohou zbytečně omezovat pohyb prstů, a dokonce i kotníku.
  • Je-li to možné, nechte děti běhat bosky či v příjemných volnějších ponožkách po nejrůznějších površích. Pro dětskou nožku je velmi přínosné, je-li chodidlo hodně stimulováno (kamínky, písek, tráva apod.)
Dopřejte dětem běhání bosky po trávě nebo písku, radí lékařka
Témata: Zdraví, Děti, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Kostrč, Odchylka, Pružina, Kvalitní obuv, Propadlo, Kloub, Sed, Kojenecký věk, Obuv, Nohy, #Kamínky, Zdraví na Heureka.cz