Maminka.czNovorozenec

Dětské úrazy

redakce 25.  4.  2010
Každý by si přál mít dítko bez šrámu, ne vždy se nám ale podaří nějakému úrazu předejít. V tomto rozhovoru se dočtete o nejčastějších úrazech a o tom, jaká je nejlepší následná léčba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

doc. MUDr. Ladislav Plánka, Ph.D., Klinika dětské chirurgie, ortopedie a traumatologie FN Brno

Jaké jsou nejčastější dětské úrazy?

Záleží na věkové skupině. Zatímco u malých dětí, myšleno u kojenců a dětí do 1 roku věku, jde nejčastěji o pády na hlavičku s následným pohmožděním měkkých tkání nebo i otřesem mozku, u předškolních dětí jsou to již zlomeniny, typicky v oblasti zápěstí, prstů a klíční kosti. U školních dětí opět převládají zlomeniny v oblasti horní končetiny a přidávají se podvrtnutí kotníku a poranění měkkých částí kolenního kloubu.

Jaká věková skupina dětí je nejvíce ohrožena?

Obecně platí, že dětský věk (0 – 19 let) je v celém průběhu velmi rizikový z pohledu úrazů. Odlišnosti jsou v mechanismu úrazu. Závažná poranění ohrožující na životě jsou nejčastější ve věkové skupině 15 – 19 let, domácí úrazy ve věku 0 – 5 let a úrazy dopravní ve věku 11 – 15 let.

V čem je léčba dětských pacientů specifická?

Specifická je anatomie, fyziologie i psychologie dítěte. Z toho plynou i specifika léčby. Je třeba znát anatomické a fyziologické odlišnosti všech tělních systémů dítěte, některé diagnostické a operační postupy běžně používané v dospělé traumatologii kvůli těmto odlišnostem nelze vůbec provádět. Naopak lze využít vysokého potenciálu hojení a regenerace u dětí. Citlivý psychologický přístup k dítěti je naprosto nezbytný a je třeba brát velmi vážně i účast rodičů na celkové péči o dětského pacienta.

Co všechno může nemocnice poskytnout dětskému pacientovi po úraze (rehabilitace apod.)

V poúrazové péči je v případě potřeby k dispozici také psycholog, případná protetická poradna a napojení na distribuci rehabilitačních a protetických potřeb. V rámci naší nemocnice funguje také nadační fond, který pomáhá poraněným dětem ulehčovat závažné stavy po traumatu (sociální a finanční podpora).

Jak je na tom Česká republika v počtu dětských úrazů v porovnání s ostatními zeměmi?

Česká republika patří dlouhodobě k zemím s vysokou dětskou úrazovostí i úmrtností v rámci EU. Nejbezpečnějšími zeměmi jsou dlouhodobě například Švédsko nebo Holandsko. V poslední době se i u nás daří četnost úrazů a úmrtí na ně snižovat.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Úrazy, Ostatní země, Domácí úraz, FN Brno, Klinika dětské chirurgie, Dětský věk, Holandsko, Dětský úraz, Úraz, Skupina dětí, Věková skupina, Finanční podpora, Zdraví na Heureka.cz