Maminka.czZdraví

Dětské záněty močových cest

Eva Pavlatová 11.  6.  2011
Pokud si myslíte, že zánět močového měchýře může potkat pouze dospělé, pak se mýlíte. Choroby močového ústrojí patří mezi nejčastější dětská onemocnění, a pokud nejsou včas a dostatečně léčeny, mohou přejít v chronickou formu a s postupem věku v závažnější problémy, například s ledvinami.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Důležitá hygiena

Příčinou je anatomie – vyústění močové trubice v blízkosti řitního otvoru a kratší délka močová trubice – to vše přispívá k snadnému rozšíření nežádoucích bakterií.

Kromě nutnosti naučit své děti způsobu, jak správně pečovat o hygienu intimních míst, je také důležité nepodceňovat léčbu, pokud už k nákaze dojde, aby zánět nepostoupil do ledvin.

Nezbytná opatření

Při prvních příznacích onemocnění ihned zvyšte dítěti příjem tekutin. Nejvhodnější je nesycená voda či bylinkové čaje (urologický čaj). Tím se zvýší objem moči a častým močením se průběžně omývá sliznice močové trubice, což škodlivé bakterie vyplavuje.

Z jídla vyloučíme kořeněné a sladké pokrmy. Samozřejmě dohlížíme na hygienu a raději samy pečlivě utíráme i většímu dítěti zadeček, aby se bakterie opět nedostaly do močové trubice. Důležitý je také klid, ale pokud nechce dítě pasivně ležet v postýlce, můžete mu poskytnout prostor k hraní, avšak bez větší fyzické aktivity.

Pomoc z přírody

Neléčené nebo nedoléčené záněty mívají vážné následky, protože se mohou rozvinout do zánětu horních močových cest – močovodů, ledvinové pánvičky, a především ledvin, což se projevuje vysokou teplotou přes 38° C.

Na rozdíl od dospělých, které většinou trápí silné bolesti břicha a zad v oblasti ledvin, je malinké dítě většinou jen neklidné a uplakané. Až větší děti mají příznaky podobné nám dospělým, dostavuje se únava, zvracení a v moči se objevuje krev.

Velmi dobrým pomocníkem při dětských infekcích močových cest je například volně dostupný prostředek Uroval® mega brusinka sirup forte, který je vhodný pro případy akutních infekcí močových cest u dětí již od ukončeného 6. měsíce věku. Pro děti starší - od 3 let - můžeme vyzkoušet MegaBrusinky nebo Flavocel ve formě tabletek.

Témata: Zdraví, Moč, Močová trubice, Zánět, Čest, Moc, Zdraví na Heureka.cz