Maminka.czDěti a mateřství

Dětský pláč

Kateřina Černá 7.  3.  2011
Dětský pláč
Každý rodič se s dětským pláčem setkal a málokomu je příjemný. Děti mohou plakat z nejrůznějších důvodů a je to opravdový um poznat, proč Vaše dítě právě pláče. Ne každý rodič se k tomuto rozpoznání dopracuje. Otázkou také je, jak na dětský pláč reagovat, zda hned k dítěti přispěchat a pochovat ho, nebo ho nechat, ať si „trénuje plíce“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejčastěji pláčou kojenci, a to přibližně od druhého týdne do konce třetího měsíce. Pokud v tomto období pláče Vaše miminko přibližně hodinu až tři denně, je to zcela normální a fyziologické. Dítě nemá jiný způsob, jak s vámi komunikovat. Kromě klasiky, kdy se miminko ozývá kvůli jídlu, mokré pleně nebo únavě, existují minimálně desítky dalších důvodů.

Pokud dítě začne plakat, každá maminka se nejprve zamyslí nad tím, zda mu nechybí něco ze třech výše zmíněných potřeb, tedy jídlo, suchá plena a spánek. Pokud ne, je vhodné zkontrolovat, zda dítěti není příliš teplo, zima nebo nemá pokrčené oblečení. Kromě těchto „objektivních příčin“ může dítě plakat také, protože se nudí, nebo naopak je kolem něj moc rušno. Za slzičkami se také často ukrývají nejrůznější bolesti, ať už bříška u koliky, u starších klubající se zoubky. Dítě také může brečet za účelem vyfiltrování negativních pocitů, například před spaním. Regulérním důvodem pláče může být i snaha o přivolání pozornosti matky nebo jiné osoby.

Každopádně nemůžeme říct, že by kojenci brečeli bezdůvodně. I pokud má dítě po kojení, spaní i přebalení, neznamená to, že ho nic netrápí. Nemá jinou možnost, jak Vám to sdělit, než právě pláčem. Proto pokud miminko pláče, je dobré na něj reagovat, zkontrolovat, zda má vše, co potřebuje a případně na něj mluvit, pohladit ho nebo pochovat.

Doporučuje se na pláč reagovat co nejrychleji, miminku nevysvětlíte, že maminka má zrovna něco na práci a že se mu budete věnovat za deset minut. Kojenec nedokáže odložit své potřeby. Když má hlad, tak brečí, dokud ho nenakrmíte, stejně tak když je mu smutno, tak pláče, dokud k němu nepřijdete.

Pokud přijdete do kojeneckého ústavu, možná Vám přijde zvláštní, že je zde poměrně velký klid. V místnosti je třeba šest miminek, jedno se přebaluje, ostatním se nikdo nevěnuje, ale žádné nebrečí. Možná to na Vás bude působit jako balzám na uši, ale pak si uvědomíte, že to asi v pořádku není. Miminka zde příliš nepláčou, protože se naučila, že jim to není nic platné. Párkrát pláče, když mu něco chybí, když ale na to nikdo nereaguje, po pár marných pokusech rezignuje. Buďte proto rády, že vaše miminka pláčou, dávají tím najevo důvěru, že vám jejich potřeby nejsou lhostejné, že se o ně postaráte.

Některá miminka pláčou více než ostatní. Častěji se nadměrný pláč objevuje o nedonošených dětí. Těmto rodinám slouží poradna pro nadměrně plačící děti při FN v Motole.

Na internetových stránkách www.whycry.cz/ můžete zakoupit za 800 Kč analyzátor dětského pláče. Již to u mě vyvolalo lehce ironický úsměv. Jedná se o krabičku, která snímá dětský pláč a na základě zvukové analýzy začne blikat kontrolka, která určuje důvod pláče. Nabízené jsou tyto možnosti: jsem nervózní, chci spát, jsem nespokojené, nudím se a mám hlad. Čemu jsem se již opravdu zasmála, byla přidaná informace, že k analyzátoru dostanete i návod, jak postupovat v případě, že se konkrétní kontrolka rozsvítí. To mi tedy přišlo, že si někdo plete miminka s tamagotchi. Kojenci samozřejmě pláčou s mnoha rozličných důvodů, které rozhodně nelze omezit na pět příčin. Navíc každé dítě je jiné. Jednomu se nejvíce líbí bez pleny voně ležet na dece, jiné by z toho bylo nervózní a vyhovuje mu více zavinovačka.

Celou dobu však mluvíme o kojencích. Pokud miminko pláče, je dobré co nejdříve reagovat a snažit se zjistit, co ho trápí a vyhovět mu. V případě, že se jídla nebo pití domáhá pláčem batole, je situace samozřejmě jiná. Jakmile zná a ovládá dítě jiný způsob komunikace s rodičem než je pláč, je vhodné podporovat ho právě ve slovní komunikaci.

Čtěte také: Jak utišit hystericky brečící dítě?

Témata: Děti, pláč, Dětský, Dětský pláč, FN v Motole, Plac