Maminka.czslavné děti

Dětství Alexandra Pljuščenka. Je kopií svého otce dobrovolně? Rodinné fotografie hovoří za vše

Dita Mrázková 22.  10.  2021
Žije v luxusu, má svou vlastní motorku, spoustu hraček, značkové oblečení... Záviděníhodné? Těžko. Prvorozený syn legendárního krasobruslaře je zřejmě obětí tužeb svých rodičů. Nejupřímnější úsměv má totiž Alex jen v přítomnosti mladšího brášky a se svými pejsky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Říká se, že rodiče, kteří sami neobstáli v určitém odvětví, vkládají vlastní nesplněné sny a ambice do svých dětí a nutí je k ještě lepším výkonům. Ruský krasobruslař Jevgenij Pljuščenko tohle zapotřebí rozhodně nemá. Ve svém oboru patří mezi nejúspěšnější na světě a žije si svůj ruský sen.

Se svou ženou Janou je otcem sedmiletého Alexe, který se pomalu, ale jistě stává kopií svého otce. Otázkou je, zda dobrovolně. A blonďatý klučina plní sny i své mamince, která byla svého času modelkou – i malý Sašenka je fotomodelem. Zkrátka, jak rodiče zavelí, tak jejich synek skáče. A běhá, dělá roznožky, posiluje a strečuje. A tak pořád dokola, den za dnem, pod dozorem nejen svých rodičů, ale i trenérů. Doma, na ledě, v posilovně.

VIDEO: Alexandr Pljuščenko při tréninku s otcem

Video, které na chlapcův osobní Instagram nedávno sdílela jeho matka, je všeříkající. Trenérka sedící na Alexovi mu sice trpělivě a mile vysvětluje, co se chystá právě udělat s jeho nohama, ale zoufalý chlapec, který nejdřív drží, vzápětí trenérku, zřejmě kvůli bolesti, odhání rukama. A do toho všeho smějící se maminka, která vše dokumentuje.

Někdo si možná řekne, že bez práce nejsou koláče a že je přece stokrát lepší, když dítě sportuje, než aby sedělo u Playstationu. Odborníci na dětskou duši se ale shodují, že by měli mít rodiče s ohledem na mimoškolní aktivity dětí především soudnost a netlačit potomky do něčeho, co je vůbec nebaví. Z výrazu malého Alexandra je nejvíc patrná asi ta nevole, takže je dost možné, že tohle všechno dělá, jen aby se zavděčil rodičům.

Kdy a jak začít s dítětem bruslit? Klidně ve čtyřech letech, ale musí mít zpevněný kotník

Jak na tom bude jeho mladší bráška Arsenij, kterého Pljuščenkovým odnosila náhradní matka, nevíme. Možná, že na něj už přehnané ambice rodiče klást nebudou. A možná, že z něj budou chtít mít rovnou kosmonauta. Kdo ví. Přitom by jen stačilo podívat se na fotografie a videa jejich sedmiletého syna optikou dítěte, s empatií a porozuměním než z touhy po dokonalosti...

Témata: Slavní tatínci, Školák, Rodina, Životy slavných, Instagram, Děti a sport, Rodiče, Dětství, Fotografie, Kariéra, slavné děti, Otec, Sport, Peníze a kariéra, fotograf, Strach, Pohyb, Náhradní matka, Brusle, Dokument, Trénink, Jevgenij Pljuščenko, Alexander Pljuščenko, trenérka, Krasobruslení, Sport na Heureka.cz