Maminka.czLogopedie

Diagnóza breptavost skutečně existuje. Často souvisí s poruchami hudebního sluchu

Martina Machová 7.  5.  2018
Mluví překotně, velmi rychle jako o závod? Není mu proto rozumět, a dokonce se zdá, že „polyká“ některé hlásky a snad i slova? Možná je na vině tzv. breptavost.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ty jsi ale brepta! Ty jsi ubreptaný!“ říkáme občas, když naši potomci až moc mluví a nejsou k zastavení. Možná ale netušíme, že „breptavost“ je odborný logopedický termín pro skutečnou poruchu řeči.

„Breptavost neboli tumultus sermonis je nadměrně zrychlené mluvní tempo řeči, které způsobuje horší srozumitelnost až nesrozumitelnost projevu. Breptavost se může vyskytovat izolovaně nebo v kombinaci s koktavostí,“ vysvětluje na svém webu klinická logopedka Kateřina Fritzlová.

Příčina breptavosti je nejasná

Dítě (nebo i dospělý), které trpí breptavostí, zkrátka hovoří nápadně rychle, často se přeřekne, mívá nedbalou artikulaci řeči a také komolí delší slova nebo je dokonce polyká. Polyká i hlásky slov, někdy je patrný také chybný či nezvyklý přízvuk slov i zvláštní melodičnost řeči.  

To, proč k poruše u daného jedince dojde, není doposavad úplně jasné: „Nebyly doposud zjištěny přesné příčiny. V současnosti se prosazuje názor, že klinický obraz breptavosti je ve značné míře podobný symptomům lehké mozkové dysfunkce,“ tvrdí Fritzlová.

Úžasný bublifuk: Cvičí svaly okolo úst a zdokonaluje dýchání!

7 zajímavostí o breptavosti

  • Na rozdíl od jedince, který koktá, si breptavost daná osoba neuvědomuje! Jednoduše si není vědoma toho, že mluví rychleji než ostatní.
  • Jednotná příčina poruchy není známá.
  • U osob s breptavostí bývá velmi často přidružený také motorický neklid.
  • Breptavost jde často ruku v ruce s poruchami učení, soustředění a také s tzv. ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).
  • S breptavostí se též v mnoha případech snoubí i nesprávná technika dýchání. Mluva je pak prokládána jakýmisi hlasitými vzdechy (výdechy) mezi slovy.
  • Jedinci s breptavostí obvykle nemívají dobrý hudební sluch. Dokonce se u nich ve větší míře vyskytují poruchy hudebního sluchu, jako je např. amuzie a dysmuzie.
  • Diagnózu potvrzuje logoped. Je nesmírně důležité odlišit breptavost od koktavosti! Zatímco děti, které koktají, bývají často nesmělé a nejisté, děti s breptavostí jsou obvykle bezstarostné.

„Breptou“ navždy?

Prognóza breptavosti je při odpovídající logopedické péči dobrá. Správně vedená logopedická cvičení a terapie bývají úspěšné za podmínek, že se danému jedinci daří koncentrovat a soustředit na mluvený projev, zpomalit jej, zklidnit a zcela vědomě dostávat řeč pod kontrolu.

VIDEO: Dívka uklidnila svého malého bratra díky hře na kytaru

Víte, která souhláska nám dělá největší problém?
Ach, ten můj patlal! Jak můžete zlepšit řeč předškoláka?
Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!
Témata: Děti, Logopedie, Hláska, Diagnóza, Pór, Dysfunkce, Prognóza, Symptom, Klinická logopedka, Přízvuk, Koktavost, Velká míra, Motorický neklid, Hudební sluch, Přesná příčina, Řeč, Porucha učení, Značná míra, Porucha, Klinický obraz, Skutečná porucha, Dlouhé slovo, Sluch