Maminka.czZdraví

Diagnóza cukrovka: Přišla plíživě; Petřík se začal znovu počůrávat…

Martina Machová 14.  4.  2014
Diagnóza cukrovka: Přišla plíživě; Petřík se začal znovu počůrávat…
Nejdříve to vypadalo, že má Péťa ve školce nějaké vztahové problémy, pak se však ukázalo, že je to vážnější…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

14. duben byl vyhlášen Světovým dnem monitoringu diabetu, dnem důsledného a pravidelného monitorování nemoci zvané cukrovka. Přichází velmi nenápadně. Ostatně, tak tomu bylo i u Péti.

Péťa trpí cukrovkou prvního typu. Projevila se u něj asi v jeho čtyřech letech. Včas byla odhalena díky zkušené učitelce v mateřské školce. Léčba byla zahájena hned, a tak je z něj dnes opět veselý prospívající chlapec, který chodí do běžné školky. Ale nebylo tomu tak vždycky…

Nenápadné projevy cukrovky

Poté, co Petřík prodělal těžkou angínu, začaly se u něj projevovat první symptomy zákeřné nemoci. Petřík se začal po dvou letech zvládnutí hygienických návyků opět pomočovat, nejprve během spaní ve školce, posléze i v noci doma. Nebyl ani nastydlý a ani lékařka nezjistila žádnou další nemoc. Pátrání pokračovalo. Chvilku to vypadalo, že Péťa má nějaké vztahové problémy ve školce. To se však ukázalo jako slepá ulička. Později se však přidaly další nenápadné symptomy; Petr byl stále hladový a vypil až dvojnásobné množství tekutin než dřív, navíc se zdálo, že chlapec hubne.

Petr měl štěstí na všímavou učitelku. Ta maminku upozornila na nezvyklou chlapcovu únavu a spavost, která u něj dříve nebyla. Při rozhovoru s učitelkou, který byl, jak se později ukázalo, pro Petříka naprosto klíčový, padlo i slovo „cukrovka“. Paní učitelka chlapcově mamince taktně naznačila, aby problémy nebrala na lehkou váhu a navštívila lékaře.

„Neprospívání, únava, dítě, které již udržovalo čistotu, se začne opět pomočovat, bolesti bříška, které mohou dokonce imitovat náhlou příhodu břišní, zvracení apod. mohou rovněž patřit mezi příznaky rozvíjejícího se diabetu“ upozornily diabetoložky z motolské dětské nemocnice Kateřina Štechová a Stanislava Koloušková.

Pak už šlo vše ráz na ráz – diagnóza se potvrdila, Petr dobře reagoval na léčbu a neměl ani v jejích počátcích žádné větší komplikace. Nemá problémy ani s aplikací inzulínu, pravidelným měřením hladiny glukózy několikrát za den a mnoha výživovými opatřeními – jakoby nemocí více než o rok vyspěl.

Po nutné hospitalizaci a počátečním domácím léčebném režimu se po několika měsících vrátil zpět do školky, která mu důsledným dodržováním dietního režimu a naprostou ochotou při spolupráci při problémech vyšla vstříc. Bohužel je v tom jedna z mála.

Dva typy cukrovky

Cukrovka (diabetes) je zákeřná, patří totiž mezi potencionálně smrtelné choroby, které i přestože s sebou nesou mnoho přidružený komplikací, nebolí. Stále častěji je však dávána do souvislosti s nezdravou životosprávou.

Cukrovkou prvního typu trpí v Česku více než 2500 dětí. Je to autoimunní onemocnění a nemá na něj vliv obezita. Nejčastěji se objeví u dětí do šesti let věku. Cukrovka se nedá vyléčit, ale vhodnou úpravou životosprávy lze u pacientů zabezpečit kvalitní život. Není tomu však všude. V nejchudších zemích světa malé děti na diabetes 1. typu umírají.

Veřejnosti je mnohem známější 2. typ, kterému se často říká „stařecká" cukrovka, protože se u lidí většinou projevuje v pozdějším věku. Tento typ související s blahobytným nezdravým životním stylem, si naopak vybírá svou daň v bohatších státech – kde jej odborníci označují za epidemii 3. tisíciletí.

Bohužel, jak se mění náš životní styl i stravovací návyky, začíná se i druhý typ cukrovky objevovat už u dětí. „První pediatrické případy diabetu 2. typu byly popsány počátkem 70. let v USA. V současné době tvoří v některých amerických centrech diabetes 2. typu více než čtvrtinu nově diagnostikovaných případů diabetu ve skupině 10–17letých,“ varují diabetologové z Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Veronika Rákosníková, Štěpánka Průhová a Jan Lébl.


8 nejčastějších příznaků diabetu 1. typu u dětí

• Velká žízeň

• Neustálý hlad (tzv. „vlčí hlad“)

• Velmi časté močení, nenadálé noční nebo i denní pomočování

• Hubnutí (i přes dostatečný přísun potravin)

• Únava, spavost, podrážděnost

• Potíže se zrakem

• Kvasinkové infekce genitálií (svědění)

• Bolesti břicha, zvracení

Užitečné odkazy: www.ditesdiabetem.cz, www.diasvet.cz, www.diabetesaja.cz

Témata: Zdraví, Cukr, cukrovka, Blahobyt, První symptom, Petri, Druhý typ, Diagnóza, Slepá ulička, První typ, Hygienický návyk, Zac, Královské Vinohrady, Dvojnásobné množství, Vlčí hlad, Dietní režim, Ulička, Kvalitní život, Vinohrady, Zdraví na Heureka.cz