Maminka.czPorod

Diagnóza tokofobie aneb když porod děsí k smrti. Jak se projevuje a dá se léčit?

Martina Machová 3.  5.  2017
Žena, kterou zužuje tokofobie, odmítá mít děti, i když po nich naprosto přirozeně touží – tokofobie totiž ženu nezbaví mateřských pudů! Pokud tokofobička otěhotní, je schopná si v extrémním případě dokonce sama přivodit potrat, tak velký má z porodu strach.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Strach z porodu je normální

Do jisté míry jsou strach a obavy z porodu zcela normální; přeci jen nejde o banalitu! Nicméně přeroste-li strach v paniku vedoucí k tomu, že se žena rozhodne raději děti nemít nebo dokonce podstoupit potrat, jen aby se mateřství vyhnula, jedná se pravděpodobně o mnohem závažnější stav, než představují zmíněné přirozené obavy. 

Video: Podívejte se na miminko, které se dere na svět při něžném císařském řezu

V posledních letech je v těchto souvislostech často skloňované slovo „tokofobie“ – tedy chorobný strach z porodu. Tokofobie je psychická porucha, kterou lze do jisté míry terapeuticky ovlivňovat a léčit.

Mnoho žen netuší, že na doporučení psychiatra může být tato psychická porucha indikací k císařskému řezu.

Témata: Video, Porod, Jen pro maminku, Smrt, znásilnění, Průběh porodu, Absolutní ztráta, Princezna Charlotte, Sexuální zneužívání, Zdravotnické zařízení, Partnerský vztah, Děs, Nenarozené dítě, Horor, Pór, Jak, Malá princezna, Puls, Porodní téma, Projev, Panický strach, Psychická porucha, Diagnóza, Fobie