Maminka.czDiastáza

Diastáza po porodu – jak mít zpět krásné bříško?

Michaela Láchová 8.  12.  2022
Po porodu není až tak jednoduché docílit toho, aby bylo vše zpátky „na svém místě“. Co se bříška týče, častou potíží maminek je diastáza. O co se jedná a jak ji řešit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Prvním problémem u diastázy bývá vůbec zjistit, že nějaký problém máte. Podobně to měla i moje kamarádka Markéta, sotva padesátikilová, které ovšem po porodu čtvrtého dítěte zůstalo vypouklé bříško. Snažila se ho „shodit“ cvičením, jenže místo toho, aby se jí po sklapovačkách, které pravidelně dřela, rýsoval břišní pekáč, stále vzhledem ke své štíhlé postavě vypadala, že je opět těhotná. Až tehdy po rozhovoru s lékařem a fyzioterapeutem zjistila, že má diastázu. A o co vlastně jde?

VIDEO: Jak najít motivaci ke cvičení a zdravému životnímu stylu?

„Diastáza je stav, při kterém dochází k rozestupu přímých břišních svalů. Přímý břišní sval je spojený vazivovým pruhem uprostřed, kterému se říká linea alba. K rozestupu přímých břišních svalů dochází, pokud je nadměrné napětí přední stěny břišní právě v místě linea alba,“ podotýká fyzioterapeutka PhDr. Ingrid Palaščáková Špringrová, Ph.D., s tím, že se diastáza často objevuje u žen v těhotenství nebo po porodu, kdy vlivem růstu břišní stěny svaly nejsou schopné udržet tah, který zde vzniká. Výjimečně se ale může objevit i u mužů.

Jak správně cvičit?

Nejdůležitější je v tomto směru zahájit správné cvičení. „Maminky po porodu chtějí mít co nejrychleji ploché bříško a hledají, co mají cvičit na břišní svaly. Posilovací cvičení přímých břišních svalů se nedoporučuje. Nejčastěji doporučované cviky jsou ty na hluboký stabilizační systém a na svaly pánevního dna, které jsou součástí hlubokého stabilizačního systému. Přes jejich aktivitu cvičíte i břišní svaly do jejich stabilizační funkce, a tím zabráníte zvětšování diastázy,“ popisuje fyzioterapeutka.

Diastáza se objevuje hlavně po druhém porodu. Jak se zbavit rozestupu břicha?

Vaše první kroky při podezření na diastázu by tak měly směřovat k fyzioterapeutovi. „Ten ultrazvukem vyšetří velikost diastázy ve čtyřech liniích a podle výsledku zhodnotí, zda se jedná jen o poporodní rozestup do 2,5 cm, nebo diastázu nad 2,5 cm. Musí také zohlednit, jak dlouho je maminka po porodu, protože břišní svaly bývají oslabené a linea alba povolená a roztažená, což se do šesti měsíců po porodu považuje za normální. Do roka by se měla linea alba stáhnout a břišní svaly by se měly posílit ve stabilizačním silovém tréninku, jehož dávkování určujeme podle síly svalů pánevního dna,“ říká. Důležité je si uvědomit, že diastáza může být nebezpečný jev, jehož zanedbání může vést až k operaci. Není proto radno ji podceňovat.

V pokračování pro předplatitele také najdete

  • Máte diastázu? Vyšetřete se!
  • Rozhovor s autorkou kurzu Krásné bříško.
  • Zdravé stravování: Proč nevynechávat svačiny?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Porod, Mateřství, Hubnutí, Fyzioterapie, Cvičení, Hubnutí po porodu, Bříško po porodu, Diastáza, Prior, Jojo, Rozestup, Bříško, Maminka, Cvik, Sval, Anna Nováková, Palaščáková Špringrová, Ingrid Palaščáková