Maminka.czZdraví

Diety do těhotenství nepatří. Dbejte na pestrou stravu

Barbora Neubergerová 11.  11.  2015
Těhotenství je období, kdy ženy neměla mít myšlenky na nějaké redukční diety. Ba naopak, měla by se zaměřit na to, aby byl její jídelníček co nejpestřejší.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„V době probíhajícího prvního trimestru by měl být příjem energie kolem 8000 kJ za den, později v probíhajícím druhém a třetím trimestru by měl být příjem o něco vyšší. Není vhodné chtít toto množství snižovat proto, aby ženy moc nepřibrala, ale ani neplatí to, že by žena měla jíst za dva,“ říká MUDr. Jaroslav Hulvert, gynekolog a primář centra IVF Klinického centra ISCARE.

Co by měl jídelníček obsahovat?

Do jídelníčku nastávajících maminek určitě patří hodně ovoce a zeleniny, ať již čerstvé či tepelně zpracované. „Zelena a ovoce kromě potřebných vitaminů a minerálů obsahuje hodně vlákniny, která je prevencí těhotenské zácpy,“ doplňuje lékař.

Vhodné jsou i ryby, bílé maso a libové červené maso a zapomínat by maminky neměly ani na mléčné výrobky.

Dobré je i dbát na to, aby byl přísun jídla pozvolný a pravidelný. Ideální je jíst v pravidelných 5-7 dávkách za den.

Diety vynechejte

Redukční diety, nástup na vegetariánskou stravu či vysazení některých druhů potravin k těhotenství určitě nepatří. „Snížení přísunu některých látek může ohrozit zdraví ženy i zdravý vývoj plodu. Například pokud žena omezí přísun vápníku, který je například v mléčných výrobcích, plod si ho začne čerpat z kostí ženy, nedostatek jódu, který je v mořských rybách vede k mentální retardaci až kreténizmu plodu, absence červeného masa obsahujícího železo způsobuje chudokrevnost ženy,“ jmenuje lékař.

Pokud žena chce mít jistotu, že na váze nepřibírá víc, než je nutné, měla by vynechat sladkosti, moučníky, omezit přílohy a sladké nápoje. „S redukcí váhy je dobré začít po porodu či šestinedělí. Těhotenství rozhodně není obdobím, kdy by žena měla držet nějaké tukožroutské či jednostranně zaměření diety,“ uzavírá lékař.

Pár rad, jak se správně stravovat

  • Do jídelníčku zařaďte hodně zeleniny a ovoce, měly by tvořit půlku hlavního jídla + svačiny
  • Jezte hodně zelené zeleniny – špenát, brokolici, saláty a podobně, obsahují kyselinu listovou, která má zásadní místo v prevenci rozštěpu neurální trubice, v těhotenství se doporučuje příjem 600 μg denně
  • Omezte pití sladkým nápojů, pijte raději neslazené vody a čaje
  • Dbejte na dostatečný přísun železa, jeho zdroji jsou červené maso, vnitřnosti, špenát, brokolice, luštěniny a podobně
  • Zařaďte do jídelníčku mléčné výrobky, jogurty, tvarohy, sýry, jsou zdrojem bílkovin a vápníku
  • Dbejte na přísun vitaminu D a jódu, jsou důležité pro správný vývoj imunity a mentálního vývoje plodu. Obojí naleznete například v mořských rybách.
  • Pokud patříte mezi potravinové alergiky, pečlivě kontrolujte složení potravin a alergenům se vyhýbejte!
Témata: Zdraví, Těhotenství, Výživa a stravování, Zdraví žen, Pes, Pár rad, Hulvert, Neurální trubice, Sladký nápoj, Mentální vývoj, ISCARE, Dostatečný přísun, Bílé maso, Pěst, Červené maso, Potřebný vitamín, Jaroslav Hulvert, Moučník, Zdraví na Heureka.cz