Maminka.czKoronavirus

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

Radka Wallerová 13.  10.  2020
Přibývá dětí, které se kvůli karanténě nebo zavření své školy učí doma. Naštěstí mají šanci, že toho díky on-line výuce moc nezameškají. Kde hledat testy, učebnice a další materiály na webu zdarma a jak s nimi pracovat? Přinášíme praktický přehled.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco na jaře byla pravidla distanční výuky nejasná a školy na ni často vůbec nebyly připravené, teď už by to mělo být lepší. Navíc můžete využívat různých forem výuky na dálku. 

VELKÝ PŘEHLED TIPŮ A APLIKACÍ Z ČASOPISU ABC najdete ZDE.

Je do velké míry na rodičích, aby se zajímali o to, jak dětem výuku zpestřit a jak pro ně nové poznatky učinit zajímavými. Mimo jiné si je tak lépe osvojí. Naštěstí přibývá možností, které k tomu lze využít.  

Elektronické učebnice a testy zdarma 

Nakladatelství Fraus nabízí pro domácí procvičování rodičů s žáky k dispozici portál Škola s nadhledem, který je zdarma.

Nová škola proti nudě

Pomoc s výukou z domova slibuje také web Nová škola, který se zabývá produkcí multimediálních učebnic – odkaz najdete ZDE.  

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

Žáci mohou zdarma využívat přístup ke všem interaktivním učebnicím MIUč+ a pro výuku matematiky v 1. až 5. ročníku jsou navíc k dispozici výuková videa.

Pokud má vaše dítě Hejného matematiku a vy si teď tak trochu nevíte rady, potřebné vysvětlení najdete ZDE.

Testy SCIO pro školáky 

Také společnost SCIO vychází rodičům a dětem vstříc. Některé materiály zdarma, jiné placené najdete na jejím webu ZDEOpravdu velký přehled zdrojů k on-line učení připravila i společnost Eduin, najdete ho TADY.

A tip navíc? Ať si vaše děti vytvoří svůj vlastní komiksTADY mají tip z časopisu ABC, jak na to

Rozhlas nabízí spoustu zábavy

Děti se nebudou chtít jen učit, byť zábavně. Ale na uzavření škol zareagoval mimo jiné i Český rozhlas – na stránkách Rádia Junior najdete spoustu skvělého obsahu – všechno najdete ZDE.  Zdarma si můžete pustit i filmy z festivalu Jeden svět – najdete je ZDE. 

Vstříc školákům vychází také Česká televize – opět se na ČT2 vrací k projektu UčíTelka  odkaz ZDE. Pokud hledáte způsob, jak dětem srozumitelně a bez děsu vysvětlit koronavirus a s ním související opatření, hezky shrnuté to máte TADY na webu Déčka

Škola on-line – další možnosti

Další tip? Učit se s dětmi můžete i podle webu Školákov  odkaz ZDE    kde procvičíte především matematiku a češtinu. Na učení vlastivědy se dají využít Dějiny udatného českého národa na webu České televize, které jsou hravé a syna baví. K učení angličtiny lze doporučit kanál Dream English Kids na YouTube a aplikaci Duolingo  více ZDE

Skvělá a v češtině už je také Khanova škola  odkaz TADY – zaměřuje se především na přírodní vědy, některá videa jsou jen s titulky, ale mají on-line matematiku pro nejmenší školáky. 

Můžete také děti přihlásit na různé on-line kurzy, výborné jsou například Objevitelské soboty  více TADY

Zavření škol dává prostor pro on-line výuku, zejména u starších žáků a studentů. Jednou z platforem je například Google Classroom. Je také možné uspořádat videokonferenci například přes Google Hangout nebo Skype. Konferenci je samozřejmě možné natočit a uložit na YouTube. 

Kantoři sami si na webech vyměňují zkušenosti a tipy s učením na dálku. Mezi populární patří program Moodle, vzdělávací platforma Kahoot či portál Khanova škola. 

Roušky nestačí. Mnohem víc vytírejte, přezouvejte se a perte!
Jak začíná puberta? Takhle to vypadá u kluků, takhle u holek

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Koronavirus, Školák, Školství, Základní škola, Škola on line, Student, Nakladatelství, Distanční výuka, on-line, Časopis ABC, Český rozhlas, Výuka, Zavření, Google, Khan, Dějiny, Skype, Učebnice, Web, Eduin, YouTube, Line, Karanténa, Uzavření, Test