Maminka.czAlergie

Dítě alergik? Plyšáky vyprat, koberce vyhodit a koupelnu vysušit!

Simona Procházková 23.  2.  2020
Jaro klepe na dveře a to znamená, že pro alergiky nastává náročné období. Alergenům není možné se zcela vyhnout, máme pro vás ale několik jednoduchých strategií, jak zmírnit v domácnosti zdravotní potíže, které vyvolávají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepřetržité kýchání, oteklý obličej, vodnatá rýma, pálení a řezání v očích, svědění kůže, záchvaty kašle… pro lidi trpící nějakou formou pylové, roztočové nebo plísňové alergie (což je až čtvrtina dětí a pětina dospělých) téměř každodenní „kratochvíle“. Poradíme, jak můžete podobné projevy alespoň částečně omezit. Jaká domácí opatření mají smysl?

Zbavte se koberců

Jsou sice pohodlné, měkké a hřejivé, bývají ale častým útočištěm roztočů. Navíc, pokud máte koberce položené na betonové podlaze, zabraňují odpařování vlhkosti, což nahrává vzniku plísní. Roztoči bytového prachu způsobují alergie látkami obsaženými především v jejich výměšcích, šíří se zejména vzduchem a našemu organismu vadí jejich vdechování. Volte raději omyvatelné podlahové povrchy (dřevo, laminát, linoleum), pokud se neobejdete bez textilií, dobře poslouží kusové koberečky.

Nejlepší kočičí mazlíčci pro alergiky. Tyhle rasy vaše zdraví neohrozí - Mojezdraví.cz

Neberte domácí mazlíčky do ložnice

Jsou tak přítulní a dokážou během spánku krásně zahřát! Kočky, psi, morčata a ostatní zvířecí společníci by měli mít doma své vlastní místo na spaní. Nedovolte, aby si udělali pelíšek z vaší postele. Alergické reakce na srst nebo peří se projeví obvykle rychle, a to intenzivním kýcháním, kašlem, ucpaným nosem nebo dokonce otoky očí. Terárium s křečkem nebo klec s papouškem umístěte doma určitě jinam než do dětského pokojíčku nebo vaší ložnice.

Je to alergie, nebo jenom rýma? Takhle to poznáte!

Pozor na pokojové květiny

Během zimních měsíců máme veškerou okrasnou květenu obvykle „zazimovanou“ uvnitř domu, při pokojové teplotě. Jakmile se ale o slovo přihlásí jaro, můžete tyto „lapače prachu“ bez výčitek přemístit ven. Na zahradu, terasu, do zádveří nebo na balkon. S teplejším počasím začnou totiž rostliny bouřlivě vykvétat, což může být pro osoby se sklony k alergiím až překvapivě dráždivé. Květiny, které není možné vynést ven (případně alespoň do chodby), pravidelně otírejte vlhkým hadříkem od prachu, přiměřeně zalévejte (při přelévání vznikají plísně) a důsledně odstraňujte shnilé listy.

Udržujte koupelnu v suchu

Spory plísní, kterým se velice daří ve vlhkém, teplém a tmavém prostředí, se dostávají do vzduchu a mohou způsobovat potíže při dýchání (sípání, kašel) a další alergické reakce. Tvoří se zejména v koutech, ve spárech obkladů, ve vaně, na vodovodních bateriích, u odpadů, také ale na spodních stranách rohoží a sprchových předložek a tak dále. Čistěte pravidelně veškeré povrchy vhodným dezinfekčním (protiplísňovým) prostředkem, po sprše nebo koupeli otírejte vanu, umyvadlo, baterie i podlahu dosucha a nezapomínejte koupelnu dobře odvětrávat. Za zvážení stojí i pořízení odvlhčovače vzduchu.

Nechávejte boty za dveřmi

Vaše oblíbené balerínky, kozačky, sportovní tenisky i holínky vašich ratolestí jsou semeništěm mikrobů, toxinů a potenciálních alergenů, které si velmi snadno zanesete až domů. Boty před vstupem důkladně otřete o rohožku a ukládejte do botníku, případně ty méně používané uskladněte mimo obývací prostor (na chodbě, v komoře, prádelně, garáži), ve kterém od rána do večera žijete. Svrchní oděv, kabáty, bundy a podobně, ukládejte do komory nebo skříně, tak se vyhnete tomu, abyste si domů zavlekli částečky pylu a prachu zvenčí.

Poprvé s dítětem na alergologii: co vás čeká při první návštěvě a kdy je na čase tam vyrazit?

Teddy si zaslouží koupel

Alespoň jednou za pár týdnů dopřejte oblíbeným plyšovým hračkám vašich drobečků očistnou lázeň. Je totiž více než pravděpodobné, že méďové, sloníci, pejskové a další heboučcí společníci vašich dětí slouží jako luxusní domov pro tisíce prachových roztočů a jejich výkalů, tedy velice agresivních alergenů. Zvířátka a mazlíky pravidelně vyperte v pračce, a to minimálně při 60 stupních (šetrný program pro jemné prádlo).

Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Alergie, sloni, Spare, Terárium, Botník, Alergeny, Kobe, Výkal, Koberec, Teddy, Roztoč, Plyšák, Koupelna, Plíseň, Prach, Děti, Alergik, Zdraví na Heureka.cz